Opiniebijdrage: waarom Biden moeilijk kan aftreden

Sinds het debat tussen Trump en Biden lees ik veel analyses in de Europese pers dat Biden zou moeten stoppen als presidentskandidaat. Persoonlijk vind ik dat veel journalisten daar zeer makkelijk overheen gaan alsof het een eenvoudige zaak zou zijn.

Wat als Biden…

1) Zich mentaal krachtig genoeg acht en het niet eens is met de kritiek dat hij te oud is? Een kritiek die al sinds het begin van zijn ambtstermijn meegaat? Dan stopt het al hier; hij haalde 99% van de Democratische stemmen binnen zijn partij en alleen hijzelf kan besluiten zich terug te trekken.

2) Biden gelooft dat hij de beste keuze is om Trump te verslaan van alle potentiële kandidaten binnen de Democratische partij? Hij gaat dan gewoon door, zelfs bij twijfel over zijn mentale capaciteiten. Wie kan maanden voor de verkiezingen de partij nog verenigen, die zo divers is en meerdere vleugels en afdelingen heeft?

3) Hij bang is voor zijn toekomst? Met een vroegtijdig aftreden hypothekeert hij zijn toekomst en zijn imago door toe te geven dat hij mentaal niet meer mee kan. Hij zou thuis horen in een “bejaardentehuis” is dat tussen de lijnen door letterlijk toegeven.

Kan Biden zich terugtrekken?

Dat kan. Maar het poneren alsof het een gedane zaak is of een zeer gemakkelijke beslissing, is in mijn ogen vooral wensdenken. We hebben het over een 81-jarig icoon met een geschiedenis waarin telkens zijn sterke wilskracht bleek. Hoe vaak zal hij als president tegenspraak gekregen hebben in de afgelopen vier jaar? Zoals bij veel leiders waarschijnlijk niet veel, laat staan dat er veel figuren zijn die veel macht hebben op Biden.

Aftreden is het eigen falen toegeven en zal zijn hele erfenis hypothekeren. Want wat zal men onthouden? Dat hij zijn presidentschap wilde verdedigen, maar zich in de laatste maanden liet vervangen omdat hij anders zou verliezen. Dit zou de geschiedenis meteen ook een waardeoordeel laten vellen over zijn presidentschap. Waarom zou je dat toelaten?

Je hele toekomst veranderen op basis van één slecht debat zou zeer drastisch zijn, zeker omdat hij in andere debatten nadien veel beter overkomt (zie hieronder een publiek optreden na het debat) en zichzelf probeert te bewijzen. Hij kan zeker aftreden, maar de analyse dat deze beslissing een gedane zaak zou zijn zou ik mee oppassen. Integendeel, het zou de deuren openen voor veel andere problemen in de partij. En november is nog ver weg.

Leden kunnen hier onze analyse lezen waarin we onze visie geven over de impact op de financiële markten indien Donald Trump de presidentsverkiezingen zou winnen.

Reacties

    1. Zijn bezoek aan Camp David was al langer gepland. Ik vind dat de media er best makkelijk overgaat / als hijgerige honden nu de druk opvoeren wat men al jaren geleden had moeten doen. Is nu voor Biden vooral zaak om komende week te overleven. Niemand gaat vrijwillig een presidentschap van 4 jaar laten uitwissen door een debat van anderhalf uur. Als je ervan uitgaat dat Biden in ‘control’ is, zie ik hem niet stoppen. Integendeel.

  1. Het is niet enkel in de Europese pers dat er vragen worden gesteld, In the New York Times (gepubliceerd in de Morgen dit weekend) is ook een opiniestuk verschenen met als titel: “Biden moet afzien van zijn kandidatuur voor het presidentschap”. dit stuk wordt omschreven als een uiterst zeldzaam standpunt van een toonaangevende krant.

  2. Ik begrijp niet waarom de nieuwsmedia steeds Biden bekritiseren en zijn bekwaamheid in vraag stellen ? Dhr. Trump wordt ” verheerlijkt “, een individu dat eigenlijk achter de tralies thuishoort ! Hij bedriegt en liegt, erkent geen verlies, en spoort mensen aan om een ” coup” te plegen om toch maar aan de macht te blijven. !!!

  3. Beste Stefan, je hebt wellicht gelijk dat het voor Biden zelf en voor zijn entourage heel moeilijk zal zijn om af te treden. Vice-President Harris neemt dan over en dat is voor niemand een ideaal scenario. De vraag is niet of Biden zal aftreden maar of hij de democratische kandidaat zal blijven voor de verkiezing in november. Het staat dan namelijk bijna 100 procent vast dat we Trump als volgende president krijgen in januari ’25 en de partij zal er alles aan doen om dat te vermijden.