TotalEnergies en Royal Dutch Shell: olie tegen wil en dank

TotalEnergies en Royal Dutch Shell produceren wat de wereld vraagt

Oliegroepen hebben de ondankbare taak om hun activiteiten in fossiele brandstoffen volledig te verlaten en in te zetten op hernieuwbare energie. Vooral olie gaat er als eerste uit. Maar de weg is nog lang.

Enkele maanden geleden vonniste een rechter nog dat Shell tegen 2030 zijn CO2-uitstoot met 45 procent moet verminderen. De oliemajors zijn al jaren bezig om hun activiteiten te heroriënteren naar hernieuwbare energie zoals biobrandstoffen, zonne- en windenergie.

Maar dat gaat traag. De oliemajors halen nog altijd het gros van hun ­inkomsten en winst uit fossiele brandstoffen. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) berekende in zijn ­recentste World Energy Investment­ rapport dat nog maar 4,5 procent van het investeringsbudget van Big Oil naar schone energie gaat. Dat is niet zo vreemd, want datzelfde IEA verwacht dat de vraag naar fossiele brandstoffen nog minstens tot 2030 zal … toenemen!

Total zette toch al ‘Energies’ achter zijn naam. Daarmee geeft het aan dat het een leverancier is van energie, onafhankelijk van de bron. Dat het nog een olie- en gasbedrijf is, komt omdat we nog altijd onze huizen verwarmen met fossiele brandstoffen en elektrisch aangedreven ­auto’s pas sinds kort aan een opmars bezig zijn.

Ambitieuze plannen

Hoewel TotalEnergies hoopt dat ­waterstof ook in het verkeer een belangrijke rol zal spelen, zet het ook in op batterijen. Via de overname van het Franse Saft heeft het ambitieuze plannen. Het stak ook al vele miljarden in de over­name van zonne- en windenergieparken. Met SunPower kocht het de belangrijkste Amerikaanse producent van zonnepanelen en thuisbatterijen.

De grootste shift vindt bij Total plaats in de fossiele brandstoffen. Het bouwt zijn olieproductie af ten voordele van enorme investeringen in aardgas en lng. Dat is gekoeld aardgas waardoor het gas veel kleiner wordt in volume en je het makkelijker per schip kan transporteren.

In vergelijking met ruwe olie lijkt de milieubalans voor aardgas veel beter. De komende jaren worden heel wat steenkoolcentrales vervangen door gascentrales, waardoor de vraag nog jaren zal aanhouden. Ook in België zal aardgas belangrijker worden als alternatief voor kernenergie.

Royal Dutch lijkt wat achterop te hinken op TotalEnergies. Maar dat komt ­allicht omdat het Brits-Nederlandse ­bedrijf een veel groter deel van zijn activiteiten in Amerika heeft. De belangrijkste markt van Total is met grote voorsprong Europa.

Terwijl Shell wellicht in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter, zei ceo Ben van Beurden dat zijn bedrijf ­tegen 2050 netto geen CO2 meer wil uitstoten. Te snel gaan heeft volgens hem geen zin.

Geluk bij een ongeluk

Ondertussen verdienen de olie­majors nog geld aan fossiele brandstoffen. En gelukkig maar, want dat geld hebben ze nodig om progressief meer te investeren in hernieuwbare energie. Een geluk bij een ongeluk is dat de olieprijs meer dan verdrievoudigd is sinds de bodem van de coronacrisis. Dat remt mogelijk het verbruik een beetje af en maakt groene energie competitiever.

Besluit

Dankzij een olieprijs van ­ondertussen al 70 dollar per vat zijn de winsten van de olie- en gasproducenten weer flink aan het klimmen. Ook de aandelenkoersen zijn fors hersteld, maar niet zoals je zou verwachten met een verveelvoudiging van de olieprijs. De waardering lijkt tegen minder dan 10 keer de winst buitenaards goedkoop. Vooral TotalEnergies is best goed bezig en dankzij een beter beleid dan de Nederlandse groep de voorbije jaren is een dividendrendement van zowat 7% geen voorteken van falend bedrijf.  Wel vrezen nogal wat beleggers dat deze ­bedrijven uiteindelijk toch nog meer in hun reserves en ­dividenden zullen moeten snoeien om meer te investeren in groene energie.  Ironisch genoeg zal de prijs van fossiele brandstoffen op korte termijn bepalen of de aandelen verder herstellen.

Geschreven door Jan Reyns en op 14 augustus 2021 verschenen in de De Standaard

Recommend0 recommendationsPublished in Beleggen, Nieuws

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *