NewB: over & out?

“Is het einde nabij?”

Coöperanten van NewB kregen vrijdag iets na 18u een mail met slecht nieuws in hun mailbox. De Raad van Bestuur van NewB zal worden vervangen door een voorlopig bewindvoerder en de Algemene Vergadering die voor vandaag gepland was is geschorst. Quo vadis, NewB?  

Een “Zeer belangrijke boodschap”. Dat is de titel van de mail die de eigenaars van NewB gisterenavond ontvingen. Met dat bericht informeert Michel De Wolf, de nieuwe voorlopige bewindvoerder van de bank, de coöperanten over de stand van zaken bij NewB. Wie vandaag van plan was om af te zakken naar auditorium Paul-Emile Janson in de ULB is eraan voor de moeite. De Algemene Vergadering van aandeelhouders blijkt geschorst. Dat heeft de Voorzitter van de Ondernemingsrechtbank van Brussel beslist. Bijgevolg kunnen de coöperanten in die Bijzondere Algemene Vergadering ook niet stemmen over de resoluties. Ze beslissen bijgevolg niet zelf meer over de toekomst van de NewB. De Raad van Bestuur, die de aandeelhouders vertegenwoordigt, wordt vervangen door de voorlopige bewindvoerder.

Neerwaartse spiraal

Zo’n gebeurtenis is uitzonderlijk, en al helemaal voor een financiële instelling. Dit is tegelijkertijd bijzonder ernstig. Maar de toestand bij NewB is dan ook ernstig. Op 11 juni 2022 organiseerde NewB nog zijn jaarlijkse (gewone) Algemene Vergadering. Naar goede gewoonte vindt op zo’n moment ook de goedkeuring van de jaarrekening plaats. Die laatste raakte toen echter maar nipt goedgekeurd. Een aantal institutionele investeerders bleek toen al negatief gestemd over de begroting van de coöperatieve vennootschap, met een afkeuring tot gevolg. CEO Thierry Smets zei toen aan Belga de nodige aanpassingen te zullen maken in het budget van dit jaar. “Doordat de goedkeuring van de begroting geen wettelijke verplichting is, zal er wel geen nieuwe algemene vergadering georganiseerd worden”, verduidelijkt de topman van de bank.

Einde september bleek dan dat de coöperatieve bank er niet in geslaagd was om voldoende extra kapitaal (35 tot 40 miljoen euro) op te halen, een voorwaarde die nodig was om de banklicentie te mogen behouden. Een maand later besliste de Raad van Bestuur van NewB dan ook om de bankactiviteiten af te bouwen. Sindsdien mogen er geen nieuwe klanten meer worden aangetrokken en wordt gevraagd aan de zowat 20.000 klanten van NewB om hun centen over te schrijven naar een andere financiële instelling.

Nog plannen?

Op dat moment werd nog luidop gedacht aan activiteiten die NewB nog wel zou kunnen verrichten. Zou men verzekeringsagent kunnen blijven of makelaar kunnen worden? NewB verkocht verzekeringen aan zowat 4.000 klanten. De instelling is verzekeringsagent voor Monceau Générale Assurances. Die Franse verzekeraar is tevens de grootste aandeelhouder van NewB, maar besliste wijselijk om zijn investering in het bedrijf niet meer te verhogen in september.

NewB zou misschien ook beleggingsfondsen kunnen blijven aanbieden? Het is maar de vraag of de bank een overtuigde aanbieder is van beleggingsproducten. Gedurende lange tijd kregen klanten en potentiële klanten van de bank bij de optie “beleggen” slechts twee producten te zien: een spaarrekening met een rente van 0,0% en een coöperatief aandeel van NewB zelf… Spaarders krijgen hun geld weliswaar terug, maar wie coöperant werd is wellicht een groot deel van zijn centen kwijt. De CEO van NewB stelde deze week nog in l’Echo dat bij liquidatie de coöperanten mogelijks slechts 15% van hun investering zullen terugkrijgen.

Pas in september 2021 beslisten de coöperanten dat hun bank voortaan ook beleggingsfondsen zou mogen aanbieden. Einde november werden duurzame fondsen gelanceerd die zouden worden beheerd door Orcadia Asset Management, het bedrijf dat o.a. Étienne de Callataÿ als partner telt. De timing van de lancering van het fonds was niet gelukkig omdat de beurs al een aantal goeie jaren achter de rug had, maar met een negatief rendement van 8,5% sinds lancering hebben de fondsen zeker niet slecht gepresteerd in een moeilijk jaar voor de financiële markten. De typische NewB klant en coöperant lijkt echter geen belegger en met de commissie-inkomsten van de verkoop van fondsen alleen lijkt NewB ons niet levensvatbaar.

Samenwerking met VDK

Deze week kwam er nog opvallend nieuws van NewB en VDK. De twee zouden akoord zijn om verregaand samen te werken. In l’Echo lazen we dat VDK de bankactiviteiten van NewB zou overnemen, elders hoorden we dat dat niet het geval zou zijn, maar dat NewB voortaan wel distributeur zou worden van producten van VDK. NewB heeft nogal wat Franstalige klanten en met die zet zou VDK in een klap een online aanwezigheid in Wallonië hebben. Wouter Van Besien (Groen) is coördinator duurzaam en ethisch bankieren bij VDK en zit logischerwijze achter de beslissing van samenwerking.

Vanmiddag zou er dus meer informatie komen op de Algemene Vergadering, maar die komt er niet. De toekomst van NewB is nu in handen van de voorlopige bewindvoerder en de Nationale Bank. The story continues. Voorlopig toch.

Spaarvarkens.be waarschuwde zijn lezers herhaaldelijk voor NewB, in artikels die we publiceerden op 19 mei, 14 juni en 30 september. In mei had Jim Stukken nog een gesprek met Pascal Paepen over NewB. Dat gesprek kan u hier bekijken:

NewB is een Belgische coöperatieve internetbank zonder filialen die zich richt op ethisch en duurzaam bankieren. De bank werd opgericht na de financiële crisis van 2008 uit ongenoegen met de toenmalige grootschalige staatssteun aan de privébanken. Volgens velen werd de bevolking onrechtstreeks de dupe van het wanbeleid bij de grote “boze” banken. NewB kreeg op 31 januari 2020 een bankvergunning, maar haalde in september 2022 niet het nodige extra kapitaal op dat nodig was om de banklicentie te mogen behouden.

Reacties