Marktupdate: “Beleggers hebben een roze bril op”

Stefan Willems Radio Business AM

Het zijn woelige beursweken geweest op de financiële markten waarbij verschillende rentevergaderingen de markt hebben gestuurd op korte tijd. Spaarvarken Stefan Willems had een radio-interview met Business AM om de toekomstige rentebesluiten te bespreken. U kan het audio-interview hieronder vinden.

Willems: We zien iets opmerkelijk waarbij je duidelijk ziet dat de VS en de ECB in verschillende snelheden bewegen. In de VS heeft men al gezegd dat men op de rem gaat staan. Er komen nog verdere renteverhogingen, maar in een veel lager tempo dan in de afgelopen maanden het geval was. Hadden we eerder dit jaar nog renteverhogingen in stapjes van 75 basispunten en 50 basispunten, dan zijn deze stappen tot nader order verkleind naar 25 basispunten. Dit terwijl men in Europa net zegt dat men de rentepedaal net steviger wil induwen.

Business AM: Wat verwachten de markten voor de komende rentebesluiten?

De markten lijken het echter niet meer te geloven. Kijk je naar de afgelopen week, dan zie je dat verschillende bestuurders bij de ECB in interviews constant waarschuwen voor hogere rentes en de marktverwachting proberen aan te passen. De markten geven er echter niet veel om. Ook speelt mee dat november en december zeer moeilijke beursmaanden waren, maar dat het sentiment en momentum in januari helemaal gekeerd is. Dat maakt het moeilijker om hier tegen te vechten. Zo steeg de Nasdaq dit jaar al met 17% en de Euro Stoxx 50 met meer dan 9%. Beleggers houden hun roze bril op tot nader order…

Business AM: Waarom zien we dan toch al die waarschuwingen van centraal bankiers.

Willems: Het is altijd beter om iets te streng te zijn dan te positief als centraal bankier. Stel dat men zou zeggen dat men de rente minder hard zou verhogen. De inflatie in een tweede ronde toch hoger uitkomt dan verwacht, dan zou men de kritiek krijgen dat men te weinig heeft gedaan om de inflatie te stoppen. De inflatie zit nu dan wel in een dalende lijn, maar we mogen niet uitsluiten dat er nog een tweede inflatiegolf komt later in het jaar. Als je dan de rente stabiel hebt gehouden, maak je jezelf onnodig kwetsbaar als centraal bankier.

Business AM: Stel dat de rente terug omhoog gaat, gaan de markten dan niet in hun gat gebeten zijn en toch lager gaan?

Willems: We zullen zien. Dezelfde redenering had je ook afgelopen week kunnen maken toen de rente zowel in de VS (25 basispunten) als in Europa (50 basispunten) werd opgetrokken. Maar toch hebben de markten er positief op gereageerd. Het paradigma kan natuurlijk veranderen op een gegeven moment, maar op dit moment zien we hier geen redenen toe. Ik verwacht persoonlijk dat men op een gegeven moment zal bekend maken dat de rente zal stabiliseren. Maar de markten verwachten wel degelijk renteverlagingen tegen het einde van dit jaar. Persoonlijk lijkt dit me te optimistisch.

Wat verwacht jij van de komende weken en maanden.

Willems: We zitten momenteel in een zeer moeilijke marktomgeving. Positiviteit heerst alom en je ziet dat er veel opwaartste krachten bezig zijn. De markt wil omhoog. Er is veel nieuw geld op de markten gekomen in januari en ook veel cash. En ook toch wat institutionele beleggers die de rally van januari hebben gemist, wat zeer irritant is voor deze fondsbeheerders. Want ik herhaal, de Nasdaq is sinds het jaarbegin met 17% gestegen. Fondsbeheerders die extra in cash zaten hebben heel wat rendement gemist voor hun klanten en worden nu ‘manu militari’ naar de beurs gedwongen tegen hun goesting. Dat kan zorgen voor verdere koopdruk. Je weet natuurlijk niet wat de komende weken en maanden zullen brengen. Voorlopig zien we veel opwaartste krachten en die mogen misschien fundamenteel wat te optimistisch en zelfs naïef zijn, maar dat is nu eenmaal het sentiment op de markten.

Reacties