NewB alwéér op zoek naar kapitaal

Logo NewB

Een interview met Pascal Paepen:

Even een kort woordje uitleg over NewB bank voor wie niet zo bekend is met het bedrijf. 

NewB is een Belgische coöperatieve internetbank zonder filialen die zich richt op ethisch en duurzaam bankieren. Ze werd opgericht na de financiële crisis van 2008 uit ongenoegen met de toenmalige grootschalige staatssteun aan de privébanken. Waar volgens velen de bevolking onrechtstreeks het dupe werd van het wanbeleid bij de grote “boze” banken.

Ik heb vandaag Pascal Paepen bij mij die veel meer over het onderwerp weet dan ikzelf. Pascal, wat is dat nu eigenlijk zo een coöperatieve vennootschap?
Een coöperatieve vennootschap zet zich in om de werknemers, klanten, soms de leveranciers te betrekken bij de firma. Door hen mee te laten instappen in het kapitaal. In ruil voor dat kapitaal gaan een deel van de winsten naar de coöperanten.

Dat kan in de vorm van een dividend of kortingen die klanten of werknemers, de coöperatieve aandeelhouders, krijgen wanneer ze producten kopen van die vennootschappen.  

Het is een Britse uitvinding die in de 18e eeuw al gebruikt werd om meelfabrieken te openen waar de arbeiders mede-eigenaar waren. Een win-win situatie.

Een bekend voorbeeld van bij ons is misschien wel de ‘Vooruit’ in Gent.
Maar zo waren er in het verleden ook melkerijen en groenten- of fruitveilingen. 


Zijn er nadelen aan zo een coöperatieve vennootschap?
Natuurlijk, alleen maar voordelen dat kan bijna niet. Dat is sinterklaas. Maar helaas weten heel veel mensen niet dat een coöperatief aandeel ook een aandeel is. Net zoals met reguliere aandelen ben je als de onderliggende firma failliet gaat, de eerste die zijn investering verliest. Het kapitaal dat jij er in hebt gestoken is dan als eerste aansprakelijk voor de schuldeisers. 

Er is ook een structureel nadeel verbonden aan coöperatieve vennootschappen. Als het bijvoorbeeld héél goed gaat met zo’n bedrijf, het bedrijf bouwt reserves op… het kapitaal groeit. Dan maak je geen aanspraak op dit kapitaal als je je aandeel zou verkopen. Je krijgt enkel het initieel kapitaal terug. 

Ik verkies dan ook de gewone aandelen van een beursgenoteerde vennootschap boven de coöperatieve. Want als het heel goed gaat bij die laatste dan krijg je daar niets van, wat kortingen en ocharme een klein dividend. En als het echt slecht gaat dan ben je met je ingelegde kapitaal volledig aansprakelijk.


Als je uit zo een coöperatieve vennootschap wil kan dat dan?
Meestal kan je voor een bepaalde periode bv. 6 maanden per jaar, uit de vennootschap stappen als er geld voldoende is om jou aandeel uit te kopen. Is dat er niet dan vormt zich een probleem. Bijvoorbeeld als iedereen naar de uitgang wil. Dan is er niet genoeg geld. Dat is helaas vandaag de dag aan het gebeuren bij Triodos.

Worden mensen dan slecht geïnformeerd als ze in zo een aandeel stappen?
De laatste tijd wordt iedereen wel goed geïnformeerd. Bij Argenta, CERA, Crelan, bij NewB enz… wordt er tegenwoordig wel verteld dat je een aandeel koopt en dat je je geld kan verliezen. 

Vroeger bij de Arco coöperanten zijn er veel gedupeerden die vertellen dat dat zo niet gebeurt zou zijn… en dat hun verteld werd dat het zo veilig was als een spaarboekje.

Arco, daar heb ik in het nieuws al veel over gehoord… is dit al opgelost?
Ja, het geld is zeker opgelost bij Arco… het is weg. Er zijn veel beloftes gemaakt maar die zijn niet ingelast. Er is veel te weinig geld om coöperanten uit te betalen. Het meeste geld zat in Dexia, en daar is het misgegaan en dat was de voornaamste oorzaak. 

Dat is een zeer trieste zaak geweest… 

Een paar dagen geleden is zelfs bekend gemaakt dat je vanaf nu ook geen korting meer krijgt bij Belfius als Arco coöperant. (Belfius, de opvolger van Dexia)

Je zou denken dat na zo een voorval er ook afschuw ontstaat richting coöperaties… Hoe komt het dan, dat er na Arco toch nog eentje is opgericht in de bankensector?
Ik vind het ook niet slecht he, het is niet omdat er een bedrijf in de spraaktechnologie failliet gaat dat je nooit meer mag investeren in spraaktechnologie. Het is niet omdat er een NV failliet gaat dat je nooit meer aandelen mag kopen van een vennootschap. 

Zo een dingen gebeuren nu eenmaal af en toe. En mensen worden tegenwoordig beter geïnformeerd.

Als we het over NewB hebben, waarom hebben ze weer geld nodig en waar is het geld van de vorige keer naartoe?
Koken kost geld, die 50 mensen die er werken kosten geld. De regelgeving en de informatica achter een bank is zeer kostelijk. De nationale bank vereist ook een minimum kapitaal. 

Er waren vorige keer ook verzekeraars en universiteiten die mee ingestapt waren, die verwacht hadden dat het allemaal goed zou draaien… maar dat valt een beetje tegen. Er blijft een operationeel verlies… 

Waar gaan ze die miljoenen nu halen?
De kleine aandeelhouders staan er niet voor te springen, dus ze weten het niet en eerlijk gezegd ik weet het ook niet.  

Hoe moet het nu dan verder met NewB? Moeten de coöperanten zich zorgen maken?
Het is riskant, en eigenlijk koop je geen coöperatieve aandelen om er aan te verdienen.

Ik heb zelf één coöperatieve aandeel van NewB, ik heb indertijd symbolisch een aandeel gekocht voor € 20 omdat ik het goed vond dat er meer concurrentie zou zijn in de bankensector. Dus ik dacht, als nu alle Belgen dat zouden doen dan staat die nieuwe bank er!

Ik wist dat een nieuwe bank oprichten heel moeilijk was, dus ik heb vanaf het begin die € 20 in mijn hoofd gewoon afgeschreven. 

Ik vind het fout als iemand zegt ik stop daar € 1000 in om er achter een paar jaar € 2000 van te maken. Want dan heb je helaas het principe van de coöperatieve aandelen niet begrepen. 

Eigenlijk heb je het als steun aan een goed doel gedaan omdat je het goed zou vinden als er meer concurrentie zou zijn in de bankensector.
Ja, puur omdat ik zeg: chapeau, jullie proberen tenminste. Ik vind dat alleen kritiek geven en zeggen “dat kan beter”, dat vind ik niet goed genoeg. Dus gewoon als steun. 

Maar nogmaals, ik ben nooit er van uitgegaan dat, dat geld op zou brengen. Ik beschouw dat al lang als verloren. 

Ik ben iemand die graag ongelijk heeft wanneer hij slecht nieuws moet brengen of wanneer hij kritisch is over iets. Dus ik zou het fantastisch vinden als NewB morgen een nieuwe aandeelhouder vindt, miljoenen kapitaal bij krijgt en plots 100.000 extra klanten heeft. Ik zou dat fantastisch vinden… maar of dat realistisch is, Ik denk dat niet. 

Wat kunnen we hieruit leren?
Ja, als u bij een bank bent, kan u wel één coöperatief aandeel aankopen en u krijgt dan vaak van die voordelen, zoals bij CERA krijgt u een boekje met kortingen op vanalles en nogwat. Maar besef gewoon altijd, risicoloos bestaat niet!

Het volledig interview kan je bekijken in de Spaarvarkens.be beleggingsclub.voorvertoning interview in de club

Jim Stukken van Spaarvarkens.be

Reacties

 1. Reken het professor Paepen ten goede dat zijn doel louter idealistisch was. Maar er waren in het verleden ook andere profs waarvan de bedoelingen dat niet waren. Prof Levy met de diamanten bv.
  Als intekenaar op NewB wist men toch dat die bank geen toekomst had? Wegens de peperdure ICT alleen al. De groten hebben er ook alles aan gedaan om de kleintjes dood te knijpen. Grote jaarlijkse kosten voor deelname aan bankenorganisaties als UCV bv.
  Prof Paepen is dus ook een beetje verantwoordelijk voor het verlies de beleggers ? Gelukkig zijn er niet veel in de val gelopen.

  1. Bedankt voor uw reactie. Dit is niet de eerste keer dat we waarschuwen voor NewB. En ik ben lang niet de enige die ervoor gewaarschuwd heeft. Ik heb ook nooit iemand gezegd dat een belegging in NewB een rendabele belegging zou zijn. Mijn aandeel is dus puur symbolisch. Ik wil immers liefst ook nooit het verwijt krijgen dat ik door sterke oppositie een project als dat van NewB bij voorbaat onmogelijk zou maken. Nobel initiatief, ongetwijfeld. Maar dat toont meteen ook aan dat de oprichting van een bank lang niet zo eenvoudig is als sommigen denken. En de leefbaarheid van een bank. Als het voor Triodos al zo moeilijk is … Winst is niet ‘vies’. Winst is nodig, zeker als een initiatief duurzaam wil zijn. Dit is een interessante case. Al jaren ook studenten goed geïnformeerd over deze case.

  2. Op zich zijn er ook heel wat digitale banken die er vandaag de dag wel in slagen.. Dan denk ik aan Revolut en collega’s… ofja slagen is misschien nog af te wachten… maar disruptie komt wel vaker van onderaf en is bijna altijd een meerwaarde voor de consument, zelfs als ze faalt… alleen al omdat de concurrentie, “de groten” zich dan vaak moeten aanpassen.

  3. Zo is dat. De financiële sector is een van de zwaarst gereguleerde. Terecht, want als er in deze sector iets misloopt zijn de negatieve gevolgen niet te overzien. Dat hebben we al een paar keer meegemaakt. Tegelijkertijd verhinderen die zware regulering en de hoge kapitaaleisen dat nieuwe initiatieven een kans krijgen. Als het NewB niet lukt, heeft het initiatief toch aangetoond dat heel wat mensen problemen hebben met de handelswijze van een aantal klassieke banken. Die kritiek en waarschuwing waren welkom.

 2. NewB is volgens mij een doodgeboren kind. Eén van de mede-oprichters was een oud-directeur van het Landbouwkrediet. ( Werd ontslagen bij de fusie met Centea en het ontstaan van Crelan, een coöperatieve bank). Men dacht nogmaals uit hetzelfde vaatje te tappen als bij Crelan, maar men heeft steeds moeten harken om de nodige centen bijeen te krijgen om een licentie binnen te halen. Ik heb mij altijd afgevraagd wat het nut zou zijn van nog een coöperatieve bank, die de concurrentie met de bestaande banken zou aankunnen. NewB is een geldverspilling waarvan ” het bestuur ” beter van is geworden ! Ook bij Crelan waren er vroeger voordelen voor de coöperanten, die ondertussen bijna gereduceerd zijn tot nul. Je kan je centen beter in een beursgenoteerd bedrijf stoppen met een redelijk dividendrendement. (bv een holding, waar je als belegger veel minder risico loopt dan bij coöperatieve aandelen)

  1. Mee akkoord, zoals Pascal ook zegt in het interview… een coöperatief aandeel koop je niet met het oog winst te maken. Daarvoor koop je beursgenoteerde aandelen van goede bedrijven tegen een goede prijs!