Investeren in vergrijzing

De bevolking veroudert. In Europa neemt het aandeel 65-plussers elk jaar toe. Die demografische trend schept niet alleen maatschappelijke uitdagingen, maar ook structurele beleggingskansen. Van zorgvastgoed tot farmacie, van cruises tot vermogensbeheer: dit artikel verkent uiteenlopende manieren om daarop in te spelen.

Zorgvastgoed
Wie wil investeren in de vergrijzing, komt al snel uit bij zorgvastgoed, een van de meest directe manieren om op deze trend in te spelen. In Europa wordt het aantal 85-plussers verwacht te verdubbelen tegen 2050, wat de vraag naar rusthuisbedden fors zal doen stijgen.
Op de Brusselse beurs zijn er drie GVVās die zich toeleggen op zorgvastgoed: Aedifica, Cofinimmo en Care Property Invest. Allicht blijven daar binnenkort nog maar twee van over. Op 1 mei bracht Aedifica een overnamebod uit op Cofinimmo. Als die deal doorgaat, ontstaat Europaās grootste beursgenoteerde zorgvastgoedspeler. Deze drie GVVās noteren allen met een korting ten opzichte van hun intrinsieke waarde. Ze bieden bovendien aantrekkelijke nettodividendrendementen rond de 5%. Die dividenden genieten onder voorwaarden een gunstig belastingtarief van 15%, al zal dat in de toekomst enkel nog voor Care Property Invest gelden.
Gezondheidszorg
Gezondheid is een evidente tweede sector. Ouderen hebben meer medische zorgen nodig en besteden tot twee keer zoveel aan gezondheidszorg als jongere generaties. Dat maakt de sector tot een structurele winnaar van de vergrijzing, met rugwind voor beursgenoteerde bedrijven in geneesmiddelen, verzorging en zorgdiensten.
Farmaceutische bedrijven vormen het hart van deze trend. Eli Lilly biedt naast behandelingen van diabetes en obesitas – aandoeningen die sterk toenemen met de leeftijd – ook een goedgekeurde Alzheimertherapie aan. UCB, AbbVie en Argenx zijn sterk gepositioneerd binnen het vergrijzingsthema, met behandelingen voor chronische ontstekings- en auto-immuunziekten, die veel voorkomen bij ouderen. In de kankerbehandelingen springen Roche en Daiichi Sankyo eruit, met behandelingen die vooral ouderen ten goede komen.
Ook in persoonlijke verzorging ontstaan kansen. Het Belgische Ontex is gespecialiseerd in incontinentiemateriaal en verzorgingsproducten, die wereldwijd vaker gebruikt worden naarmate de bevolking veroudert. Ouderen maken vandaag al een aanzienlijk deel uit van de luiermarkt.
Tot slot spelen ook gezondheidsdiensten en -technologie een sleutelrol. CVS Health combineert verzekeringen, apotheken en zorgverlening onder ƩƩn dak, en is daarmee onmisbaar voor een ouder wordende Amerikaanse bevolking. Ook digitale spelers zoals Hims & Hers Health, die gezondheidsproducten via telezorg en abonnementsformules aanbieden, worden steeds belangrijker om ouderen langer gezond en zelfstandig te houden.
Welzijn en ontspanning
Na een lange carriĆØre beschikken veel gepensioneerden over meer tijd Ć©n geld. Ze reizen vaker en verkiezen vertrouwde bestemmingen boven avontuurlijke locaties. Comfort en zekerheid primeren, waardoor georganiseerde reizen populair zijn ā en ze zijn bereid daar meer voor te betalen. De Duitse reisorganisatie TUI speelt hierop in met specifieke formules voor senioren. Met een koers-winstverhouding van 6 en een vrije kasstroom van 7% oogt het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd.
Naast all-inclusive reizen zijn ook cruises bijzonder populair bij ouderen. Onder de beursgenoteerde cruiseoperatoren richten Viking Holdings en Norwegian Cruise Line Holdings zich expliciet op deze doelgroep. Viking mikt bijna exclusief op 55-plussers, met rustige, cultureel geĆÆnspireerde cruises zonder kindervermaak of casinoās. Norwegian doet dat via merken als Oceania Cruises en Regent Seven Seas, die zich richten op oudere, welgestelde reizigers.
Ook in de wijnsector is vergrijzing een groeimotor. De wijnconsumptie piekt tussen zestig en vijfenzestig jaar, en ouderen drinken frequenter dan jongere generaties. Ze kiezen daarbij vaker voor kwaliteitsvolle en duurdere flessen. Een bedrijf dat hiervan kan profiteren is Italian Wine Brands.
Financiƫle planning en bescherming
Ouderen beschikken gemiddeld over meer spaargeld en hebben vaker nood aan pensioenplanning, zorgfinanciering en successieplanning. Dat vergroot de vraag naar levensverzekeringen en vermogensbeheer. Vooral Aziƫ springt eruit: het is het continent waar de oudere bevolking het sterkst zal groeien, in combinatie met een stijging van het gemiddeld inkomen. Dit maakt de regio bijzonder interessant voor spelers in pensioen- en verzekeringsproducten.
AIA Group is hierbij het best gepositioneerd: als pure pan-Aziatische levensverzekeraar focust het bedrijf volledig op langetermijnsparen, pensioenplanning en gezondheidsdekkingen in vergrijzende groeilanden. Prudential plc volgt een gelijkaardige strategie en heeft zich volledig teruggetrokken uit Europa en de VS om zich te richten op Aziƫ.
Ook dichter bij huis zijn er interessante spelers. Het Belgische Ageas is actief in zowel Europa als AziĆ« en profiteert duidelijk van de stijgende vraag naar levens- en spaarverzekeringen. Van Lanschot Kempen, een gespecialiseerde Nederlandse private bank, richt zich op vermogende klanten en successieplanning ā vaak oudere cliĆ«nten. En het Duitse Allianz, een van de grootste vermogensbeheerders en verzekeraars ter wereld, combineert levensverzekeringen en beleggingsdiensten met een sterke aanwezigheid in Europa en AziĆ«.
Beleggen in vergrijzing via ETFās
Er is maar ƩƩn noemenswaardige ETF rond het thema vergrijzing: de iShares Ageing Population UCITS ETF (IE00BYZK4669). Deze ETF met een beheerd vermogen van 380 miljoen dollar en lopende kosten van 0,40% belegt wereldwijd in bedrijven die inspelen op de vergrijzing. De grootste posities zijn Robinhood, Hims & Hers Health en Argenx. De portefeuille bestaat voornamelijk uit verzekeraars en gezondheidsbedrijven, met ook een kleine blootstelling aan de reissector.
Conclusie
De vergrijzing creƫert structurele kansen voor beleggers in diverse sectoren. Zorgvastgoed speelt in op de groeiende woon- en zorgbehoeften van ouderen, terwijl de gezondheidszorg profiteert van een stijgende vraag naar behandelingen voor chronische en leeftijdsgebonden aandoeningen. Ook sectoren als reizen, ontspanning, vermogensbeheer en verzekeringen zien hun markt gestaag uitbreiden. Wie liever breed spreidt, kan kiezen voor een ETF die wereldwijd investeert in bedrijven die inspelen op deze demografische trend. Door tijdig op deze evolutie in te spelen, bouw je aan een toekomstgerichte portefeuille.
Published in Aandelen, Beleggen, Gratis, Nieuws
Bedankt Thijs. Graag wil ik hierbij nog de liftenbouwers mee in de kijker zetten. Demografische evolutie met vergrijzing en urbanisatie zorgen voor een blijvende nood aan liften. Zelf aandeelhouder van Otis Elevator Company. Zoals je aan de koersevolutie kan merken zijn ze een zeer stabiele groeier. Operationele winst bestaat uit 15% nieuwe liften en 85% uit onderhoud. Geografisch 35% Aziƫ, 15% Amerika & 50% Europa en Midden-Oosten. Momenteel wel een relatief hoge waardering, maar het is echt een aandeel om voor de lange termijn te houden. Andere grote spelers zijn o.a. Kone en Schindler. Grts Daan
Goeie aanvulling, Daan! Bedankt! Eveneens populair in de Spaarvarkensstal: Japan Elevator Service Holdings.