Rapport van de beurzen: terugblikken op 2020 en vooruitkijken naar 2021

Wat een jaar was 2020! Ik hoop dat het nog goed met je gaat, zowel met je gezondheid als met je  welvaart. Mijn naam is Troy Bombardia van Bull Markets. Ik ben een zogenaamde kwantitatieve trader uit Australië. Ik handel dus op basis van data waarrond ik algoritmes bouw. Daarmee tracht ik niet de toekomst te voorspellen, maar ga ik louter op zoek naar voldoende scenario’s die grote kans maken om realiteit te worden. Duik mee de markten in!

Het maakt niet uit of het een witte of een zwarte kat is. Als de kat muizen vangt, is het een goede kat.

Er woedt momenteel een strijd tussen stieren en beren op de markten. Stieren verwachten stijgende koersen, beren verwachten dat koersen zullen dalen.

 1. De meeste beren staven hun verwachtingen door te wijzen op een hoog marktsentiment, hoge waarderingen, recordbrekende handel in opties en een gebrek aan het inkopen van eigen aandelen door insiders. Bovendien denken veel beren dat een ‘echte’ correctie allang had moeten plaatsvinden.
 2. De meeste stieren beargumenteren hun vooruitzichten door erop te wijzen dat de trend stijgend is, het momentum daarbij sterk is (de neiging dat stijgende koersen verder blijven stijgen) en dat ook de breedte van de markt ongelooflijk hoog is.
 3. De marktbreedte is de verhouding tussen het aantal stijgende aandelen gedeeld door het aantal dalers. Kortom, er zijn opvallend veel stijgers. Bovendien zal volgens hen de wereldeconomie verbeteren naarmate er vaccins worden uitgerold, terwijl de centrale banken steun zullen blijven bieden.

Er bestaat geen goed en fout op de markten, er is geen zwart en wit. Het is beter om een ​​stapje terug te zetten en eerst uw handelsstrategie en tijdsbestek te overwegen voordat u besluit of u een beer of een stier wilt zijn.  Er zijn veel, schijnbaar tegengestelde, maar even succesvolle handelsstrategieën als ze maar correct worden geïmplementeerd. Een voorbeeld: het volgen van de trend werkt beter bij groeiaandelen dan bij waardeaandelen. Dit omdat de kuddegeest tot sterkere trends leidt bij de groeiers.

 1. Als u een tegendraadse handelaar op korte tot middellange termijn bent, zou u nu een beer (bearish) moeten zijn.
 2. Als je een trendvolger op korte tot middellange termijn bent, zou je nu een stier (bullish) moeten zijn. Veel trendvolgers hebben dit jaar hun portfolio verdubbeld of verdrievoudigd door op de enorme golven van de markt te blijven surfen.
 3. Als je een langetermijnbelegger bent en jouw strategie dus uit het kopen en vasthouden van aandelen bestaat, dan zal het toekomstige rendement van uw portefeuille op lange termijn waarschijnlijk lager zijn dan verwacht. Dit is niet het juiste moment om een ​​buy-and-hold-investeerder te zijn.

Laten we naar de markten kijken vanuit het perspectief van beren en stieren om beter te begrijpen wat er op dit moment gebeurt.

Geen insideraankopen (bearish)

De toplui van bedrijven, de zogenaamde insiders, zijn ongelooflijk goed in het verhandelen van hun eigen aandelen. Zij kennen de situatie van hun bedrijf beter dan buitenstaanders en kunnen zo profiteren van dit informatievoordeel. Bedrijfsinsiders hebben een consistente staat van dienst in het kopen van hun aandelen in de buurt van marktbodems en het verkopen van hun aandelen in de buurt van markttoppen.

We hebben een gratis website gemaakt met alle Amerikaanse handelsgegevens van insiders. Die gegevens hebben we vervolgens samengevoegd tot een indicator: de Insider Buy/Sell-ratio. Vanaf 2003 tot nu steeg het gemiddelde van de Insider Buy/Sell-ratio over één maand (voor alle Amerikaanse aandelen) elke keer dat de aandelen het dieptepunt bereikten. De laatste piek in kopen met voorkennis kwam in maart 2020, waarna de wereldwijde aandelenmarkten een hoge vlucht namen.

Op dit moment is de Insider Buy/Sell-ratio voor alle Amerikaanse aandelen extreem laag. Insiders kopen laag en verkopen vaak hoog.

We hebben ook een Insider Buy/Sell-ratio berekend voor alleen S&P 500-aandelen. Nogmaals, de ratio piekt op de bodem van de markt en is nu extreem laag. Insiders jagen de rally niet na.

Er waren slechts 8 andere historische gevallen waarin de S&P 500 Insider Buy / Sell-ratio zo laag was. Het voorwaartse rendement van de S&P 500 in de komende 2-6 maanden was slecht en had meestal te maken met een terugval / correcties:

Gegevens over handel met voorkennis zijn ongelooflijk nuttig. Volgende week zal ik in detail uitleggen hoe je deze data kunt gebruiken.

Verhoogd sentiment (bearish)

Een krachtige rally van 9 maanden heeft het sentiment op de aandelenmarkt grotendeels in slechts één richting gestuwd – omhoog. Zoals je waarschijnlijk al hebt gehoord, kopen handelaren call-opties alsof er geen morgen is. De CBOE Equity Put/Call-ratio bevindt zich in de buurt van het laagste niveau in 17 jaar:

Het langetermijngemiddelde van de Equity Put/Call-ratio is in de loop van de tijd veranderd. We kunnen kijken naar de Equity Put / Call-ratio van 10 dma versus zijn 200 dma om rekening te houden met deze generatieverschuiving:

Een dergelijk extreem sentiment van de afgelopen 15 jaar deed zich alleen voor in 2010 en dit jaar (beide na een recessie en een bearmarkt). Het historische geval van 2010 werd onmiddellijk gevolgd door een grote correctie. Maar recordaankopen dit jaar hebben de rally van de aandelenmarkt tot dusverre niet significant beïnvloed (dwz het was geen tijdig VERKOOP-signaal als u te vroeg op deze indicator lette):

Ik heb een 10-factor Medium Term Sentiment-indicator berekend om het sentiment op de Amerikaanse aandelenmarkt beter te meten. Het sentiment is momenteel verhoogd, maar is niet zo hoog als voordat de aandelen zich in september-oktober terugtrokken:

Als we de afgelopen jaren nader bekijken, blijkt dat aandelen ondanks zo’n extreem sentiment wat meer kunnen blijven stijgen, maar een terugval / correctie was meestal niet ver weg.

Men kan het argument aanvoeren dat het bepalen van het sentiment niet zo nuttig is als vroeger. Vanaf 2017 is het huidige sentiment lange tijd consequent op extreme niveaus gebleven voordat de markt omsloeg.

 1. Het sentiment was in 2017 extreem hoog, maar de markt herstelde een jaar lang non-stop
 2. De markt zakte in het vierde kwartaal van 2018 voornamelijk in een verticale lijn. Handelaren die kochten omdat “het sentiment te pessimistisch is!” hebben meestal te vroeg gekocht
 3. De markt herstelde zich in een verticale lijn in 2019 en nam nauwelijks een adempauze ondanks een ‘extreem hoog sentiment’
 4. De markt crashte in een verticale lijn in februari – maart 2020. Veel handelaren kochten aandelen die -10% daalden, maar zagen hun aandelen nog eens -25% dalen voordat ze het dieptepunt bereikten.
 5. De markt heeft zich vanaf april – heden grotendeels in een verticale lijn hersteld.

In de tijd van massacommunicatie en sociale media worden trends steeds krachtiger. IEDEREEN springt van trend naar trend, van bandwagon naar bandwagon. Daarom zijn trends uitgebreider dan vroeger en is het sentiment consequent extremer dan vroeger. Daardoor leg ik minder nadruk op het belang van sentiment. Bovendien is bij het gebruik van sentiment belangrijk om te wachten op echte extremen. Als u bijvoorbeeld eerder bearish werd toen het sentiment 70 bereikte, zou u nu alleen bearish moeten worden als het sentiment 80 bereikt.

Nu we hebben gekeken naar bearish factoren op middellange termijn voor Amerikaanse aandelen, laten we eens kijken naar bullish factoren op middellange termijn.

Sterke trend en momentum (bullish)

De opwaartse trend en het sterke momentum van de aandelenmarkt zijn reden genoeg voor trendvolgers op korte termijn om nu bullish te blijven. De “alles-rally” (en vooral de technische rally) zal “uiteindelijk” gierend tot stilstand komen. Maar totdat dit het geval is, zullen trendvolgers op de korte termijn flink blijven profiteren en worden beschermd door hun stopverliezen (lees: automatische verkopen nadat de koers een bepaald niveau bereikt). Uitstekende handelaren zoals Puru Saxena hebben dit jaar een moord gedaan met deze strategie en behaalde meer dan 400% op jaarbasis!

Zoals ik maandag opmerkte , herstellen ALLE grote risicovolle activa: aandelen, grondstoffen, onroerend goed, ex-Amerikaanse valuta, enz.

De volgende grafiek illustreert de gemiddelde procentuele verandering over 180 dagen van 10 aandelenmarkten en 4 grondstoffenmarkten.

 1. Aandelenindexen van de 10 grootste aandelenmarkten ter wereld: VS, Japan, Duitsland, Canada, Australië, VK, China, India, Zuid-Korea, Frankrijk
 2. Grondstofprijzen: ruwe olie, aardgas, koper, suiker

Zo’n sterk algemeen momentum is hoe meerdere bullmarkten in het verleden zijn begonnen. Dit gebeurde bijvoorbeeld aan het begin van de bullmarkt van de jaren negentig, aan het begin van de bullmarkt van 2003-2007 en aan het begin van de bullmarkt van 2009-2020. Het gebeurde ook in 1999, na een grote paniek in 1998. Destijds brulden de aandelen nog een jaar voordat ze werden bijgevuld.

Toen dit in het verleden gebeurde, steeg de S&P meestal het volgende jaar:

Specifiek kijkend naar technologie- en groeiaandelen, slaagde de NASDAQ 100 erin deze week 10 dagen op rij te stijgen:

In het verleden leidde zo’n sterk momentum bijna altijd tot meer winst voor de NASDAQ 100 in de komende 9 maanden:

De aandelenmarkt is een touwtrekken tussen momentum (trendvolgend) versus sentiment (contrair). Tot dusver wint het momentum.

Sterke breedte (bullish)

Veel analisten maakten zich een paar maanden geleden zorgen omdat “de breedte van de stijging zwak is” oftewel dat veel aandelen de stijging niet volgen. Nu eerdere achterblijvers, zoals waardeaandelen, energieaandelen en aandelen van buiten de VS, een inhaalslag maken, verdwijnen die zorgen. De breedte verbetert en het percentage van de S&P 500-aandelen boven hun 200 dma (op lange termijn opwaartse trend) bevindt zich op het hoogste niveau in jaren:

Zo’n sterke breedte, zoals zo’n sterk momentum, kan op korte termijn leiden tot een terugval. Op de lange termijn leidde het echter tot meer winst voor de brede S&P 500:

NASDAQ-gegevens schetsen een soortgelijk verhaal: het percentage van NASDAQ Composite-aandelen boven hun 200 dma bevindt zich op een van de hoogste niveaus ooit:

Gegevensbron: StockCharts

Dit was consequent bullish voor NASDAQ-aandelen in de toekomst:

Kijkend naar de breedte vanuit een andere hoek, staat de NASDAQ McClellan Summation Index op een van de hoogste waarden ooit:

* Deze breedte-indicator is gebaseerd op voorraadvooruitzichten en -dalingen.

Zo’n krachtige breedte kwam 3 andere keren voor in de afgelopen 20 jaar en duwde de NASDAQ Composite het volgende jaar consequent hoger:

Verbetering van de economie (bullish)

Een belangrijke rugwind voor aandelen in 2021-2022 zal de wereldeconomie zijn. De wereldeconomie zal hoogstwaarschijnlijk verbeteren als de uitrol van vaccins en stimuleringsmaatregelen van de overheid de ergste gevolgen van de pandemie dempen.

Om het punt te illustreren dat de aantrekkende economie op de lange termijn een wind in de rug is voor aandelen, laat de volgende grafiek zien dat winstverwachtingen naar boven worden bijgesteld.

Zulke sterke opwaartse bijstellingen zijn gebruikelijk aan het begin van grote bullmarkten, nu de economische omstandigheden verbeteren en analisten het nieuws najagen. (De winststijging van 2017/2018 was uniek omdat deze grotendeels werd veroorzaakt door de belastingverlagingen van Trump). In de volgende grafiek wordt de S&P 500 vergeleken met wereldwijde winstherzieningen door analisten:

* winstherzieningsgrafieken van Yardeni

Hoewel een verbeterende economie op de lange termijn een positieve factor is voor aandelen, is het op middellange termijn niet erg belangrijk. Economische uitbreidingen na de recessie worden gewoonlijk gevolgd door massale beursstijgingen en vervolgens een consolidatieperiode van meerdere maanden. Dat is mijn basisscenario voor 2021: het beste van de rally ligt achter ons en 2021 zal de winst die we in 2020 hebben gezien niet zien.

Het nieuws gerelateerde sentiment verbetert nu de wereld met spanning wacht op vaccins tegen het coronavirus. De Daily News Sentiment Index van de San Francisco Fed is  teruggekeerd naar nul (neutraal sentiment) na een duik tijdens de wereldwijde lockdowns in maart. Beschrijving voor deze indicator:

De Daily News Sentiment Index is een hoogfrequente maatstaf voor economisch sentiment op basis van economie gerelateerde nieuwsartikelen.

Het verbeteren van het nieuwssentiment was meestal een goed teken voor aandelen in de komende drie maanden. Misschien is dit te wijten aan meer optimistische berichtgeving in de media die de vooroordelen van lezers beïnvloedt, waardoor lezers ook optimistischer worden over het macrolandschap. De enige grote historische uitzondering was in maart 2002, toen de recessie al voorbij was, maar de voorraden bleven dalen:

Nu we hebben gekeken naar bullish gevallen op middellange termijn en bearish op middellange termijn, wil ik graag ingaan op het grootste probleem voor het rendement op de aandelenmarkten in de komende 5-10 jaar: waarderingen.

Taxaties (probleem op lange termijn)

We bevinden ons vandaag in een zeer unieke situatie: een nieuwe economische expansie is begonnen terwijl de aandelenmarkt hoog gewaardeerd staat.

De vorige 2 economische uitbreidingen en bullmarkten begonnen terwijl de S&P 500 op lagere waarderingen stonden (termijnkoers/winst-ratio van 18 en 15). Tegenwoordig is de koers/winstverhouding op termijn 22. Hoe hoger de waarderingen zijn wanneer een bullmarkt begint, hoe zwakker het toekomstige rendement op de lange termijn is. Bijvoorbeeld:

 1. De bullmarkt van 2004-2007 begon met een hogere waardering (P/E van 18), dus de bullmarkt van 2004-2007 was zwakker. Aandelen moesten langzaam stijgen en de winsten snel genoeg laten stijgen om deze hoge waarderingen weg te werken
 2. De bullmarkt 2010-2020 begon met een lagere waardering (K/W van 15), dus de bullmarkt 2010-2020 was sterker. Aandelen zouden verder kunnen herstellen door winststijgingen en multiples expansie.

Dus hoewel we aan het begin van een meerjarige bullmarkt zouden kunnen staan ​​en de aandelen op korte termijn zouden kunnen teruglopen,  denk ik niet dat deze bullmarkt ergens vergelijkbaar zal zijn met de vorige bullmarkt 2010-2020 . De waarderingen bieden niet zoveel ruimte voor aandelen om zich te herstellen. Denken dat “de volgende” zal zijn “net als de vorige” is een goed voorbeeld van de zogenaamde recency bias.

Gevolgtrekking

Om te herhalen:

 1. Als u een tegendraadse handelaar op korte en middellange termijn bent, zou u bearish moeten zijn. Vermijd aandelen en laat het optimisme van de markt op korte termijn wegspoelen.
 2. Als u een trendvolger op de korte middellange termijn bent, is er helemaal geen reden om bearish te zijn. Wees een stier en gebruik beschermende stops! De markt kan nu elke dag naar beneden draaien.
 3. Als u een langetermijnbelegger bent met een buy and hold strategie, zal het toekomstige rendement van uw portefeuille op lange termijn waarschijnlijk lager zijn dan verwacht. Misschien is het beter om te kijken naar waardepockets zoals energieaandelen.

Het mooie van handelen is dat twee verschillende handelaren op een bepaald moment totaal verschillende meningen kunnen hebben. En beide kunnen op de lange termijn beter presteren als ze trouw blijven aan hun eigen strategie en openstaan ​​voor de strategieën van anderen .

Persoonlijk gebruik ik een mandje met verschillende strategieën om het rendement van mijn portefeuille af te vlakken. Het is normaal voor een enkele handelsstrategie om door een moeilijke periode te gaan. Het is moeilijker voor een groep gediversifieerde strategieën om allemaal tegelijkertijd te mislukken.

Recommend0 recommendationsPublished in Nieuws

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *