De favoriete beleggingen van Maria Municchi

Maria Municchi, fondsbeheerder van het M&G (Lux) Sustainable Allocation Fund

Het M&G (Lux) Sustainable Allocation Fund, dat Maria Municchi beheert, is een gemengd fonds dat streeft naar een combinatie van kapitaalgroei en inkomsten van 4-8% per jaar over een periode van 5 jaar. Het fonds maakt daarbij gebruik van ESG-factoren, dat wil zeggen duurzame factoren zoals Environmental, Social, Governance.

Maria houdt een kernpositie aan van activa die geacht worden een positieve maatschappelijke impact te hebben. Zelf hebben we vragen bij Ball Corp. Is aluminium inderdaad duurzamer is dan PET?  Want om Aluminium te smelten heb je (veel) hogere temperaturen nodig dan om PET te smelten. Wat is uw mening? Reacties (onderaan) welkom! Ook op Novo Nordisk en de Japanse tip, uiteraard.

Ball Corp US$93,45 (NYSE)

Ball Corp is ‘s werelds grootste producent van aluminium blikjes, met een marktaandeel van ongeveer 40% op zowel de Amerikaanse als de Europese markt. Het is een van onze investeringen in de circulaire economie, omdat het goed gepositioneerd is om de overgang naar duurzamere verpakkingen te dienen. Aluminium heeft verreweg het hoogste recyclagepercentage van de drie belangrijkste materialen die voor drankverpakkingen worden gebruikt – (69%) in vergelijking met PET (43%) of glas (46%). Het gebruik van aluminium voor drankverpakkingen in plaats van PET of glas zou de jaarlijkse CO2-uitstoot en de hoeveelheid materiaal op stortplaatsen aanzienlijk verminderen.

Novo Nordisk 705,90 DKK (Kopenhagen SE) : Met de vlam in de pijp

Het Deense farmaceutische bedrijf Novo Nordisk is ‘s werelds grootste producent van menselijke insuline, met een marktaandeel van ongeveer 50%. Het biedt aanzienlijke groeimogelijkheden als gevolg van de diabetes pandemie en dankzij zijn wereldwijde aanwezigheid en sterke O&O pijplijn. De onderneming omvat de non-profit Novo Nordisk Foundation, die een stabiele basis vormt voor de activiteiten van de onderneming en voor haar bijdragen aan wetenschappelijke, humanitaire en sociale vooruitgang. De zakelijke principes van Novo Nordisk zijn gebaseerd op een ‘drievoudige bottom line’-benadering van bedrijfsprincipes, waarbij financiële, sociale en milieueisen met elkaar in evenwicht worden gebracht en talrijke initiatieven worden ontplooid om de toegang tot de gezondheidszorg te verbeteren.

Horiba ¥ 6.790 (Tokio SE)

Horiba is een Japanse fabrikant van precisie-instrumenten die in zo’n 30 landen actief is. Het bedrijf is sterk gediversifieerd en maakt producten voor onder meer de automobiel-, milieu- en medische sector, evenals een breed scala aan toepassingen voor wetenschappelijk onderzoek en kwaliteitscontrole. De grootste productlijn is die van de emissietests voor auto’s, waarmee de onderneming het hoogste marktaandeel heeft. Deze activiteit is, samen met de activiteiten medische diagnostiek en milieubewaking, goed voor ongeveer 75% van de inkomsten van de groep. De bedrijfsstrategie van Horiba is dan ook afgestemd op het bereiken van betere resultaten op het vlak van gezondheid, veiligheid en milieu.

De Spaarvarkens beleggingscursus start opnieuw in januari

Wil je leren beleggen? Spaarvarkens start vanaf begin januari opnieuw zijn beleggingscursus voor beginnende en ervaren beleggers. Vroege beslissers krijgen een korting van 50 euro! Meer info hieronder of de homepage! Hopelijk tot ziens vanaf 6 januari!

 

Recommend0 recommendationsPublished in De Drie Favorieten van ..., Nieuws

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. misschien moet mevr Municchi haar huiswerk opnieuw bekijken. Alu productie/blikken is sterk gecorreleerd met electriciteitsprijzen, die sterk stijgen en transportprijzen, eveneens stijgende, want de blikjes gaan leeg naar de afvulfabrieken en kunnen slechts gerecycleerd worden bij aluminiumproducenten. PET wordt meerdere malen lokaal met beperkte energie en bewerkingen gerecycleerd. Die worden eveneens pas als fles uitgeblazen vanuit een preform (cfr Resilux) voor afvulling. Als Alu verpakkingen als ESG bestempeld worden moet je toch wel heel ruimdenkend zijn. Maar ja de markt is de USA en blikken worden vergeleken met glas (bierverpakking). Kortom als de verwachte Green tax op basis van Life cycle analysis van de verpakkingen er komt dan zit Ball tov glas zeker goed. (in bierverpakkingen) Mbt alle andere drankverpakkingen is PET veruit het meest ecologische en scoort het beste in LCA analyses.

    1. PET is zeker heel interessant. Ook de Spaarvarkens zijn fan van Resilux. We gaven er kort voor de overname een webinar over voor de leden van de Spaarvarkens Beleggingsclub.

  2. Ik zou eventueel graag lid worden van de beleggingsclub. Maar ik zie nergens info over wanneer de lesmomenten er zijn.

  3. Dag Marc,
    Als volslagen analfabeet in beleggen had ik mij ingeschreven voor de 1ste cursus begin 2021, heb hier nog geen moment spijt van gehad. Na de cursus lid geworden van de beleggingsclub. Dus gewoon doen, de webinars kan je altijd later herbekijken.

    Je hebt geen speciale software nodig of voorkennis, wel een computer of smartphone met internetverbinding. Elke lesmodule start live om 19 uur en eindigt rond 21:30 uur. Na iedere les is er een opvolgingswebinar, waar we ingaan op je vragen en opmerkingen. Kan je niet live volgen, of wil je de les nadien nog eens raadplegen? Dat kan, want wie ingeschreven is kan 2 maanden lang de video herbekijken.