Het aandeel Sipef is momenteel geschorst op Euronext Brussel. Gewoonlijk betekent dit dat er nieuws is dat zo goed of zo slecht is dat het de koers van het aandeel in positieve of negatieve zin kan beïnvloeden. Het nieuws is helaas niet goed.

In een officieel persbericht deelde Sipef zonet mee dat Indonesië vanaf 10 december een nieuwe exporttaks op palmolie zal invoeren. Er was al een taks van 55 dollar per ton palmolie voor export als de prijs van palmolie hoger zou zijn dan 620 dollar per ton. Over een week zal de taks veranderen op basis van een nieuwe prijsschaal. Dit wil zeggen dat de taks onder de 670 dollar stabiel blijft op 55 dollar. Maar dat met elke stijging van 25 dollar er een taks zou komen van 15 dollar. Dit zorgt ervoor dat het opwaarts winstpotentieel van Sipef ineens een grote klap krijgt.

Wat nu?

Het gaat om een exporttaks. Je zou dan kunnen denken dat Sipef deze kan omzeilen door de palmolie enkel te verkopen op de lokale markt. Maar door zo’n taksen krijg je verschillende palmolieprijzen: een marktprijs voor export en een lagere prijs in Indonesië omdat uiteraard meerdere producenten vooral willen verkopen op die markt om de exporttaks te omzeilen. Daardoor zal de prijs op de binnenlandse markt in Indonesië verder dalen.

Momenteel is nog niet bekend wat de impact zal zijn voor Sipef. Maar omdat dit sowieso geen goed nieuws is, blijven we even aan de zijlijn staan. Sinds onze kooptip op 42 euro is het aandeel wel al mooi gestegen tot 51,60 euro. Dit nieuws zal wel voor een initiële schokgolf zorgen in het aandeel, waarna het vermoedelijk op termijn weer langzaam kan herstellen. De palmolieprijs steeg recentelijk met 30 procent. Het aandeel Sipef volgde die prijsstijging niet. De vraag is dan ook in welke mate het aandeel zal reageren op het huidige nieuws.

30 rating(s), gemiddelde: 4.4.