Profiteren van de rijken?
Ja lap, weer zo een ‘click bait’ titel…
Vooraleer er tal van interpretatie, oordelen en meningen ontstaan naar aanleiding van de titel, nee, ik heb geen politieke ambities en wil me geenszins inmengen in de ‘de rijken moeten zwaarder belast worden’. Nope, désolé, ik bedoel iets heel anders.
Jullie herkennen het mogelijks allemaal, en iedereen heeft wel een kennis of vriend in de groep die in het onderwijs staat. Cliché reacties naar mensen die in het onderwijs staan: ‘jullie hebben meer vakantie dan dat jullie werken’, ‘alé, een fulltime werkweek is maar x uur lesgeven’, … Mijn reactie (ja, ik heb een pedagogisch bekwaamheidsattest, aka D-cursus, en neen, ik sta (nog) niet in het onderwijs): als de voordelen dan zo overtuigend zijn: waarom ga je dan zelf niet voor een loopbaan in het onderwijs (of overheid, want er wordt graag over éénzelfde kam geschoren).
Diezelfde ballon gaat op voor de stelling: ‘de rijken worden alleen maar rijker’. In plaats van je zondig te maken aan één van de 7 hoofdzonden: Invidia (nee, wees niet op je zere teentjes getrapt, ik bedoel niet publiekslieveling NVIDIA) oftewel jaloezie, nijd of afgunst, is er ook zinvoller gedrag.
Je kan leren van de rijken (nee, niet het boek), zelf een bedrijf starten en de nodige berekende risico’s te nemen (ja, door leverage in de vorm van schulden of kapitaal) of, voor als je niet beschikt over een setje stalen zenuwen, kan je gewoon je karretje aanhangen.
Je karretje aanhangen? Jeps, veel vermogende families hebben hun kapitaal ondergebracht in een holding. Sommige hebben een notering op de beurs, waardoor je kan mee profiteren van de rijken (aha, nu snap ik de titel, goed gevonden Hans!).
Wat is een holding en wat zijn de pro’s en con’s?
Een beursgenoteerde holding is een vennootschap dat belangen aanhoudt (aandelen heeft) in meerdere bedrijven (behalve monoholdings zoals Solvac, Tubize, KBC Ancora, …). Deze holdings worden professioneel geleid en hun portfolio zeer goed opgevolgd door experts. Holdings hebben omwille van het grote kapitaal dat ze investeren in hun posities vaak zeggenschap of zetelen zelfs in de raad van bestuur van een bedrijf. Hierdoor zitten ze op de eerste rij, en kunnen ze bijsturen indien nodig.
Door één aandeel te kopen van een beursgenoteerde holding, profiteer je mee van de ruime expertise en het netwerk van de holding en spreid je je investering over meerdere bedrijven (behalve bij de monoholdings).
Familiale holdings hebben nog een streepje voor omdat daar het familiekapitaal op het spel staat. Omdat het hun eigen geld is, zullen ze er alles aan doen om dit te doen groeien (remember: rijken worden steeds rijker?) en hebben ze alle baat bij denken op de lange termijn.
Een ander belangrijk voordeel is dat holdings (vaak in tegenstelling tot gewone beleggers) ook meer toegang hebben tot beleggingen in niet-beursgenoteerde bedrijven (private equity). Door hun grote netwerk trekken ze niet-beursgenoteerde bedrijven makkelijker aan in hun zoektocht naar financiering.
Verder zijn er aan holdings geen extra kosten verbonden zoals dit bij fondsen het geval is. Dit is raar gezien holdings het historisch gezien beter doen dan de meeste (betalende) fondsen.
Je zou denken: ‘het kan niet op’, maar het wordt nog beter gezien veel holdings tot op heden wat achterblijven (enkele uitzonderingen nagelaten) op de hausse. Dit merk je aan de hoge korting of décote van de NAV of (net asset value of intrinsieke waarde) ten opzichte van het historische gemiddelde. NAV in kindertaal: de som van de waarde van de onderliggende posities. Voor beursgenoteerde posities eenvoudig te berekenen, voor private equity al wat lastiger in te schatten (zo is een waarde plakken op Sofina, met veel private equity, veel moeilijker dan op bijvoorbeeld Tubize, met enkel participatie in UCB).
Nu zijn er ook een aantal nadelen te bespeuren. Zo zijn niet alle holdings even transparant, denk hierbij aan Bois Sauvage en is het zeggenschap van de overige aandeelhouders (buiten de stichtende familie) vaak beperkt.
Waar vind ik die holdings?
Zowat overal ter wereld vind je holdings. Zo is België vrij goed bedeeld met holdings zoals Brederode, Sofina, Ackermans & van Haaren, Bois Sauvage, GBL, D’Ieteren, Gimv, TINC, … en enkele monoholdings zoals Tubize, KBC Ancora, Solvac, …
Ook in het noorden mag men niet klagen met een aantal parels zoals Investor AB, Investment Latour, Indutrade, EQT, Kinnevik, …
Bij onze noorderburen hebben we voornamelijk HAL, Exor (met Italiaanse roots van de familie Agnelli), Prosus, …
Gaan we naar de zuiderburen, heb je ook tal van holdings zoals Wendel, Eurazeo, Bolloré, … Vooraleer ik ruzie krijg met de Italianen: ook zij hebben een aantal mooie holdings op de Borsa Italiana: Tamburi, Italmobiliare, …
Indien je het graag buiten Europa(papapa) wenst te zoeken, kan je je wagonnetje aanhaken bij Buffett door aandelen Berkshire Hathaway te kopen. Ook Markel, Brookfield, KKR, … zijn de moeite waard om verder te bekijken. Probleem van Berkshire is de grootte, waardoor het steeds moeilijker wordt om aankopen te doen zonder de koers te veel te beïnvloeden.
Ook in Azië zijn er tal van holdings zoals Fosun (die recent het aandelen Ageas verkocht hebben), CK Hutchison, First Pacific, Softbank, …
Persoonlijk heb ik 6 holdings in portefeuille die allen zeer goed presteren en me de nodige ‘rust’ geven. Mijn zuurverdiende centen zijn in goede handen.
“Must read” voor een beginnend belegger. Gooi er dan nog eens de lessen van @Jim-stukken bij met de 5G portefeuille en als beginnend belegger kan je al een stevige basis leggen om te starten met beleggen. Dank u wel Hans
Bedankt Peter en Bedankt Hans!
Dag Hans, mooi geschreven!
en dan volgt de onvermijdelijke vraag van 1 miljoen: welke 6 holdings geven jou de nodige rust? ;-)
Ik heb ACKB – DIE – COMB en BRK.B tot nog toe. Daar kunnen er met de tijd nog altijd bijkomen, maar voor het moment zijn er nog altijd mooi opportuniteiten in individuele aandelen ook. Altijd een afweging ⚖️🐷
Investor, latour, brederode, berkshire, markel en brookfield
Bedankt voor de openheid
Ik heb ook wel een holding voorliefde: (kiezen is verliezen werkt niet altijd ;) )
Latour, Investor, Brederode, Sofina, Dior, Danaher, D’ieteren, Gimv
mono: KBC Ancora en Tubize
watchlist: Lifco, Markel, Brookfield, Topicus of Vitec software, Exor, 3I group en Judges capital
Dior, danaher, vitec, lifco, judges scientific, lifco vallen meer onder serial acquirers als roll up, platform, … maar mooie keuze…lifco, danaher, lvhm hebben ook hun plaatsje in de pf ;)
Inderdaad, foutieve interpretatie van de definitie ;).
Uiteindelijk “holden” ze ook verschillende bedrijven :)
Bij de opsomming van “enkele” holdings vind ik MBB (zie 5G portefeuille) nergens. Nochthans opgenomen op voorstel van enkele “spaarvarkens”. Is daarover nu een andere mening ontstaan?
TINC al paar jaar in portefeuille
Dit jaar pas InvestorAB en Latour ontdekt, mooie rendementen alvast op vijf , zes maanden
Ook DIETeren gekocht na de webinar van deaandeelhouder, nochtans Testaankoop Invest zet DIETeren op verkopen… kan iemand dit verklaren?
Testaankoop Invest heeft soms afwijkende adviezen. Zo ben ik sinds 2018 aandeelhouder van Montea, wat een topbedrijf is. Hun advies, op de laatste maanden na, was steeds Verkopen.
Mogelijks is hun redenering dat D’Ieteren de laatste maanden fel gestegen is, en dat er een stabilisatie of terugval komt. Maar de kronkels van Testaankoop Invest zijn voor mij ondoorgrondelijk ;). Misschien dat een lid daarvan wel aan de juiste info kan komen.