De scherpe prijsdaling voor olie is de druppel te veel voor speculant en producent

Moet er nog olie zijn? Blijkbaar niet. Of toch niet zoveel als er vandaag wordt opgepompt. Dat bleek vanavond nog maar eens toen de prijs voor een vat West Texas Intermediate (WTI), de referentie voor olie, in korte tijd daalde van ruim 20 dollar per vat tot nul en vervolgens zelfs tot bijna min 40 dollar voor een vat! Na de negatieve rente hebben we nu dus ook een negatieve olieprijs!

De speculant verbrandt zijn hand

Wacht nog even vooraleer u zich naar de benzinepomp rept om uw wagen en alle jerrycans die u in huis kan vinden te gaan vullen met olie-waarvoor-u-betaalt-wordt. De prijs voor een vat noordzee-olie, de olie die referentie is voor levering in onze contreien, bedraagt nog steeds 26,15 dollar. Dat is ruim een dollar per vat minder dan de prijs van een dag eerder, maar toch nog ruim positief. Ook voor een vat Amerikaanse (WTI) olie voor levering in juni dient u ook nog steeds ruim 21 dollar te betalen. De negatieve prijs geldt voorlopig enkel voor het futurescontract waarbij de olie geleverd wordt in mei. Dat contract komt morgen op vervaldag. Net als een optie is een futurescontract een derivaat maar in tegenstelling tot de koper van een optie heeft de koper van een future geen recht om olie te kopen, maar de verplichting om die olie in ontvangst te nemen. Speculanten die ervan uitgaan dat de olieprijs stijgt en daarom een positie innamen willen de olie echter niet effectief geleverd krijgen. Ze rollen hun futurescontract door, dwz ruilen het contract voor levering in mei met dat voor levering in juni. Alleen zit er niemand te wachten op extra olie in mei.

Corona

Door de uitbraak van het coronavirus en de quarantaine die volgde zitten honderden miljoenen burgers nu braafjes thuis. Hun auto staat in de garage en de fabrieken waar ze werken draaien niet. Er is dus veel minder vraag naar olie. Het aanbod blijft echter te groot. Olieproducenten blijven massaal olie oppompen waar niemand op zit te wachten. Pas vanaf begin volgende maand zullen de leden van de olieproducerende en -exporterende landen 10 miljoen vaten olie per dag minder oppompen. Maar zelfs al komen de leden van de OPEC deze belofte na, dan nog zal er in mei veel meer olie geproduceerd worden dan er zal verbruikt worden. Die combinatie van hoog aanbod en te lage vraag zal de olieprijs nog een tijdje onder druk zetten.

Trump

President Donald Trump zou geen genie zijn als hij geen oplossing had voor het olieprobleem. Op een persconferentie in het Witte Huis kondigde hij vannacht aan dat de VS zijn strategische reserve van olie zal optrekken met 75 miljoen vaten. Momenteel bedraagt die strategische reserve 635 miljoen vaten maar er is nog een capaciteit om een extra 75 miljoen vaten op te slaan. Eens het niveau van 710 miljoen vaten bereikt is, is alle opslagcapaciteit bereikt en kan er geen vat of druppel olie meer bij. Een moedig journalist die de Amerikaanse president de vraag durfde te stellen of hij wel financiering zal krijgen voor die extra voorraad kreeg als gevat antwoord dat je geen financiering hoeft voor iets wat je gratis krijgt en waarvoor je eventueel zelfs nog geld bovenop krijgt. Voor Trump en zijn land is een bodem voor de olieprijs essentieel omdat nu al heel wat Amerikaanse olieproducenten met verlies produceren. Vooral bij de schaalolieproducenten staat het water – of de olie – aan hun lippen. De VS gaan er prat op de natie te zijn met de grootste olieproductie ter wereld, in een prijsomgeving als die van vandaag is die podiumpositie niet iets waar je heel veel mee bent. Uiteindelijk zal de olieprijs wel weer stijgen, maar voor nogal wat fragiele Amerikaanse oliebedrijven zal het prijsherstel allicht te laat komen.

Reacties