“Het is vijf voor twaalf bij coöperatieve bank NewB”

“Het is vijf voor twaalf bij coöperatieve bank NewB”

NewB lijkt de race tegen de klok te verliezen nu de coöperatieve bank de grootste moeite heeft om 40 miljoen euro op te halen. Indien de bank niet slaagt in haar opzet tegen vanavond, verliest ze haar banklicentie.  Het verse geld is vereist om de opstartverliezen aan te zuiveren en om kredieten te verlenen. Dit scenario kwam niet geheel onverwacht. Jim Stukken en Pascal Paepen en spaarvarkens.be waarschuwden drie maanden geleden al dat het er niet goed uitzag voor NewB. Als de coöperatieve bank omvalt zullen spaarders hun geld terugkrijgen, maar de coöperanten riskeren een deel van hun inleg kwijt te zijn. 

Gebrek aan vertrouwen bij institutionele aandeelhouders van NewB

Drie maanden geleden op 11 juni 2022 organiseerde NewB zijn jaarlijkse algemene vergadering. Naar goede gewoonte vindt op dit moment ook de goedkeuring van de jaarrekening plaats. Die laatste raakte maar nipt goedgekeurd. Een aantal institutionele investeerders blijkt bovendien negatief gestemd over de begroting van de coöperatieve vennootschap, met een afkeuring tot gevolg. CEO Thierry Smets zegt aan Belga de nodige aanpassingen te zullen maken in het budget van dit jaar. “Doordat de goedkeuring van de begroting geen wettelijke verplichting is, zal er wel geen nieuwe algemene vergadering georganiseerd worden”, verduidelijkt de topman van de bank.

Wie minder bekend is met de werking van een coöperatieve vennootschap in het algemeen, of NewB in het bijzonder, vindt hieronder de nodige toelichting in een interview met Spaarvarken Pascal Paepen.

Accept Sociale media cookies cookies to view the content.

NewB is een Belgische coöperatieve internetbank zonder filialen die zich richt op ethisch en duurzaam bankieren. De bank werd opgericht na de financiële crisis van 2008 uit ongenoegen met de toenmalige grootschalige staatssteun aan de privébanken. Volgens velen werd de bevolking onrechtstreeks de dupe van het wanbeleid bij de grote “boze” banken.

Recommend0 recommendationsPublished in Beleggen, Nieuws

gerelateerde artikelen