Spaarvarkens bezoeken de City

metro londen

Reizen kan ingewikkeld zijn. Dat is in Londen niet anders. Moeten we nu de groene of de gele metrolijn nemen? Je ziet de verwarring van de spaarvarkens eens ze zich wurmen door de vele metrolijnen die Londen telt. Tijdens ons bezoek aan de stad kiezen we uiteindelijk voor de gele en de groene lijn eens we in West Brompton station aankomen. Het doel is om van daaruit te reizen naar het metrostation Monument.

Het station is genoemd naar het ‘Monument to the Great Fire of London’, dat we tijdens onze reis zullen passeren langs het huis van de Lord Mayor, een soort burgemeester. Toen de leidinggevende in 1666 advies moest geven over een brand die toen ontstond, merkte hij in Britse stijl op ‘dat zelfs een vrouw de brand kon uitpissen’. Blijkbaar waren op dat uur toch niet genoeg vrouwen wakker, want de brand zou zich die nacht verder verspreiden en de stad grotendeels verwoesten in een inferno dat vier dagen zou duren.

Op tijd voor de trein

Het metrostation is echter niet onze eindhalte, want van daaruit gaan we verder richting de Docklands Light Railway (of DLR). Die bovengrondse trein rijdt al 30 jaar zonder chauffeur. Misschien een interessant idee voor de NMBS om het spoornetwerk verder te innoveren? Eens we afstappen in de halte Cutty Sark, duurt het niet lang voor we de eerste grijze eekhoorns spotten in Greenwich Park.

De oranje variant zal je niet snel in het wild zien in Londen. Sinds de jaren 20 van vorige eeuw zijn deze uitgestorven nadat enkele grijze eekhoorns geïmporteerd uit de VS de rode begonnen te verdringen. Ons doel is echter de felrode Greenwich Time Ball te zien. Iedere dag klokslag 1 uur Greenwich Time valt deze bal naar beneden zodat de mensen weten hoe laat het is. Vandaag lezen we tijd vooral digitaal af, maar vroeger was die rode bal een ijkpunt voor de vele schepen die op de Theems lagen. Wij zijn er rond 11 uur en hebben de bal niet zien vallen. Dat komt nog wel eens, want dit zal zeker niet de laatste reis van de spaarvarkens zijn.

Wetherspoon’s: genieten in de pub

Het is nu tijd voor wat verborgen reclame van Spaarvarken Pascal Paepen. In een pub van de Britse keten Wetherspoon’s komt onze clan van meer dan 40 varkens binnen voor een goede pint en traditionele Engelse gerechten. Ons oppervarken is echter een aandeelhouder van de groep. Probeert hij op deze onconventionele manier de omzet van de groep verder omhoog te krikken? Niet dat Wetherspoon’s hulp nodig heeft. Pascal zag het aandeel de afgelopen zes maanden met 65% stijgen in zijn portefeuille. Dat is een mooi rendement waar ook enkele andere spaarvarkens van profiteren. In onze beleggingsclub heeft hij het bedrijf dan ook al meermaals uit de doeken gedaan. Hij is dan ook niet de enige aandeelhouder van ons reisgezelschap. Wanneer we arriveren in de pub weten we meteen waarom. Je kan hier goedkoop en lekker eten in een rustige traditionele pub met pinten die bij je maaltijd ofwel niets kosten (met een ‘Meal Deal’) of waarvoor je nauwelijks meer dan twee pond moet neertellen. Dat is naar Londense maatstaven bijzonder goedkoop. En dat allemaal in een setting die erg indrukwekkend is. Onze pub heeft nog steeds de grandeur van de functie die het gebouw vroeger had. Hier was ooit een statig bankkantoor. Het interieur verraadt dat hier vroeger wellicht nog veel meer geld werd verdiend. Hier komen we nog terug!

Bank of England: gouden varkens

Maar eerst is het nog tijd om de Bank of England te bezoeken. Enkele leden hebben nog oude Britse ponden die ze hier inwisselen voor de nieuwere versie. Terwijl de leden meer leren over het financiële systeem en de rol van centrale banken om de inflatie onder controle te houden, krijgen we ook een echte goudbaar in handen. We krijgen hem jammer genoeg niet mee; vasthouden is het hoogst haalbare. De waarde? Ongeveer 800.000 dollar voor 1 baar tegen de huidige goudprijs. We zullen nog wat sparen en komen dat goud dan op onze volgende reis wel ophalen.

Je borsten verzekeren in Londen? Waarom niet

800.000 dollar is veel geld, maar het kan nog gekker. Wist je dat je iets verder kunt wandelen richting Llyod’s of London? Op deze markt voor verzekeringen komen zowel risiconemers als klanten samen die risico’s willen afdekken en verzekeren. Het gaat om alledaagse verzekeringscontracten, maar ook speciale. Als model je borsten laten verzekeren voor een miljoen dollar? Het is al gebeurd bij Llyod’s of London. Of je stem laten verzekeren als zanger? Kan ook.

Na een bezoek aan de oude stad en het oude beursgebouw (nageaapt van Antwerpen) is het tijd om een stapje in de wereld te zetten. Om de mensen niet aan het schrikken te brengen met een groep van meer dan veertig varkens, splitsen we ons op. Sommigen nuttigen een drankje in een rooftop bar, met zicht op de skyline en vlakbij St Paul’s. Anderen gaan naar een musical en nog anderen doen wandelen langs de Theems. Vervolgens eindigt ieder varkentje in een restaurantje of een pub.

En ik? Wanneer ik dit verslag schrijf, sta ik op het punt om terug te reizen naar mijn startpunt voordat ik naar Londen kwam. De andere spaarvarkens nemen de bus, maar ik moet nog 3500 kilometer terug naar mijn auto die op me wacht in Izmir, Turkije. Van daaruit zal ik volgende week mijn Turkse roadtrip van twee maanden beëindigen. Dan zal ik, via Griekenland, naar mijn woonst in Bankso, Bulgarije rijden met mijn partner. Maar ik kom sowieso nog terug naar Londen. En dan zal het zeker weer met leden van onze Spaarvarkens Beleggingsclub zijn.

Reacties