Pascale Nachtergaele van Bank Nagelmackers deelt haar drie favoriete beleggingen

Pascale Nachtergaele beheert samen met Rik Dhoest het Nagelmackers Equity Small & Mid Cap fonds. Samen met Rik vormt zij een van de meest ervaren beleggingsduo’s. Met extra expertise in het beheer van portefeuilles met vooral kleinere beurskapitalisaties.

Hoe is 2021 verlopen ?

Pascale Nachtergeale: ‘We hebben een rendement behaald van 35% met Nagelmackers Equity Small & Mid Cap Fund. Dat is te vergelijken met 23% voor de index (MSCI EMU Small Caps index).

Wat verwacht je in 2022?

Dit jaar ging moeilijk van start. De aandelenmarkt werd al onmiddellijk opgeschrikt door de aankondiging van de FED dat de rente wellicht sneller en meer zou verhoogd worden dan initieel verwacht om de inflatie de pas af te snijden.

Dit toont aan dat de centrale banken in 2022 een cruciale rol zullen blijven spelen. Hun communicaties en acties zullen voor een groot deel bepalend zijn voor de richting van de aandelen. In ons basisscenario gaan we er van uit dat de bijsturing door de centrale banken op zo een manier zal gebeuren dat de rente slechts geleidelijk zal stijgen en de financiële markten geen schokeffect zullen ondergaan. Tevens verwachten we voor 2022 een minder hoge, maar nog steeds bovengemiddelde economische groei.

Hoe zien jullie de kansen voor kleinere beurskapitalisaties (kleine aandelen)?

We denken dat de positieve omgeving voor kleine aandelen kan aanhouden. Met een verwachte winstgroei voor 2022 van 36% en tegen 18,5 keer die verwachte winst is waardering van Europese smallcaps zeker niet excessief. De koers-boekwaarde bedraagt 1,9. Uiteraard blijven we wel de risicofactoren in het oog houden. Dat zijn de verdere evolutie van de coronapandemie, de problemen bij de toeleveringsketen en de oplopende inflatie.

Wat is de strategie dit jaar?

Selectiviteit in de keuze van de aandelen zal dit jaar wellicht belangrijker worden. We zetten in op verschillende thema’s zoals hernieuwbare energie, herstelkandidaten na de coronapandemie, lage waardering, M&A en herstructurering. Uiteraard verliezen we de financiële gezondheid van de bedrijven en het track record van het management niet uit het oog.

Wat zijn jullie favoriete aandelen ?

Ik geef graag een selectie van smallcaps uit de thema’s hernieuwbare energie (Boskalis), waardering (Anima Holding) en herstelkandidaten na de coronapandemie (Compagnie des Alpes).

Compagnie des Alpes (14,08 euro)

CDA is een belangrijke uitbater van skiliften in Frankrijk en themaparken in Europa en Canada. De groep werd hevig geraakt door de coronacrisis wegens de verplichte sluiting van de skigebieden en themaparken. Nu deze sluiting voorbij is en de balans na een stevige kapitaalverhoging versterkt werd kan de groep volop aan het herstel timmeren.

Trouw blijvend aan de strategie zal de focus hierbij blijven liggen op grote investeringen in de skigebieden en de themaparken met als doel hun aantrekkelijkheid te verhogen en de tevredenheid van de bezoekers te bevorderen. Dit moet op zijn beurt de groei ten goede komen en de rendabiliteit verbeteren.

Boskalis (26,80 euro)

Boskalis is een vooraanstaand speler in de wereldwijde baggermarkt. Na enkele moeilijke jaren oogt de toekomst van de traditionele baggermarkt rooskleuriger dankzij de komst van enkele nieuwe grotere projecten. De diversificatie naar offshore wind heeft de groep geen windeieren gelegd. Ook de komende jaren blijven de perspectieven voor offshore wind aantrekkelijk: waar deze projecten vroeger een privilege waren voor Europa, zien we nu geografische uitbreiding naar de VS en Azië. Met een nettocashpositie beschikt de groep over een sterke balans. Het stevig orderboek geeft comfort voor de komende jaren.

Anima Holding (4,66 euro)

Anima is de grootste onafhankelijke asset manager in Italië. De groep beschikt over een zeer uitgebreid product- en dienstenaanbod. Anima heeft zelf geen eigen verkoopnet, maar sluit exclusieve lange termijnovereenkomsten met strategische partners, zoals bijvoorbeeld Poste Italiana. Het huidige klimaat van lage interestvoeten ondersteunt de vraag naar beleggingsfondsen. De focus op kostenefficiëntie zorgt voor toenemende marges en de sterke kasstroomgeneratie resulteert in een zeer aantrekkelijk dividendrendement en inkoop van eigen aandelen. Bovendien ziet de groep, dankzij de consolidatietrend in een gefragmenteerde markt, opportuniteiten voor overnames.

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

 

58 rating(s), gemiddelde: 4.3.