Nieuw overnamebod op Exmar

Aerial view oil tanker ship oil depot terminal storage petroleum petrochemical refinery product.

De Belgische beurs blijft een zeef op het vlak van inside-informatie en helaas bleek dit gisteren nog eens. Nadat gisteren het aandeel Exmar plots onverklaarbaar begon te stijgen rond 17 uur, greep de FSMA in door de handel in het aandeel op te schorsen. De reden werd zonet rond 8 uur duidelijk. Saverex wil Exmar overnemen tegen 11,50 euro per aandeel en heeft een nieuw overnamebod gelanceerd.

Grafiek Exmar

Nieuw bod

Het gaat om een vrijwillig en voorwaardelijk overnamebod op alle aandelen van Exmar die Saverex nog niet bezit. Het bod zou in cash betaald worden tegen een prijs van 11,50 euro per aandeel, wat een aanzienlijke premie is ten opzichte van de koersen van de afgelopen periode.

De hoge premie was ook nodig. Na het mislukte overnamebod van vorig jaar moest Saverex met een forse premie komen als hij kans zou willen hebben op slagen. Saverex is de controlerende aandeelhouder van Exmar en bezit momenteel 81,25% van de aandelen. Exmar zelf houdt 3,29% aan in eigen aandelen en met de aan Saverex gelieerde personen komt het totaal op 84,55%. Het bod betreft dus de resterende 15,44% van de aandelen.

En daar zit meteen de moeilijkheid

Volgens de Belgische overnamewet is het overnamebod onder voorbehoud van bepaalde voorwaarden, waaronder een aanvaardingsdrempel van 95% (95% van de aandelen moet akkoord gaan wat een voorwaarde is voor het bod) en dat ten minste 90% van de aangeboden aandelen moet verworven worden om een vereenvoudigd uitkoopbod te lanceren. Wat dat laatste betekent? Saverex moet 98,46% van alle aandelen kunnen bemachtigen om een vereenvoudigd overnamebod te kunnen doen en de beursnotering te schrappen. In dat geval MOET Exmar van de beurs.

Het probleem voor Saverex? Als Exmar maar liefst 1,5% van alle aandelen niet kan bereiken (en dat kan om meerdere redenen zoals beleggers die niet op de hoogte zijn van het bod, overleden aandeelhouders etc.), dan komt men niet aan voldoende aandelen om een vereenvoudigd overnamebod te kunnen uitvoeren. Al zal het zoā€™n vaart in onze ogen niet lopen. Mits een goede communicatie van Exmar zal men wel aan dat aantal komen. Blijkbaar slaagt men er al in om sommige op de hoogte te brengen voor het bod bekend is, dus over de communicatie maken we ons niet zoā€™n zorgen šŸ˜‰

Ook belangrijk: het gaat voorlopig nog om een intentieverklaring en niet om een bod. Persoonlijk raad ik alvast aan om in te gaan op het bod en bij een prijs rond de biedprijs nu al te verkopen. De overnameprijs is goed en de afgelopen maand staan de sectorgenoten op de beurs onder druk door de vredesbesprekingen in het Midden-Oosten. Daarnaast dreig je met illiquide aandelen over te blijven als je niet ingaat op het bod. Vanuit een risk-reward kan je dan beter nu al verkopen als de koers rond de aandelenprijs zou hangen om zowel het geld sneller te hebben en het risico (dat is onze ogen klein is, maar toch) volledig weg te nemen. De beurstaks die je moet betalen is de prijs voor zekerheid.

Reacties

  1. Merci voor de update en geslaagd in mijn opzet, gemeld aan de Spaarvarkens op 23/8:
    Jan Reyns Samenvatting Zoals aangegeven bij de verkoop van Smartphoto, wil ik een positie nemen in Exmar. Het is bijna een jaar gelden dat het eerste bod van 11,10 euro per aandeel is afgelopen. Daardoor kan Exmar binnenkort een nieuwe uitkoopbod lanceren aan een hogere prijs. Helemaal niet zeker dat dit zal gebeuren, maar tegenover de huidige koers van 8,16 euro , is een mooie winst mogelijk.
    https://spaarvarkens.be/aandelenlijst_janreyns

  2. Ik hou ze mooi vast. Een parel in mijn portefeuille met zeer mooie opbrengsten.
    Het ziet er ook niet naar uit dat Exmar in moeilijke wateren zit, zie maar de recente aankoop van nieuwbouwschepen. In een moeilijke periode waren kleine aandeelhouders welkom om zijn bedrijf te helpen rechthouden en nu de winsten er zijn zou er niet gedeeld worden?