Kopen tegen de top en toch nog winst maken
Hoe kon je met drie ETF tips van Tim Nijsmans vorig jaar zo dicht tegen de top toch nog winst maken?
Morgen verschijnen er 3 nieuwe favorieten van Tim.
Vorig jaar in november eindigde mijn artikel voor de Spaarvarkens met een waarschuwing:
Hopelijk moet ik de Spaarvarkens Community er niet op wijzen dat aandelen een hoger dan gemiddeld risico hebben op korte termijn en veel kunnen schommelen? Volgens mij staan we met de nieuwe beursrecords van vandaag niet echt op de beste koopkansen in jaren. De strategie om regelmatig te kopen in ETFās en zo een Euro Cost Averaging (DCA voor de Amerikanen) techniek toe te passen is een manier om te vermijden dat je op de top koopt
Uiteraard wist ik ook niet dat het zoān uitzonderlijk jaar ging worden op de aandelenmarkten. Iedereen probeert wel eens de beurs te voorspellen maar realistisch gezien is dat zeer moeilijk. Het blijft enorm boeiend om het te proberen, nietwaar? Stel dat je nu toch alles gekocht had op 8/11? Wat was dan het resultaat geweest?
De portefeuille van drie ETFās die ik voorstelde eindigde op een rendement van -3.71% (19/8/2022) indien je alles kocht op datum van publicatie 8 november 2021. Ik ga ervanuit dat je, zoals ik vertelde in mijn selectie in het Spaarvarkens artikel van 2020, de wereldindex het grootste gewicht gaf, daarna de Europese ETF en ten slotte de small caps. De opsomming is steeds in volgorde van belangrijkheid. (morgen verschijnen De Drie nieuwe Favorieten van Tim Nijsmans)
Herinner je je dat ik voorgesteld had om regelmatig te kopen? Dat heet in het financiĆ«le jargon: ā DCAā of āDollar Cost Averagingā. We leven uiteraard in Europa, dus is het eigenlijk op vaste tijdstippen hetzelfde eurobedrag investeren. Ik herdoop DCA dan ook naar ECA of Euro Cost Averaging. Ik heb de oefening gemaakt om de door mij aangebrachte ECA techniek toe te passen op de drie ETF-tips. Hoe zou dat er op een grafiek van de portefeuille uitgezien hebben? Op de plaatsen (tijdstip) van de groene bollen, zou je dan een gelijk bedrag investeren.
Hieronder een berekening van hoe we 10.000 euro gespreid in drie ETFās op vijf verschillende dagen belegd hebben. Het resultaat van de periode sinds november komt dan uit op een rendement van +2.22%. .
Toelichting:
We beleggen hetzelfde bedrag, met name 10.000 euro, op regelmatige tijdstippen. In dit voorbeeld tweemaandelijks. Omdat de koers van de ETFās stijgt of daalt krijg je op deze tijdstippen meer of minder stuks van de ETF. Bij een stijgende koers krijg je minder, maar bij een dalende koers krijg je meer ETF voor je geld! Voor het gemak van de berekening ben ik uitgegaan van 1 euro als startwaarde van de ETF-portefeuille op 8 november 2021.
Je ziet dat we dan uiteraard 10.000 stuks van de ETF gekocht hebben op 8 november. De koers steeg en op 1 januari kopen we 9.901 stuks aan (10.000/1.01). Na de OekraĆÆne crisis en hogere inflatie begon de beurs fors te zakken en konden we op 1 maart kopen aan 0.92 en kwamen we uit op 10.870 stuks (10.000/0.92). Dit werden er 10.753 op 1 mei en nog meer op 1 juli, met name 11.628.
In juli 2022 begon de markt aan een fors herstel en steeg de koers van de ETF portefeuille van 0.86 naar 0.962. Wat geeft dat nu van resultaat? We hebben uiteindelijk 53.151 stuks gekocht van de ETF-portefeuille en op datum van schrijven 19 augustus 2022 staat de koers van de ETF portefeuille op 0.962. De waarde van de portefeuille is 51.179 euro en dit geeft (zonder kosten, waarover later meer) 2,22% rendement in een jaar waar de portefeuille met 3.71% gezakt is.
Had je beter alles gekocht in juni? Uiteraard. Was er op dat moment veel appetijt om te kopen bij de meeste beleggers en professionele investeerders? Ik vrees van niet. Discipline en regelmatig aankopen zijn echter een heel belangrijk onderdeel van beleggen en dus ook indexbeleggen via ETFās.
Extra kostprijs van regelmatig aankopen
Een goede opmerking over deze strategie is dat buiten de moeilijkheid van discipline er hier ook extra transactiekosten aan verbonden zijn. Vijf keer transacties doen van kleinere bedragen is duurder dan Ć©Ć©n keer grotere transacties doen. Reken echter eens uit met de tarieven van jouw broker wat het verschil is? Als ik moet schatten kost dat 100 tot 200 euro meer in dit voorbeeld maar die extra uitgave is het voordeel zeker waard.
Waarom tips bij passief beleggen?
ETF tips geven bij passief beleggen lijkt soms wat tegenstrijdig. Is immers passief beleggen niet zo breed mogelijk beleggen zonder keuzes? Tips blijven echter het meest gevraagde onderwerp als mensen mij vragen om iets te vertellen, presenteren of schrijven over ETFās.
In de geest van passief beleggen probeer ik de vraag naar tips te combineren met een lange termijn perspectief. Het is daarom dat ik brede ETFās voorstel met wereldwijde spreiding over alle sectoren heen. Ik voeg enkel kleinere aandelen en dividendaandelen toe aan wat al een heel gezonde mix is.