Vandaag is groen, maar niet de kleur van de beurzen

Green clover leaves close up

Het is vandaag St. Patrick’s Day, de nationale feestdag van Ierland. In het Iers spreekt men over ‘Lá Fhéile Pádraig’, iets te moeilijk voor mij om uit te spreken. Gelukkig maar dat dit geen podcast is. Volgens statistiek wordt er vandaag wereldwijd 270 miljoen euro aan bier gespendeerd. Alles kleurt groen in Ierland. Helaas mogen de beurzen daar niet van mee profiteren.  

Op St. Paddy’s zijn de beurzen in Ierland niet gesloten. En dat zullen die Ieren gemerkt hebben toen op hun nationale feestdag de storm van de wereldwijde kredietcrisis over het land trok. 17 maart 2008, die dag kreeg in Ierland dan ook de bijnaam St. Patrick’s Day Massacre.

ISEQ20

De sterindex van Ierland is de ISEQ20, net als de Belgische Bel20 zitten in deze index 20 beursgenoteerde bedrijven (zoals de naam doet vermoeden). Het zwaarste gewicht uit de Ierse index met een marktkapitalisatie van 34 miljard euro is de bouwmaterialengroep Cement Roadstone Holdings of kort CRH. 

Op de vierde plaats komen we pas het eerste bekende aandeel tegen, low cost vliegtuigmaatschappij Ryanair, met een gewicht van 16 miljard euro. Helemaal onderaan de lijst, biotechbedrijf Malin Corporation tegen met een marktwaarde van 276 miljoen euro. Deze small-cap uit de farmasector legt zijn focus op kankerbestrijding, immunologie en genetische ziektes. Hieronder licht ik voor jullie twee Ierse bedrijven met een groene schijn wat meer toe.

Smurfit Kappa

Smurfit Kappa is een producent van verpakkingen op basis van papier en karton. SKG recycleert elk jaar bijna 7,5 miljoen ton papier en bezit 68.000 hectare bos voor de duurzame productie van papier. Verticale integratie van het bos tot de papiermolen. De uitkomst, gepersonaliseerde en op maat gemaakte verpakkingen, het handelsmerk van het bedrijf.

Terugblik op 2022

Het aandeel heeft een zwaar jaar achter de rug. De koers maakte een duik van bijna 32% sinds de top in november 2021. Gedurende het jaar moest het bedrijf Russische activa afwaarderen. Dat naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. In Venezuela onteigende de socialistische overheid van het land ook een fabriek. Gelukkig waren ze samen slechts goed voor 1% van de omzet. 

In 2022 groeide de omzet van het bedrijf met 27% tot 12,8 miljard euro. SKG profiteert van een wereldwijde omschakeling naar duurzamere verpakking. De firma haalt 23% van zijn omzet uit Amerika, de overige 73% uit de EU. Het bedrijf moet natuurlijk kort bij zijn klanten operationeel zijn. Zo heeft de onderneming bijvoorbeeld, in het Belgische Olen, een afdeling waar het kartonnen verpakkingen produceert. 

SKG heeft een stevige balans met geen overdreven schulden (1,3x de EBITDA), en een gezonde cashflow. De kartonproducent zal dus niet snel als een papieren huisje in elkaar zakken. Concurrentie vindt het bedrijf onder meer in het Britse DS Smith en het Fins-Zweedse Stora Enso.

Voor de dividendbelegger

SKG heeft een dividend rendement van 4%. In Ierland is er geen bronheffing. Er gaat dus enkel Belgische roerende voorheffing van af. Daarmee is Smurfit Kappa uitermate geschikt voor de Belgische dividend belegger om voor de lange termijn in de portefeuille te nemen. 

Eaton Corporation

Eaton is een grote speler in de elektrificatie van de moderne wereld. Batterijen voor de opslag van elektriciteit, oplaadpunten, stekkers, schakelaars, maar ook elektrische en hydraulische toepassingen voor de transportsector zitten in het gamma van de Iers-Amerikaanse multinational. 

Terugblik op 2022

De koers van het aandeel zakte vorig jaar 10%. Dat valt dus al bij al nog mee gezien het geen geweldig jaar was voor de beurzen. De omzet groeide met 6% tot 20,7 miljard dollar, en de nettowinst ging 14% omhoog vergeleken met 2021. Dat was vooral te wijten aan lagere belastingen. 

Door de omschakeling van een economie die draait op fossiele brandstoffen naar almaar meer elektrische integratie, is de nood aan de producten van Eaton hoog. Het bedrijf moest dan ook investeren in grotere voorraden om de vraag in de toekomst bij te kunnen houden. 

Wat hoog geprijsd 

Eaton zit in hetzelfde vaarwater als zijn concurrenten. Het Zwitserse ABB en het Franse Schneider Electric. Het zijn boeiende bedrijven in een zeer interessante sector, maar ze zijn op dit moment nogal hoog geprijsd. Schneider Electric lijkt me de interessantste van deze drie, het logo van dat bedrijf is ook groen en past dus ook een klein beetje in het St. Patrick’s verhaal. Heb je zelf een Iers bedrijf op je radar? Laat het dan weten in de reacties hier beneden!

En dan nu tijd voor een Guinness of een Irish coffee, ‘Slàinte’!

In de Spaarvarkens Beleggingscursus en de Spaarvarkens Beleggingsclub geven we meer tips. Schrijf je nu in!

Reacties