Het woningtekort
Net als in andere landen, is er in België een groeiend tekort aan woningen. Woningtekort betekent dat er onvoldoende beschikbare woningen zijn om aan de vraag van de bevolking te voldoen. In België is het woningtekort een groot en belangrijk probleem omdat er een groeiende kloof is tussen het aanbod van woningen en de vraag van huurders en kopers. Dit zorgt ervoor dat we te maken hebben met stijgende huur- en koopprijzen, nog langere wachttijden voor sociale woningen en een groter verschil tussen arm en rijk. Doordat het woningtekort een enorme impact heeft op de financiële situatie van gezinnen, moet dat probleem aangepakt worden.
In dit artikel worden er enkele oorzaken en gevolgen van het woningtekort in België besproken en enkele oplossingen aangehaald om dit probleem aan te pakken.
Oorzaken van woningtekort in België
Een van de belangrijkste oorzaken van woningtekorten in België is de bevolkingsgroei. Als we kijken naar de afgelopen tien jaar, dan is de bevolking in België sterk gegroeid, vooral in de stedelijke gebieden. Tussen 2010 en 2020 groeide de bevolking met ongeveer 8% van 10,8 miljoen naar 11,6 miljoen mensen. Hierdoor is er een grotere vraag naar woningen en een tekort aan beschikbare huizen om al deze mensen een thuis te kunnen aanbieden.
Een andere belangrijke factor is het gebrek aan nieuwbouw. Er wordt niet meer genoeg gebouwd om aan de toenemende vraag naar woningen te voldoen. Dit heeft verschillende redenen. De grootste reden is vaak de moeilijke en langdurige vergunningsprocedure voor nieuwbouwprojecten. Het duurt steeds langer voordat een vergunning wordt afgegeven. Deze lange wachttijd zorgt voor veel onzekerheid en hoge kosten voor ontwikkelaars. Ook de hoge grondprijzen zijn een groeiend probleem. Grond is schaars en duur. Dit duwt de verkoopprijs van de nieuwe woningen verder omhoog. Verder spelen ook de strengere energienormen een rol.
Daarnaast zijn de gezinssamenstellingen in België de afgelopen decennia sterk veranderd. Koppels scheiden vaker en dat leidt tot meer alleenstaanden en kleine gezinnen. Dit zorgt dan weer voor een grotere vraag naar kleinere woningen. Ook het aanbod van woningen voor deze gezinssamenstellingen is beperkt.
Verder is er een gebrek aan renovaties van bestaande woningen. In België zijn er veel verouderde huizen. Die moeten gerenoveerd worden om te voldoen aan moderne comfort- en veiligheidsnormen. Dit is vaak een langdurig en prijzig proces, wat ervoor zorgt dat huiseigenaars niet over voldoende financiële middelen beschikken om hun woning te renoveren. Dit is vooral zo voor eigenaars van een woning die niet goed geïsoleerd is. Daar kunnen de energierekeningen hoog oplopen. Vaak weten huiseigenaars niet waar ze moeten beginnen of welke werkzaamheden er nodig zijn om hun woning te verbeteren. Volgens cijfers van Steunpunt Wonen moet er jaarlijks voor bijna 6 miljard euro aan renovaties worden uitgevoerd om het woningtekort aan te kunnen pakken.
Al deze factoren hebben bijgedragen tot een groeiend woningtekort in België, en zo zijn er nog heel wat. Denk maar aan het gebrek aan sociale woningen, te weinig ruimte om nieuwe huizen te bouwen en de stijgende kosten van bouwmaterialen en arbeid.
Gevolgen van woningtekorten in België
Een groot woningtekort leidt tot een hoge stijging van de huis- en huurprijzen. In grote steden, zoals Antwerpen en Brussel, zijn de huurprijzen met 20% gestegen in de afgelopen jaren. Dit maakt het sommige mensen moeilijker om een huis te kopen of huren. Dat kan leiden tot een grotere kloof tussen mensen die beschikken over voldoende financiële middelen om een huis te kopen en mensen die dat niet kunnen. Mensen met een hoger inkomen hebben meer kans om een woning te kopen of te huren in vergelijking met mensen die een lager inkomen hebben. Dit kan leiden tot een toename van de sociale ongelijkheid in de samenleving.
Voor mensen met een lager inkomen bestaan er sociale woningen, maar ook hier treedt een probleem op door het woningtekort in België. Het woningtekort heeft namelijk gezorgd voor lange wachtlijsten voor sociale woningen. Volgens de cijfers van minister van Wonen Matthias Diependaele stonden er 182.000 duizend kandidaten op de wachtlijst voor een sociale woning in 2021. De gemiddelde wachttijd is ongeveer 3 jaar. Maar in sommige regio’s kan het oplopen tot 10 jaar. Bovendien kan het woningtekort leiden tot slechte leefomstandigheden in sociale woningen. Mensen kunnen gedwongen worden om te leven in slecht onderhouden woningen als er niet genoeg sociale woningen beschikbaar zijn. Dit zorgt dan weer voor gezondheidsproblemen.
Het woningtekort heeft ook een negatieve invloed op de economie. Niet alleen mensen die een thuis zoeken zijn het slachtoffer, maar ook bedrijven. Het wordt voor bedrijven steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden dat dichtbij woont. Dit is dan vooral in de gebieden waar de huizenprijzen het hoogst zijn, waardoor het voor werknemers moeilijk is om te verhuizen. Ook kan het woningtekort de economische groei vertragen als het niet snel genoeg wordt aangepakt. Het zou de ontwikkeling van nieuwe bedrijven en industrieën kunnen belemmeren, omdat dit kan leiden tot een tekort aan arbeidskrachten. Hierdoor zullen bedrijven hun plannen moeten wijzigen.
Tot slot zijn er nog een aantal negatieve gevolgen voor de banken in België. Er is een toenemend risico op wanbetaling omdat mensen meer geld moeten lenen om een huis te kunnen kopen. Als de rente stijgt of als er op economisch vlak onverwachte schokken optreden, dan zou het kunnen dat klanten hun hypotheekleningen niet meer kunnen afbetalen. Ook dit kan zorgen voor toenemende concurrentie tussen verschillende banken. Zij willen strijden voor klanten die een hypotheeklening nodig hebben. Dit kan bijgevolg dan weer leiden tot prijsconcurrentie en kan de winstmarges van banken sterk onder druk zetten.
Oplossingen voor het woningtekort
Gelukkig zijn er naast al deze negatieve gevolgen en problemen ook heel wat oplossingen. Het woningtekort in België is een groeiend probleem, dat zeker moet worden aangepakt.
Een eerste oplossing is het stimuleren van renovatie en nieuwbouw. Dit kan door het verlagen van de bouwkosten of het aanbieden van subsidies voor deze projecten. Verder moeten er meer investeringen gedaan worden in sociale woningen door de overheid. Dit zal ervoor zorgen dat er meer betaalbare woningen zijn voor mensen met een laag inkomen.
Het is ook belangrijk dat de overheid beter samenwerkt met projectontwikkelaars. Door deze samenwerking kunnen er meer woningen worden gebouwd om het woningtekort aan te pakken. Dit kan gebeuren door het aanbieden van incentives voor ontwikkelaars om meer betaalbare woningen te bouwen.
De overheid zou de bevolking ook kunnen aanmoedigen om te kiezen voor een alternatieve woonvorm, zoals co-housing, tiny houses of het delen van een woning. Mensen die voor zo’n optie kiezen, dragen bij aan het woningtekort omdat ze dan gaan wonen in bestaande huizen.
Daarnaast moeten er belangrijke investeringen worden gedaan in duurzame en energie-efficiënte woningen. Dit zal bijdragen aan het milieu en de kosten van levensonderhoud voor huurder en kopers te verminderen.
Het woningtekort in België is een alledaags groeiend probleem met meerdere oorzaken en gevolgen. Het bouwen van meer nieuwbouwwoningen en bestaande woningen renoveren, meer investeren in sociale woningen, extra hulp vanuit de overheid door subsidies en het bevorderen van alternatieve woonvormen kunnen allemaal bijdragen om dit probleem vandaag nog aan te pakken. Met de nodige aanpak en inspanning kan het woningtekort in België worden aangepakt en kan men ervoor zorgen dat er voor alle inwoners genoeg betaalbare en toegankelijke woningen ter beschikking zijn.
Deze bijdrage werd geleverd door Fleur Schoofs, student aan de Thomas More Hogeschool.
Via de beurs kan je inspelen op deze lange termijntrend : Home Invest Belgium (verhuur woningen vooral in regio Brussel) link https://homeinvest.be/nl/over-ons/wie-zijn-we/ of de sociale verhuurder Inclusio (die mi nog veel zal groeien) https://inclusio.be/wie-zijn-we/?lang=nl. Ideaal voor de buy en hold belegger die wil investeren in particuliere woningen zonder grote zorgen.