Meta blaast iedereen omver

Meta kwam woensdag met nieuwe kwartaalcijfers. De voorbeurs beloonde Meta al voor zijn goede cijfers, met een stijging van 11%. Meta, het moederbedrijf van Facebook, is op amper zes maanden 145% meer waard geworden. Voor het eerst in een jaar boekte Meta ook groei in zijn resultaten. Het bedrijf behaalde een winst van 2,20 dollar per aandeel, wat hoger was dan de verwachtingen van analisten. Hoewel de verwachtingen niet erg hoog lagen, reageerde de beurs heel positief. De beurskoers wipte van 209 dollar op woensdag naar 243 dollar nu. Het platform van Meta zag een groei van 300 miljoen dagelijkse gebruikers. In het afgelopen kwartaal behaalde Meta een omzet van liefst 28,65 miljard, waarmee het de verwachtingen van 27,65 miljard heeft overtroffen. Zowel het aantal dagelijkse als maandelijkse gebruikers steeg.

De toekomst voor Meta

Gelukkig bleef Meta niet stil na het bekendmaken van deze cijfers. Het bedrijf kondigde aan dat het in het tweede kwartaal een nog hogere groei zal realiseren. Meta presenteerde al mooie cijfers en voegde daar nog eens extra positieve vooruitzichten voor de aandeelhouders aan toe. Hoewel sommige mensen beweren dat Meta geen verdere groei kan behalen, laat het bedrijf zien dat het aantal dagelijkse gebruikers nog steeds toeneemt. Zelfs Facebook, dat soms als achterhaald wordt beschouwd, blijft groeien. Het platform zag het aantal gebruikers groeien van 2 miljard naar 2,037 miljard. 

Meta is terug de oude

Hoewel alles misschien positief lijkt, maakt Meta bekend dat zijn totale inkomsten aanzienlijk daalden. De omzet van de metaverse is sterk gedaald en ging van 727 miljoen dollar naar 339 miljoen, wat neerkomt op een halvering. Als belegger in metaverse heeft dit mij kritischer gemaakt.

De metaverse 

Het bedrijf blijft nog steeds miljarden investeren in de metaverse. Maar tot op heden zonder winst. De afdeling Reality Labs heeft een verlies geleden van 3,99 miljard. Ondanks de positieve cijfers maak ik me zorgen over het feit dat Meta enorme bedragen blijft investeren in de metaverse zonder dat dit rendement oplevert voor zijn aandeelhouders. De Meta Quest Pro kost momenteel 1.199,99 euro. De verkoopcijfers van deze VR-bril zijn ook niet gunstig voor Meta. Wel kwam Meta al met het nieuws dat het binnenkort een nieuwe VR-bril zal uitbrengen die “slechts” 400 tot 500 euro zal kosten. Het bedrijf lijkt de goede weg in te slaan wat betreft winstgevendheid. Voor het tweede kwartaal verwacht het een hogere omzet dan analisten voorspellen.

Optimisme van de ceo

Mark Zuckerberg geeft aan dat hij wil besparen op de kosten. Op de korte termijn heeft de ceo veel mensen ontslagen, wat voor een bedrijf uiteraard niet gratis is. Werknemers moeten namelijk een ontslagvergoeding krijgen. Op de korte termijn zijn ontslagen bijgevolg niet winstgevend. Daarnaast is Meta sinds 2022 gestart met een nieuw project: Reels.

Zuckerberg benadrukt zijn optimisme over de toekomst van Reels. Het stelt gebruikers in staat om video’s van 15 tot 60 seconden te delen op zowel Instagram als Facebook. Tijdens de earnings call verklaarde Zuckerberg: “Reels blijft snel groeien op beide platformen. Mensen delen Reels meer dan 2 miljard keer per dag, wat een verdubbeling is in de afgelopen zes maanden.” Deze videofunctie heeft ook de betrokkenheid binnen de Meta-apps vergroot. Zuckerberg voegt er nog aan toe: “We zijn ervan overtuigd dat we marktaandeel winnen met korte video’s.”

Wees een kritische belegger

Hoewel de vooruitzichten en kwartaalcijfers positief zijn, blijft er toch onzekerheid bestaan. Technisch gezien heeft het aandeel een aanzienlijke stijging doorgemaakt, wat gezien de fundamenten van het bedrijf niet vreemd is. Niettemin is het mogelijk dat het aandeel op dit moment relatief hoog gewaardeerd staat. Als gevolg van deze sterke stijging zien we dat veel mensen hun winsten nemen. Meta wordt vandaag veel hoger gewaardeerd dan een paar maanden geleden. Dat kan mogelijk een invloed hebben op het risicobeleid van veel beleggers. Het is misschien belangrijk om als belegger vandaag te onthouden dat niemand armer wordt van winsten te nemen.

Recommend0 recommendationsPublished in Aandelen, Beleggen, Nieuws

gerelateerde artikelen

Reacties