Komen er extra besparingen aan in België?

Budget cuts, costs and unplanned expenses. Stress and nervousness.

Iedere 4 jaar kijk ik als belegger uit naar de eerste vorming van een regering. Waarom? Omdat ik altijd benieuwd ben welke plannen een regering heeft en wie daarvoor zal moeten betalen. Ondanks het slechte imago van de vorige regering, kunnen we daar wel stellen dat grote belastingverhogingen voor beleggers er niet gekomen zijn in tegenstelling tot de jaren ervoor. Toen werd nog de roerende voorheffing stelselmatig opgetrokken tot 30%, kregen we een speculatietaks, een effectentaks… In de periode 2020 tot 2024 was het op dat vlak rustig.

Maar dit keer zal het anders zijn

Helaas is het duidelijk dat er veel geld gezocht moet worden. Geen 3 miljard, geen 5, geen 10, geen 20… Maar minstens 23 miljard euro moeten we besparen van Europa over een periode van 4 tot 7 jaar. Het is dan ook interessant om te zien hoe de Belgische onderhandelingen momenteel verlopen nu een belangrijke deadline zich aandient. Officieel is de deadline 20 september tegen wanneer men een voorstel moet indienen bij Europa. Al zou er sprake zijn dat dit verlengd kan worden tot 15 oktober.

Voor mij zijn het datums die interessant zijn om in de gaten te houden. Alle besparingsvoorstellen die je in de media immers ziet, zijn gebaseerd op een speciaal traject dat Europa moet goedkeuren voor België van 7 jaar. Standaard krijgen landen 4 jaar de tijd om de gevraagde besparingen door te voeren van Europa. Je hebt als regering de keuze om het over 7 jaar te doen, maar enkel als je komt met voorstellen en hervormingen die Europa zal goedkeuren. En dat kan je enkel doen met een regering.

Maar voorlopig is er geen regering…

En daar zit het hem net. Je hebt voor die 7 jaar toestemming nodig van Europa. Je kunt moeilijk iets goedkeuren als er geen plan is van een regering. Het zou best surrealistisch zijn, maar als er door de gevraagde besparingen geen regering gevormd kan worden in de komende 2 maanden, dan moet België dezelfde inspanning van 7 jaar gaan doen over 4 jaar van Europa. Oftewel, de besparingen zullen dan fors erger zijn dan in de plannen die je nu ziet. Zou dat een zwarte zwaan kunnen zijn voor de Belgische economie waarbij de overheidsuitgaven voor meer dan 50% van de economie gelden? Dat sluit ik niet uit.

En dat vraag ik me dan ook af. Durven de 5 huidige partijen die nu onderhandelen een akkoord vinden om dit af te wenden, of nemen ze geen verantwoordelijkheid waardoor de last enkel groter zal zijn voor de volgende regering en de bevolking. Het is wel interessant om op te volgen. Zeker omdat de gevolgen voor de belegger best groot zijn. To be continued…

Reacties

  1. Dit is misschien een vraag waar niemand echt het antwoord op heeft, maar stel dat we mogelijks op 4 jaar moeten saneren en er ook nog eens veel geld opgehaald wordt bij beleggers, zou dit dan z’n weerslag kunnen hebben op heel de beurs in Brussel?

    1. Daarjuist las ik in De Tijd dat een van de punten van de onderhandelingen is om de vrijstelling van de RV op spaarboekjes af te schaffen (nu tot 1020 euro). Misschien gaat dat sommigen er juist van overtuigen om toch andere producten te overwegen. In Het Nieuwsblad stond vandaag een artikel met alternatieven voor de staatsbon, en daar stonden ook GVV’s tussen. Dus ik denk niet dat het zo’n weerslag gaat hebben.
      Wat misschien wel zou kunnen is dat er hier en daar winstnemingen gaan komen, omdat ook de meerwaarde op aandelen op tafel zou liggen.

      1. Europa herhaalde onlangs alweer dacht ik dat we komaf moeten maken met dat systeem met de RV op spaargeld. Maar ja, ze zeggen ook al zo lang dat België iets moet doen aan de vele bedrijfswagens die hier rondrijden. En dat verandert vooralsnog ook niet.