Pascal Paepen deelt zijn favoriete beleggingen

Een selectieheer uit eigen stal

Wie de wekelijkse favorietenlijstjes volgt, weet dat we eerst altijd naar de favoriete algemene beleggingstip vragen van onze selectieheer of selectiedame. Uiteraard peilen we met zo mogelijk nog grotere interesse nu de belegger van dienst uit de eigen stal komt en er al een opmerkelijke carrière heeft opzitten.

“Pascal Paepen, medeoprichter van Spaarvarkens.be zit al meer dan dertig jaar in het vak.

Hij heeft belegd in Londen, Mol, Leuven, Brussel. Hij heeft beursvloeren doen vollopen en ook doen leeglopen. Hij heeft succes gekend en tegenvallers.

Hij heeft toejuichingen gehad, bloemekes, verzoekorders, KBC, Tessenderlo

Ik weet niet hoe het komt, maar beleggers hebben meestal maar één verzoeknummer:

je veux l’argent, je veux l’argent, waar ik ga waar ik sta, voor ik sterf, voor ik verga, je veux de l’argent

Want ze hebben geen syndicaat en geen agent
En dus moet hij met kennis en studie geld verdienen,
want hij wil investeren!”

Tot zover deze kleine pastiche op  ‘Je veux de l’ amour’ van Raymond van Het Groenewoud.

Tijd om Pascal Paepen zelf aan het woord te laten. Met eerst zijn belangrijkste algemene tip voor beleggers op basis van zijn meer dan dertig jaar beleggingservaring:

Spring beredeneerd!

Pascal Paepen: ‘De beste tip voor beleggers en anderen die niet teleurgesteld willen worden: wees voldoende kritisch. Stel alles in vraag. Geloof niet zomaar iets of iemand. Zelfs niet jezelf! Blijf voortdurend op zoek gaan naar argumenten pro en contra, naar het risico achter een opportuniteit en de kansen die bij risico’s horen. Stel je mening bij indien nodig of vind nieuwe elementen die je keuze bevestigen. Dat is nu eenmaal zo boeiend aan beleggen. Kijk dus ook al eens de andere kant op als alle neuzen in dezelfde richting staan. Pas op: dat wil helemaal niet zeggen dat je eeuwig moet twijfelen en dus nooit een beslissing mag nemen. Integendeel. Spring! Maar doe het beredeneerd. Ik vrees dat heel wat mensen zelf te weinig nadenken en zich enkel laten leiden door holle slogans of zelfs leugens. Dat heb ik ook gemerkt tijdens de coronapandemie. Dus: wees kritisch, wees open-minded en vergaar kennis, altijd.

En dan de drie favoriete beleggingen van Pascal Paepen:

1.  Alibaba 212,30 dollar

Alibaba is een van China’s snelstgroeiende ondernemingen. De firma zit in diverse sectoren met veel potentieel: e-commerce, met o.a. AliExpress, online betalingen (Alipay), opslag van data in de ‘cloud’, streaming, aan-huisbezorging van maaltijden enz. De firma kopieert de successen die het in China boekt ook in de grotere Aziatische regio. Het bedrijf boert dus goed, maar het aandeel is opvallend goedkoop. Dat heeft te maken met de handelsoorlog tussen de VS en China en de recordboete van omgerekend 2,3 miljard euro die Alibaba kreeg opgelegd van China omdat de firma opereerde als een monopolist. De terugval van het aandeel creëert een koopkans.

2. GIMV   53,70 euro

De investeringsmaatschappij die in een ver verleden Barco redde van de ondergang, is nu een bedrijf met excellent management dat investeert in een 50-tal vennootschappen. Dankzij een belegging in GIMV plukt ook u de vruchten van investeringen in niet-beursgenoteerde vennootschappen (‘private equity’). GIMV is er al meermaals in geslaagd de investeringen die het doet in zulke bedrijven goed te laten renderen. Het is de bedoeling om een rendement van 10 procent per jaar te realiseren voor de aandeelhouders. Ook al kan dat uiteraard niet gegarandeerd worden, GIMV slaagde er de afgelopen jaren wel telkens in een mooi dividend uit te keren.

3. AB InBev  63,40 euro

Met een belegging in AB InBev, ’s werelds grootste brouwer, spelen we in op het wereldwijde herstel van horeca en consumptie na de pandemie. Van Afrika tot in Amerika, overal wordt een pintje meer gedronken om de ellende van de coronatijd door te spoelen. Als het geen bier is, dan misschien wel een ‘hard seltzer’, een nieuw drankje op basis van bruiswater en alcohol waarmee AB InBev tegenwoordig ook scoort. In tegenstelling tot heel wat aandelen staat de koers van AB InBev nog ruim onder zijn recordprijs. Maar op 1 juli start Michel Doukeris als nieuwe CEO. Hij zal waarschijnlijk het vertrouwen van beleggers in de brouwer herstellen.

Reacties

  1. Mooie selectie Pascal!

    GIMV volg ik je volledig in, snap niet dat ze ondanks hun toch puike prestatie nog steeds lager genoteerd staan dan pakweg dik jaar geleden.

    ABInbev zal doen wat nodig is en snel opveren nu horeca terug open kan!

    Alibaba staat op mijn volglijst ;)

  2. De koers van Gimv is de laatste 5 jaar een zaagtand tussen 45 en 60euro (nu 54). Equity is +- constant rond 1275 miljoen. Als Gimv zo goed geleid wordt, waarom gaat de koers en (of) equity dan gemiddeld niet hoger? Waarom kan Gimv niet wat een Sofina of Brederode wel kan?

    1. Daar zijn een paar redenen voor. Investeringsfocus van GIMV was lang op Belgische bedrijven gericht, nadien op Benelux en nu ook enkel op Benelux, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Sofina en Brederode investeren ook in VS, India, … Het dividendrendement van GIMV is ook veel hoger dan dat van Sofina en Brederode. Daardoor speelt het rendement-op-rendement veel minder. Bij eenzelfde dividendrendement of bij herinvestering van het dividend ziet het plaatje bij GIMV er al veel beter uit. En Sofina en Brederode waren ook lang schone slaapsters vooraleer ze ontdekt werden door het grote publiek. We gunnen GIMV eenzelfde parcours.

    1. De voorzitter krijgt 175.000 euro. Voor de andere leden van de RVB van GIMV is dat 40.000 tot 60.000 euro. Het totale budget voor de remuneratie van de niet-uitvoerende bestuurders dat ter goedkeuring zal worden voorgelegd aan de algemene vergadering op 30 juni 2021 wordt verlaagd van 1.450.000 EUR naar 900.000 EUR en wordt beperkt tot de niet-uitvoerende bestuurders. De gedelegeerd bestuurder wordt – in lijn met de heersende marktpraktijk – niet meer opgenomen in dit budget, aangezien hij niet vergoed wordt voor zijn bestuursmandaat, maar enkel voor zijn mandaat als gedelegeerd bestuurder belast met het dagelijks bestuur.

      1. Ene Guy Verhofstadt kreeg in 2020 als gewoon bestuurder van Sofina 134.233 euro. Dat is 11.072 euro of 8,99% meer dan zijn vergoeding in 2019. Je zou nochtans denken dat online vergaderen leidt tot minder onkosten voor bestuurders.

  3. Mooie beleggingen. Ik ben fan van private equity en ook zeker fan van Gimv. De laatste weken is Gimv terug in trek bij beleggers, de beursparel wordt precies ontdekt.
    Persoonlijk vind ik Eurazeo ook een mooie private equity belegging, deze is zelfs ondergewaardeerd.

    1. Eurazeo is ook mooi. GIMV bekijken op lange termijn. Ik vermoed inderdaad dat ze werk aan het maken zijn van extra zichtbaarheid. De CEO die sinds kort ook op Twitter zit, I know, het is maar een detail, maar toch. En alweer een keuzedividend: ook mooi!

  4. Mooi lijstje,ben ook fan van Alibaba,maar bang van volaliteit,ik opteer daarom voor tracker(kranes China internet)ook bijv. Baidu,Tencent enz… zijn pareltjes die ondergewaardeerd zijn,Gimv gebruik ik zelfs i.p.v. obligaties.