Tim Nijsmans deelt zijn drie ETF’s

De moeilijkste ETF’s om uit te leggen! Maar voor slimme Spaarvarkens moet dat lukken.

Tim Nijsmans is de schrijver van het boek De Hangmatbelegger dat handelt over passief beleggen en uitkomt op 13 september. Hij was ook fonds- en vermogensbeheerder bij een Antwerpse private bank. Is oprichter Vermogensgids, docent Private banking bij Arteveldehogeschool te Gent en bestuurder bij de VFB.

Leden van de Spaarvarkens Beleggingsclub kunnen het boek met een korting kopen

Afbeelding met tekst, poster, grafische vormgeving, Graphics

Automatisch gegenereerde beschrijving

Vorig jaar heb ik bij mijn drie ETF tips voor de Spaarvarkens uitgebreid besproken dat je best regelmatig koopt. Dit jaar ga ik de uitdaging aan om de moeilijkste ETF’s toe te lichten. Het is immers tijd om na te denken over de rente en obligaties!

Wat was het resultaat van vorig jaar? Hieronder zie je dat twee ETF’s positief eindigen maar de derde negatief. De grote aandelen hebben in het herstel van 2023 duidelijk de voorkeur van de beleggers in vergelijking met de kleine aandelen of Small Caps. Het resultaat -0,9% indien we de drie ETF’s evenveel gekocht hebben. Indien we de ranking in rekening brengen en de derde een kleiner gewicht geven ziet het er beter uit. Zo zie je dat in de financiële wereld we altijd een excuus klaar hebben voor een slechte prestatie. In mijn allereerste boek De Hangmatbelegger dat deze week uitkomt (13 september 2023) leg ik de trucen van de financiële wereld nog meer in detail toe.

Afbeelding met tekst, Perceel, schermopname, Lettertype

Automatisch gegenereerde beschrijving

De moeilijkste ETF’s om uit te leggen: Het recept van de obligatie-ETF

Neem u een eenvoudige belegging met een duidelijke einddatum en een vast rendement. Gooi dit nu in een portefeuille die telkens gaat herbeleggen. Mix dit met een dagelijkse (beurs)notering en waardering. Kruid wat af met jaarlijkse en transactiekosten. Steek dit in de financiële oven en je krijgt een belegging zonder einddatum en zonder vast rendement. Moeten we dit brouwsel dan aan ons laten passeren of is er toch iets te zeggen voor obligatiefondsen en obligatie-ETF’s?

De nadelen zijn dus duidelijk, maar zijn er dan geen voordelen?

Toch wel, allereerst is er de spreiding die ik als hangmatbelegger uitermate makkelijk vind. Je kan investeren in een groep obligaties en de individuele risico’s vallen weg. Ondanks mijn voorkeur voor investment grade (of goede kwaliteit) obligaties kan het altijd dat er eens één de mist ingaat. In een fonds of ETF maakt dat minder uit.

Ten tweede is er de eenvoud van het kopen. Geen complexe zoektocht naar die goede obligaties of een broker die de obligatie zou aanbieden. Inloggen op je rekening, isin code plakken en kopen.

Ten derde is er de liquiditeit van een ETF. Op elk moment is er een koers aan dewelke je kan verkopen. Toen ik bij de Antwerpse private bank in bedrijfsobligaties handelde, zag ik daar de grote spread tussen kopers en verkopers (bid en ask). Er was dus een groot nadeel aan kopen en terug verkopen die je in de prijs betaalde. Als je al een partij vond die aan je wou verkopen of van je kopen.

Tenslotte is er het gemak van de herbelegging. Moet je bij een individuele obligatie na de uitbetaling weer aan de slag en op zoek naar een goed alternatief, dan is dat bij de ETF volautomatisch voor je gedaan. Blijf liggen in die hangmat en geniet van het werk van de indexleveranciers en beheerders voor een spotprijs. Je verliest ook geen rentedagen of tijd in die zoektocht. Hoeveel keer ik van klanten gehoord heb bij uitbetaling individuele obligaties … “Zet het maar even op de rekening want op dit moment is er niks goeds te vinden”. Een puur verlies van rente uiteraard.

Fiscale behandeling, f*** you Reynders

Nee, deze keer geen mooi fiscaal voordeel of leuke uitzondering. Voor obligatie-ETF’s ontsnappen we niet aan de 30% roerende voorheffing op coupons en rente. Erger zelfs, ook de meerwaarde is belastbaar aan diezelfde 30%. Dit met dank aan onze voormalige minister van Financiën. 

Daarom kies ik, indien die er is, voor een uitkerende versie van obligatie-ETF’s. De onaangename verrassing op het einde bij verkoop van een obligatiekapitalisatiefonds van de 30% belasting op voorbije coupons en meerwaarden wil ik vermijden.

Er is zelfs het heel onaangename scenario dat ik al een aantal keren gezien heb. Dat er bij overlijden de erfbelasting op de volledige soms van het obligatiefonds moet betaald worden. Bij verkoop na verdeling van deze belegging is er echter wel de volle pot Reynderstaks te betalen. Belasting op belasting betalen is iets waar mijn maag wat van omdraait.

De rente is back 

Waarom dan toch twee van de drie tips van obligatie-ETF’s nu kopen? Na jaren lage of zelfs negatieve rente zijn we terug op een aanvaardbaar peil van rente gekomen volgens mij. In het mogelijke scenario dat de inflatie verder terug gaat vallen en de rente volgt moet je op voorhand gekocht hebben.

De prijzen van obligaties maken immers de omgekeerde beweging dan de rente. Een essentieel begrip dat ik klassiek vraag aan mijn studenten Private banking op hun examen. Verwachten we dus een gelijke of dalende rente dan ziet het er voor de koersen van obligaties goed uit. ‘Eindelijk’ zullen de mensen die in obligaties beleggen mogelijk denken. De risico’s in aandelen zijn zoals geweten vrij hoog en nu de rente in obligaties aanvaardbaar is, zijn die risico’s van obligaties best te pruimen.

Een selectie van drie ETF’s 

De drie tips

SPDR MSCI ACWI IMI  (IE00B3YLTY66)

Een goede belegging moet je niet wijzigen, daarom blijf ik heel dicht bij mijn eerste keuze van vorige jaar. Deze ETF volgt ook een wereldindex bestaande uit aandelen, gespreid over de hele wereld. Inclusief groeilanden zoals India die niet in de klassieke MSCI World index zitten. Een ETF waar je niet naar moet omkijken omdat hij zich ook aanpast aan alle nieuwe trends en wijzigingen. De beheerskost is gedaald naar 0,17% per jaar. Dit is zeer goedkoop voor het gemak van één ETF te kopen die gespreid en fiscaal optimaal is. Je betaalt bij de bank vaak het tienvoudige of meer.

iShares Euro Corporate Bond ESG 0-3 Years (IE00BYZTVV78)

Obligaties zijn terug van weggeweest in de beleggingswereld. In een vreemde trend zijn deze leningen op korte termijn rendabeler dan deze op lange termijn. Dit blijft niet duren, maar zolang dit de situatie is, kan je bijvoorbeeld deze kortere bedrijfsobligaties ETF kopen. Deze obligaties in euro van hoge kwaliteit hebben een gemiddelde looptijd van 18 maanden en geven een bruto rentevoet van 4,23%. Dit tegen een jaarlijkse kostprijs van amper 0,12%.  

 Amundi ETF Govies 0-6 Months Euro Investment Grade (FR0010754200)

Een geld of monetaire ETF is een belegging die kan concurreren met termijn- en spaarrekeningen of zelfs de staatsbon. Met korte obligaties of leningen van euro-overheden van gemiddeld 3 maanden zit je safe. Naast veilig is het ook steeds rendabeler. De kortetermijnrente is gestegen en in de ETF klom de rente naar 3,86% bruto. Deze kapitaliserende tracker is onderhevig aan 30% belasting op de stijging door de rente. Dat geeft momenteel 2,70% netto, maar beweegt met de marktrente. Kostprijs is 0,14% per jaar. In tegenstelling tot de staatsbon loopt de ETF ook niet af en blijft het de rente verzamelen.

Heb je graag een vrijblijvend gesprek met Tim over een ETF-portefeuille opbouwen? Mail naar [email protected] en ze brengen je in contact.

Een deel van dit artikel is eerder gepubliceerd in De Standaard.

Reacties

  1. Ik zie op Morningstar dat de iShares € Corp Bond 0-3yr ESG UCITS ETF EUR (Dist) | een Dividendrendement (12M) van 1,07 % heeft.
    De gewogen coupon van de bedrijven in de ETF bedraagt 1,69%
    De obligatierente bedraagt 4,24%, dit komt overeen met de bruto rentevoet uit het artikel.

    Begrijp ik het goed dat die 4,24% afkomstig is omdat de obligaties in de ETF gemiddeld een paar procent onder de uitgifte prijs staan? De gewogen koers volgens morningstar is 95,72%)

    Dat is echter 4,28% onder de uitgifte prijs. Zou je dan samen met de gewogen coupon van 1,69% niet 5,97% rendement mogen verwachten?

    Nog een laatste vraag:
    De gewogen coupon bedraagt 1,69% en de ETF keert maar een dividend uit van 1,07%
    Betaal je dan enkel 30% belasting op het dividend van 1,07% die wordt uitgekeerd?
    Dus geen meerwaardebelasting op de stijging van de ETF (bij distributievariant)?

  2. Dag Thomas, Goede vragen. De gewogen gemiddelde coupon en de koers moeten samen geen 100% zijn. De koers van een obligatie komt niet op exact één jaar naar 100% maar hangt af van zijn looptijd dus dat kan korter of langer en dan een jaar zijn … terwijl de 4,24% rendementen op jaarbasis is genomen.

    De Reynderstaks zal een 30% heffen op de meerwaarde van de obligaties binnen de ETF (niet de ETF zelf) en de uitgekeerde coupons.

    Veel succes!

    1. Bedankt voor de info Tim.

      Aanvullend: gezien de obligaties binnen de ETF gewoon aflopen en niet verkocht worden is er geen meerwaarde?
      Als koper van de ETF kan je wel een meerwaarde realiseren omdat je kan aankopen onder de gemiddelde uitgifte prijs van de obligaties binnen de ETF.

      Dus in de praktijk betaal je dan enkel 30% belasting op de ontvangen dividenden?

      1. De Reynderstaks is nog vreselijker dan algemeen gedacht want ook de meeste distributiefondsen vallen eronder . ( wib art19) “een collectieve beleggingsinstelling waarvan de statuten niet de jaarlijkse uitkering voorzien van alle inkomsten die werden verkregen, na aftrek van de bezoldigingen, commissies en kosten, wordt voor de toepassing van het vorige lid geacht geen uitkering van de netto-opbrengst te voorzien”

  3. Voilà, boek gelezen, aantekeningen gemaakt, verder verdiepen is het vervolg.
    Zeker mooie aanvulling/extra voor ons als spaarvarkens.
    Boeiend om te lezen.
    De verschillende voorbeeldportefeuilles zijn top om te bekijken en op verder te bouwen, ik ga hier zeker mee verder aan de slag.
    Bedankt Tim en Yoran.