Trade Republic: de nieuwste €1 broker in België

Trade Republic: een nieuwe discountbroker op de Belgische markt

Een nieuw seizoen, een nieuw geluid? Jawel. Het geluid is de stem van Matthias Baccino, country manager van Trade Republic voor Frankrijk en sinds deze maand ook voor Luxemburg en België. Baccino werkte in Frankrijk al voor BNP Paribas en voor Binck France, maar stapte in maart 2021 over naar Trade Republic. Die broker is van oorsprong Duits, maar probeert nu een beetje heel Europa te veroveren. Wat de Duitsers voordien niet is gelukt, zou Trade Republic nu wel kunnen lukken. Het “geheime” wapen van de broker is daarbij de lage kost. Aan 1 euro per transactie, ongeacht de grootte van het order, zit Trade Republic inderdaad dicht tegen het nulpunt, waar we ook BUX Zero en Robin Hood aantreffen. Die laatste is er alleen voor Amerikanen, wat wij – en wellicht ook u – niet zijn.

Spaarvarkens.be: Matthias, kunnen we Trade Republic vergelijken met BUX Zero, waarbij de broker orders groepeert en ze gezamenlijk uitvoert aan een prijs die je niet op voorhand kent?

Matthias Baccino: Neen. Zo werken wij niet. Je mag zelf je limiet bepalen. Een order wordt uitgevoerd, zoals je dat gewoonlijk doet op de beurs. Gratis werken we niet, want dan zou de klant de koopwaar worden. Maar de lage prijs van 1 euro volstaat voor ons dankzij een samenwerking met de beurs van Hamburg.

Waarom Hamburg?

Voor de klant maakt het niet uit waar het order wordt uitgevoerd, zolang hij maar de beste prijs krijgt. Dat zijn we trouwens verplicht, niet alleen ten opzichte van de klant, ook MiFID wil dat de klant de beste prijs krijgt.

Ik neem aan dat ik niet ieder aandeel bij jullie kan verhandelen?

Toch wel. Klanten kunnen bij Trade Republic kiezen uit een universum van 8.400 aandelen en ETF’s.

Waar zit dan het addertje onder het gras?

U mag lang zoeken, maar dat is er niet. We willen beleggen goedkoop maken en bereikbaar voor iedereen, jong en oud. Een te hoge kost houdt sommigen weg van de beurs. Daar willen we verandering in brengen.

Kan je ook fractioneel beleggen bij Trade Republic?

Jawel. En in alle aandelen en ETF’s. Stel dus dat je slechts tien of twintig euro wil beleggen in een aandeel, maar dat kost 450 euro op de beurs, dan kan je een deel van een aandeel kopen. Heel gemakkelijk.

Kan ik ook geld verdienen door de aandelen in mijn portefeuille uit te lenen?

Neen. Trade Republic leent zelf ook nooit de aandelen uit. Daar doen we niet aan mee.

Een mogelijk addertje: rekent u regelmatig, te pas en te onpas, kosten aan voor zogenaamde ‘corporate actions’. Stel dat LVMH bijvoorbeeld zijn naam verandert in LVMH Entreprise, zal me dat dan 5 euro extra kosten als ik LVMH in portefeuille heb?

Neen. Doen we niet. Waarom zouden we dat doen?

U zou niet de enige zijn. Ik probeer opnieuw dat addertje te vinden: de prijzen die u toont zijn die van een kwartier geleden en wil ik live prijzen, dan betaal ik extra bij Trade Republic?

Toch niet. U krijgt live prijzen. Maar blijft u vooral zoeken naar dat addertje.

U bent broker. Maar geen bank. Mijn cash is dus niet veilig op de rekening.

Fout. U heeft, net als bij de bank, bij Trade Republic een spaardepositogarantie van 100.000 euro.

Wil ik naar de aandeelhoudersvergadering, dan betaal ik extra kosten?

We moeten zien hoe we dat doen. Dan zal er correspondentie nodig zijn. In de praktijk komen we het niet vaak tegen dat beleggers willen deelnemen aan de aandeelhoudersvergadering.

Wie klant wordt bij Trade Republic zal aangifte moeten doen van een buitenlandse rekening?

Ja. Dat klopt. Je krijgt een Duitse rekening en die dien je aan te geven, zoals iedere andere buitenlandse rekening.

Houdt Trade Republic de beurstaks en de roerende voorheffing in bij transacties en bij de uitkering van dividenden?

Daar werken we nog aan. Op dit moment kunnen we dat nog niet, maar we maken er werk van zodat dat over enkele weken wel het geval is.

Toch een addertje gevonden, maar goed dat u eraan werkt. Tot slot: u mag wat reclame maken. Waarom zou iemand klant worden bij Trade Republic?

Eén: vanwege de makkelijke app. Het is echt heel gemakkelijk om een rekening te openen bij Trade Republic. Twee: vanwege de lage kost. Drie – en daar zijn we toch wel trots op – omdat je gemakkelijk per doorlopende opdracht bijvoorbeeld iedere maand 10 of 20 euro, of meer, in een bepaalde tracker kan beleggen. Dat systematisch beleggen, noem het een spaar- of beleggingsplan, daar geloven we erg in bij Trade Republic.

Bedankt, Matthias Baccino en succes met Trade Republic in België. Ons oordeel? Concurrentie is goed en we houden van de lage prijs die Trade Republic aanrekent om een order af te handelen. Ook goed is dat de broker in Duitsland en elders al ervaring opdeed. Die app zou dus wel moeten werken. De aangifteplicht van de Duitse rekening vinden we nog te doen, maar het is wel jammer dat je ook zelf instaat voor de berekening van beurstaks en roerende voorheffing. Dat zou Trade Republic toch snel zelf moeten kunnen doen, waarna het al een pak interessanter wordt om er – als Belg – klant te worden. Het automatische beleggingsplan in trackers vinden we inderdaad ook wel beloftevol. Wil je daar meer over weten, dan kan dat via deze link:

Klik hier

Recommend0 recommendationsPublished in Beleggen, Nieuws

gerelateerde artikelen