Onderstaande bijdrage werd aangebracht door Nico Inberg, beursspecialist en bekend van deaandeelhouder.nl

Vandaag maakte Orange, de Franse telecommer (vroeger France Telecom) bekend dat na sluiting van de aanbiedingstermijn slechts 46% van de ontbrekende aandelen Orange Belgium zijn aangemeld. Zoals u weet deed Orange een bod van €22 per aandeel op Orange Belgium.

Het heropent de aanbiedingstermijn tot 4 mei, zijnde de dag dat de aangemelde stukken betaald zouden worden. Het wil hiermee aandeelhouders die nog niet over de streep zijn getrokken alsnog binnenhalen.

Tegelijkertijd heeft het Britse Polygon, dat 5.29% van de aandelen bezit, meteen laten weten ook de komende week haar aandelen niet te gaan aanmelden. En als dat niet gebeurt, haalt Orange niet de vereiste 95% om een uitrookprocedure op te starten.

Dan is het de keus aan Orange om dan wel deze aangemelde aandelen af te nemen en verder de boel de boel te laten, of om met een beter bod te komen waardoor Polygon alsnog verleid kan worden tot aanmelding.

Polygon en ook een aantal onafhankelijke analisten becijferen een veel hogere waarde voor Orange Belgium, sommige wel tot €36-40 per aandeel. De waarde van de zendmasten én de betere cijfers die Orange Belgium vorige week liet zien onderbouwen dat.

Niet te snel rijk rekenen

Overigens moeten we niet denken dat die waarde er daadwerkelijk komt. Het aandeel deed €16 pre-bod en met €22 betaalt Orange al een behoorlijke premie. Polygon zal dan ook ordinair een wat hoger bod willen.

En nu de onderhandelingen tussen de Franse en Britse teams zijn stukgelopen, wordt het een beetje een hanengevecht waarbij de uitkomst ongewis is. De meest logische gang van zaken zou zijn dat Orange er een paar euro bij deed en dat eerst met Polygon aftikt.

Als die over de streep wordt getrokken, volgt de rest vanzelf en kunnen de Fransen het restant via een uitrookprocedure alsnog binnen gaan halen en vervolgens de beursnotering doorhalen. En de zendmasten verkopen….

De gebeurtenissen van vandaag zijn in ieder geval een teken dat Orange nog niet opgeeft en zijn hopelijk aanleiding voor beide partijen om weer in gesprek te gaan. De koers reageert er positief op: na even onder het bod genoteerd te hebben staan we er nu weer boven.

Zoals eerder gezegd: de afloop is ongewis, maar de meest logische uitkomst (ook bij het bod van Hunter Douglas) is dat de koper een extra zakcentje fourneert aan de partij die zolang aandeelhouder is geweest.

Disclaimer: Inberg heeft een longpositie in Orange Belgium.

14 rating(s), gemiddelde: 4.8.