Het grootste geheim van Buffett!

Its top secret

Catchy titel, toegegeven! 

De grootste truc zit hem niet in één of andere formule, noch in zijn superieure rendement, zijn onbeschrijfelijke kennis, … nee, zijn gigantische vermogen is voornamelijk te danken aan één ding waar we het als beleggers zelden over hebben: levensduur en gezondheid. Onze vriend Warren begon zeer vroeg met beleggen en hield dit consistent vol. Hierdoor geniet hij de laatste jaren van een enorm sneeuwbaleffect. Compounding at its best!

Grafiek Warren Buffet net worth

We kunnen een uitvoerige discussie hebben over zijn uitmuntende rendement, maar was hij op 72-jarige leeftijd gestorven aan hartfalen, tja, dan waren de beste jaren niet doorgegaan. Om even de oefening te maken met de oudste ETF, namelijk SPY die de S&P 500 volgt, startend met 10.000 €, zonder bijstortingen en zonder correctie voor inflatie (big catch, maar zo slim ben ik niet 😉), komen we toch al een heel eind. 

Naast gezondheid, waar ik in dit artikel wat meer over wil vertellen, mag je zeker het woordje consistentie niet uit het oog verliezen. Ik heb voor het opbouwen van de grafiek namelijk een gemiddelde CAGR (red. compound annual growth rate) genomen. Hierdoor lijkt het allemaal ‘appeltje-eitje’, maar in praktijk moet je mentaal al aan topsport doen om bij -43% gewoon koppig door te beleggen.

Niet akkoord: volgende schets: je bent 60, in goede gezondheid, de kinderen zijn afgestudeerd en het huis uit. Je hebt goed weten sparen (wat je op het einde van de maand aan de kant kan zetten is belangrijker dan wat je verdient) en aan een bescheiden rendement van 6% per jaar een vermogen weten opbouwen van 1.000.000 €. Je wil je kinderen helpen met de aankoop van een huis en lap, er komt een baggerjaar aan van -10%. Maar je bent consistent, je bent emotioneel van gewapend beton, thans dat dacht je. Het jaar erop, geen beterschap, nog eens -12%. Het gewapend beton begint toch al wat ‘rot’ te vertonen. Maar onder het motto: ‘Het kan altijd erger’, jaar erop, de klapper van -22%. Ga dan eens uitleggen aan je kinderen en vrouw: ‘plans have changed’… Ik zou zeggen ‘good luck with that’. 

Het mentale aspect, daar kan ik weinig over vertellen: ik ben noch psycholoog, noch heb ik de eer en het genoegen gehad om een echte crash mee te maken. Ik weet wel dat die er zal komen, enkel niet wanneer.

Gezondheid

Rest me enkel het stukje gezondheid, en hier kan ik vanuit mijn biochemische achtergrond wel iets over vertellen. Ik tracht het eenvoudig te houden. Here we go, buckle up:

Waar je gaat sterven kan niemand (tenzij iemand het op je gemunt heeft) je vertellen. Waaraan je gaat sterven, daar kan de statistiek je in de juiste richting wijzen. De grootste boosdoeners in onze ‘moderne samenleving’ zijn de 4 horsemen:

– Hart- en vaatziekten

– Alzheimer

– Kanker

– Diabetes

Het probleem bij deze aandoeningen is dat als je ze hebt, ze nogal onomkeerbaar zijn. Enkel geneeskunde 2.0 kan dan je leven nog rekken door de juiste medicatie of behandeling (geneeskunde 1.0 spreek ik over aderlatingen en soortgelijke praktijken). Echter is er in sommige gevallen niet veel over van levenskwaliteit. De oplossing is eenvoudig, echter niet gemakkelijk en heeft voor een groot stuk te maken met discipline en/of consistentie. Hier komt geneeskunde 3.0 om de hoek piepen onder het motto: beter voorkomen dan genezen (iets wat de farma business niet graag zal horen).

Uit onderzoek is gebleken dat alle 4 de horsemen sterk gelinkt zijn aan insulineresistentie. Insuline wat? Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat glucose (onze brandstof zeg maar) opgenomen kan worden door onze cellen (onze bouwstenen die energie verbruiken). Word je insulineresistent, dan wordt er te weinig glucose naar de cellen gevoerd voor verbranding en blijft er teveel suiker in het bloed (hoge bloedsuiker doet wel ergens een belletje rinkelen). Suiker is plakkerig en dat is dan ook in Jip- en Janneketaal wat er gebeurt: plakvorming (hetzij in aders, de hersenen, …). En dit speelt een voorname rol in het ontstaan van de 4 horsemen. 

Hoe komt het dat dit fenomeen steeds meer op de voorgrond is gekomen? Ook een vrij eenvoudige verklaring: We zijn als samenleving sneller ontwikkeld dan we genetisch kunnen volgen. Verklaar je nader Hans: 

‘Vroeger was eten eerder schaars (jagers / verzamelaars) en moest er voor het bekomen van eten veel moeite gedaan worden (actief zijn). Zodra je veel eten ter beschikking had, was het dan ook noodzaak om zoveel mogelijk te eten om te overleven. Je wist nooit wanneer de volgende maaltijd beschikbaar was. Ons lichaam is genetisch geprogrammeerd om energierijke voedingsmiddelen te overconsumeren (vet, suiker, alcohol, …). In onze moderne tijd is eten goedkoop en overvloedig aanwezig. Is er een voedingsindustrie die slim inspeelt op het samenstellen van eten dat onze hersenen triggert om meer van te eten (lege calorieën zoals frisdranken, fastfood, kant-en-klaarmaaltijden, …) en moeten we voor dit eten te verzamelen weinig moeite doen (veel zittende jobs, ja zelfs fysiek naar de winkel gaan is al teveel moeite)? Gevolg: obesitas en insulineresistentie. Oplossing: Insuline spuiten en Ozempic pakken. Novo Nordisk, Eli Lilly en haar aandeelhouders zijn je dankbaar.

Aan het werk!

Oké, de achtergrond is hopelijk helder: nu aan het werk (ja ja, voor niets gaat de zon op). Wat kan je zelf doen om de kans te verkleinen op deze moderne aandoeningen en dus je levensduur, maar vooral de levenskwaliteit te verbeteren?

Meten is weten

Hoe staat het met je insulineresistentie? Dit kan je monitoren door je bloedsuikerspiegel continu te meten. In onze moderne geneeskunde wordt enkel je ‘nuchtere’ bloedglucose gemeten om te bepalen of je diabetes hebt ja of nee. Beetje laat lijkt me. Er bestaan goede toestelletjes om dit op te volgen, maar ik snap dat dit een serieuze brug te ver is voor velen. Tekenen aan de wand van insulineresistentie: een (middag) dipje na het eten, sterke drang in zoete troep (vreetbuien, aka snaaitrek), toegenomen buikomtrek, slecht humeur bij honger (hangry). Verminder het eten van verwerkte koolhydraten.

Beweging is het beste gratis beschikbare medicijn

Een oud Chinees gezegde is hier van toepassing: ‘The best moment to plant a tree is 20 years ago, the second best moment is now’. De positieve effecten van beweging zijn onevenaarbaar en spelen een belangrijke rol is het ‘gezond’ oud worden. Zowel kracht- als evenwichtsoefeningen dienen onderdeel te zijn van je work-out. 

Goede nachtrust

Je computer nu en dan een keer uitzetten doet wonderen. Er is genetisch een reden waarom een mens 33% van zijn leven slaapt. Als dit geen biologische reden had, was er dit al lang uit geselecteerd. Een gezond (beleggers)brein is een uitgerust brein.

Ik heb lang getwijfeld om dit artikel te schrijven, gezien het weinig te maken heeft met beleggen an sich. Maar iedereen die belegt, heeft ergens een financieel doel dat, meestal, nogal ver in de toekomst ligt. Allemaal leuk en aardig, maar ik wil niet de ‘rijkste man van het kerkhof zijn’, maar de vruchten plukken van die consistentie. In mijn ogen is dat in eerste instantie in goede gezondheid van mijn oude dag kunnen genieten en in tweede instantie zonder financiële zorgen voor mijn gezin en mezelf. 

Ik wens jullie allen een lange en vooral gezonde toekomst, die als het even kan, zonder financiële zorgen is. 

PS: Als deze materie je weet te boeien en je geen schrik hebt van wat biochemie, kan ik ten zeerste het boek ‘Outlive’ van Peter Attia aanraden. 

Reacties

        1. Het is een no nonsens man die op lange termijn wil denken, niet meedoet aan creatieve boekhouding, adoratie van duurbetaalde zakenbankiers, green washing. I can tell you: dat is – zeker op dat niveau – quite rare, these days. In de “haute finance” kom je nu eenmaal ontzettend veel bullshit tegen. Fans van de VS tot in China. Kom je niet zo vaak tegen. Geen heilige. Alhoewel. Iemand die vandaag goed zou zijn voor een persoonlijk vermogen van $200 miljard (onderschatting, want heeft al veel weggegeven) en daarvan 99% weggeeft, al heel lang genoegen neemt met een salaris van ‘amper’ $100k, op zijn 93ste nog heel graag werkt, af en toe zelfs een school bezoekt om de kids wegwijs te maken in geldzaken, een hele dag moet luisteren naar aandeelhouders die soms bizarre vragen stellen, soms heel kritisch zijn en dan nog vaak in slecht Engels… ik denk dat de meeste heiligen niet kunnen tippen aan Buffett. St Maarten gaf zijn halve mantel weg, ja. Buffett doet beter. :-) Maar die mens zou zelf niet willen dat we van hem een heilige maken. Hij is de eerste om te zeggen dat hij geen heilige is.

  1. “ik wil niet de ‘rijkste man van het kerkhof zijn’”, die deel ik met je Hans :-). De rest van je artikel trouwens ook!
    Af en toe met je (hopelijk) behaalde beursrendement leuke dingen doen, enorm belangrijk! Eén van mijn drijfveren… dingen kunnen doen ‘op kosten van de beurs’, I love it :-)

  2. Mooi artikel met een belangrijke boodschap die vaak vergeten wordt: investeer niet alleen je geld maar investeer ook in je gezondheid want gezondheid is niet te koop, die kan je (grotendeels) zelf verdienen door een gezonde levensstijl (zowel fysiek als mentaal) Ben je een hangmatbelegger dan doe je er goed aan om niet letterlijk in je hangmat te blijven liggen.

  3. Dag Hans ,

    Dit verhaal zeer graag gelezen
    De collega’s op het werk probeer ik ook de gezonde weg op te krijgen – sport en verstandig eten
    Ze plagen mij ermee maar ondertussen “beweegt”er wel iets , da’s net de bedoeling
    Dank voor het interessante verhaal

    Grtn,

  4. Fantastisch artikel, Hans! Eindelijk iemand die eens spreekt over insuline resistentie als dé grote oorzaak van al onze welvaartsziekten. Jij slaat werkelijk de nagel op de kop met je artikel. Want wat baten veel beleggen als je toch niet lang of ziekelijk leeft. Behalve voor de erfgenamen dan!🤪. Een uitstekend en zeer begrijpelijk boek is dat van Jessie Inchauspée : ‘glucose revolutie’. Voor wie het wat wetenschappelijker wil maar toch zeer helder is het boek van Benjamin Bikman ‘ Why we get sick’ zeer boeiende lectuur. Groet. Toon