GSX Techedu: update voor shortsellers (een fraude groter dan Wirecard)

Bill Hwang Spaarvarkens.be

Dit is een artikel over short selling. Dat is het verkopen van een aandeel dat je niet hebt, met de bedoeling om het later terug te kopen. Als de koers dan gedaald is, maak je winst. Deze techniek kan heel interessant zijn. Zeker in combinatie met posities die je in portefeuille hebt voor stijgende koersen, kan dit het marktrisico verlagen. Maar het is  enkel geschikt voor gevorderde en ervaren beleggers. Tijdens onze volgende beleggingscursus zullen we dit thema kort behandelen in les 9 over opties en turbo’s. In een latere fase zullen we dan de short cursus die we eerder in februari hebben georganseerd opnieuw herhalen.

Wie me persoonlijk kent of mijn Twitterpagina volgt, weet dat ik al 10 maanden niet kan zwijgen over het Chinese aandeel GSX Techedu. Het bedrijf dat in de VS noteert, is volgens mij een grotere fraude is dan het Duitse Wirecard. Op zijn piek had GSX een beurswaardering van 37 miljard dollar. Ik volg het aandeel samen met short sellers al een hele tijd.

Tien maanden later en een daling van 80% verder sinds de piek, wil ik een update geven over het bedrijf dat actief is in online education aan Chinese studenten. Een deel van mijn volgers zit al even short in het aandeel sinds 100 dollar per aandeel. Nu het aandeel op 32 dollar staat, dringt een update zich op.

GSX Techedu: een fraude groter dan Wirecard

Het doel van dit artikel is niet om nogmaals mijn punt te maken over waarom ik denk dat GSX Techedu een fraude is waar de markt momenteel blind voor is (daarvoor verwijs ik naar eerdere publicaties, mijn recente lezing over shorten en mijn Twitterfeed). Maar eerder om de afgelopen twee maanden te kaderen en een update te geven. Dit zodat u weet of het interessant is om nog in te stappen of dat u best uw positie verkoopt. Kent u de GSX case niet? Dan verwijs ik naar deze pagina waar je in een oogopslag een groot deel van de short case kunt lezen.

Laat ons beginnen met wat we afgelopen maand hebben gezien. Het bedrijf publiceerde zeer slechte kwartaalcijfers. GSX Techedu boekte  verliezen en er was er een onverwachte daling van de groeivooruitzichten. Vooral de lage groeiverwachting voor dit jaar deed schrikken en zorgde voor een daling met 20 procent bij beursopening.

Toch kon het aandeel in een beweging die ik nog niet veel heb mogen aanschouwen, 10 procent hoger afsluiten dezelfde dag, dit onder zeer hoge volumes. Een grote partij was aan het kopen en ondersteunde de koers. Op fora vroeg iedereen zich af welke partij in zo’n grote hoeveelheden zo agressief kocht na zo slecht nieuws.

Als er een kakkerlak in de keuken zit, zijn er vaak meerdere

Het was pas drie weken later dat plots verschillende dominosteentjes begonnen te vallen voor GSX. Zo begon het sentiment te verslechteren toen de Amerikaanse beursanalist Jim Cramer twijfels toonde in een tweet over de betrouwbaarheid van het bedrijf. Wanneer een bekend figuur als Cramer zegt dat hij het bedrijf niet vertrouwt, krijg je al snel reactie bij zijn 1,6 miljoen Twitter volgers. Het  aandeel begon last te krijgen van een negatief sentiment.

Jim Cramer GSX Techedu Spaarvarkens.be

Dit zorgde ervoor dat het aandeel in een neerwaartse spiraal kwam waarbij ook de vrees voor zware beurssancties voor Chinese aandelen begon mee te spelen. Zo zullen Chinese aandelen die in de toekomst niet voldoen aan de Amerikaanse boekhoudnormen van de Amerikaanse beurs gegooid worden. Dit is al oud nieuws, maar nieuwe ontwikkelingen hieromtrent zorgde voor een extra negatief sentiment.

Insider verkopen en extra regulering voor GSX Techedu

En al snel volgde meer negatief nieuws. Zo verkocht een insider voor meer dan 100 miljoen dollar aan aandelen. Dat hoeft niet noodzakelijk slecht nieuws te zijn, maar als insiders geld voor hun eieren kiezen kan dat duiden op nattigheid.

Die nattigheid kwam uit onverwachte hoek toen in Chinese media geruchten verschenen dat China de hele sector van online onderwijs extra wil reguleren. Volgens het artikel wil de overheid dat alle online onderwijsgroepen beperkingen opgelegd krijgen, onder meer voor marketinguitgaven. Problematisch, want dat maakt de groeistrategie van de sector moeilijker te realiseren. Men zou niet meer mogen adverteren via staatsmedia en geen cursussen meer mogen geven aan zeer jonge kinderen.

Ook werden enkele online onderwijsbedrijven tijdelijk stil gelegd voor een grondige review van de activiteiten. Ook GSX Techedu zou erbij zijn volgens een artikel uit een aan de overheid gelinkte krant. Een extra gevaar voor GSX. Er waren al  signalen dat de leraars van GSX vaak niet bestaan of niet het benodigde onderwijsbrevet hebben.

Bill Hwang: verborgen speler in GSX Techedu

Het resultaat? Een forse sectordaling op 26 maart in de Chinese online onderwijsbedrijven, wat de sector 10% lager zette en op een gegeven moment zelfs meer dan 23%. En de dagen tevroren was er al veel terrein verloren. Beleggingsfondsen en hedgefunds die zwaar in de sector geïnvesteerd hadden, leden grote verliezen.

Bill Hwang Spaarvarkens.be

Dit hoeft geen probleem te zijn, tenminste als je niet massaal belegt met geld dat je geleend hebt. En laat net dat hetgeen zijn wat het hedgefund Archegos van Bill Hwang had gedaan. De man die in 2012 zijn hedgefund begon met 200 miljoen dollar en dit uitbouwde tot 15 miljard dollar, is sinds vorig weekend overal bekend nadat hij eigenhandig een zogenaamde “fire sale” (een verplichte verkoop van activa tegen elke prijs) in gang zette in verschillende Chinese aandelen.

Het fonds van 15 miljard dollar zou door met geleend geld te werken een 5 tot 6 keer zo grote blootstelling hebben gehad:  tot 80 miljard dollar. Oftewel, men had bijna 5 keer zoveel geld geleend als het fonds er ¨met eigen middelen in had belegd. Zeer winstgevend als alles goed gaat, maar ook het ideale recept om alles te verliezen wanneer de markten onverwacht en sterk dalen. Zo moest de man op 26 maart zijn hele fonds verplicht liquideren van de banken.

Banken plots grootste aandeelhouder GSX Techedu

Het gevolg? De banken verkochten zijn hele fonds zodat ze als geldschieters niet zelf in de problemen zouden geraken. Dit zorgde ervoor dat verschillende aandelen waar het fonds zwaar in belegd was, begonnen te dalen. Deze aandelen werden door de banken de dag zelf verkocht. Die raak je niet zomaar kwijt aan de markt zonder de boel fors lager te zetten.

Daarbij zat dus ook GSX Techedu, een toppositie van de groep. Plots kwamen er dus enorm veel aandelen op de markt waar een koper voor gezocht moest worden. Op 26 maart alleen werden er 76 miljoen aandelen verhandeld waar dit normaal 3 miljoen is. De rest is geschiedenis.

Wat te doen met uw positie in GSX Techedu?

De vraag is nu hoe shorters in het GSX Techedu verder moeten. Winst nemen na deze sterke daling?  Beleggers die me volgen, weten dat ik geloof dat GSX een fraudebedrijf is waarbij 90% van de omzet fake is. Hoe ik mijn koersdoel bepaal, hangt deels af van een recente kapitaalverhoging van 870 miljoen dollar een paar maanden geleden. Indien deze kapitaalverhoging (waarbij ik twijfels heb of deze ook echt gebeurd is) daadwerkelijk plaats gevonden heeft, dan is mijn koersdoel 5 dollar. Tegenover de huidige niveaus geeft dat een neerwaarts potentieel van 85%.

GSX Techedu koers aandeel Spaarvarkens.be

Tot vandaag weten we niet wie de aandelen toen gekocht heeft of tegen welke prijs. Ook werd er geen rapport bij de financiële waakhond ingediend. En dat Bill Hwang eerder al betrokken was bij valse kapitaalverhogingen en dat men de financier niet wil bekend maken, doet me vrezen dat beide aan elkaar gelinkt zijn. De tijd zal dit uitwijzen.

Leuk voor de shorts, maar niet waar ik op rekende

De gebeurtenis van deze week is dan wel positief voor de shorters, maar niet waar ik op had gehoopt. Zo is het niet ongebruikelijk dat nadat fondsen hun ‘fire sale’ (verplichte verkopen) gedaan hebben, er ook een sterke koersstijging komt en het aandeel deels kan herstellen. Een shorter kan dan wat winst nemen.

Zelf heb ik mijn winsten van tafel genomen, al zal ik waarschijnlijk de komende week terug instappen met een kleiner bedrag. Mijn positie was te groot geworden na de forse koersdaling ( een shortpositie wordt meer waard als de koers daalt, red).

In mijn ogen is er geen twijfel meer dat GSX een fraudebedrijf en dus is de zaak voor shorters ook sterker geworden. Het aandeel is nu gedaald met 80% sinds zijn piek. Het bedrijf zal een hogere risicorating krijgen bij beleggers. En ze zullen extra nadenken voordat men terug instapt. Bij een herstel verwacht ik dan ook dat beleggers sneller winst zullen nemen. Dat zal verdere koersstijgingen belemmeren.

Bill Hwang: eerdere veroordeling voor marktmanipulatie

Ook gelooft een deel van de short community al langer dat Bill Hwang de aandelenprijs van GSX manipuleerde in het verleden. Zo is de man in 2012 veroordeeld voor insider trading in Chinese bankaandelen. Hij moest een boete betalen van 44 miljoen dollar. De man had goede banden met het management van deze banken en beloofde om het broodnodige geld te investeren bij hen. Dit deed hij door aandelen te lenen op de beurs en deze meteen te verkopen op de markt tegen hoge koersen (shorten). Later moest hij dan deze aandelen terug geven waarbij het doel was om deze goedkoop terug te kopen en het verschil dan op zak te steken.

Het management van de banken organiseerde dan later een kapitaalverhoging waarbij Hwang tegen lage prijzen aandelen kocht van de Chinese banken en deze dan terug gaf aan de leners. Doordat hij dit op voorhand wist, kon hij hierdoor miljoenen winsten boeken.

Herhaalde Bill Hwang zijn truc uit 2012?

Het toeval wil dat GSX enkele maanden terug ook een onverwachte kapitaalverhoging organiseerde van 870 miljoen dollar terwijl het bedrijf altijd beweerd had dat dit niet nodig was. De koper werd nooit bekend gemaakt net als de prijs waartegen de aandelen werden uitgegeven. Dat Hwang goed bevriend is met het management van GSX Techedu en meer dan 10 miljoen aandelen had, doet vermoeden dat hij het trucje van 2012 opnieuw heeft gedaan met GSX, al zijn hier nog geen bewijzen voor.

Je kan ook andere vragen stellen. Zo beweegt de koers van GSX al maanden op een zeer artificiële manier waarbij het erop leek dat een grote partij iedere vrijdag (op optie-expiratiedatums) de koersen stuurde. En telkens weer viel het op dat de koersen op belangrijke optie-expiratiedatums eindigde op niveaus waarbij  de grote partijen de meeste optiepremies konden oprapen. Allicht zat onder meer Hwang hierachter om zo de koersen te sturen en zelf massaal te incasseren.

Als je weet dat de vrij beschikbare aantal aandelen beperkt zijn, meer dan 50% van deze aandelen geshort waren en Hwang tientallen miljarden dollars tot zijn beschikking had, dan had hij in de praktijk in zijn eentje zeggenschap over het koersverloop van GSX. De factuur werd uiteindelijk gestuurd naar de shorters die bij stijgende aandelenkoersen zijn posities moest overnemen. Zeer gewaagd, maar het werk van een geniale oplichter.

Als deze thesis juist is, dan zal Hwang de koers ook niet meer ondersteunen wat ervoor zal zorgen dat GSX in de komende maanden verder zal zakken zonder de miljarden dollar steun.

Zowel fundamenteel als technisch blijft short case geldig

En was het niet alleen Hwang die kocht, dan is het ook duidelijk dat deze andere partijen ook zware verliezen hebben geleden waarbij het de vraag is of men het vroegere spelletje nog wel kan/zal spelen.
GSX was op zijn piek een bedrijf met een beurswaarde van 37 miljard dollar. Dat is nu nog pakweg 10 miljard dollar. Ik blijf erbij dat de fraude hier groter is dan bij het gevallen Duitse Wirecard.

GSX profiteerde ook toen door de enorme klim van van Gamestop, het aandeel dat geshort werd door hedge fondsen, maar door massale aankopen van vele  Reddit-beleggers toch klom. Het aandeel noteert ver boven zijn juist waarde. Zo had het bedrijf in 2019 amper een omzet van omgerekend 300 miljoen dollar. Dit zijn dan nog de cijfers die het bedrijf zelf opgaf. De echte zijn waarschijnlijk nog veel lager.

Er staan ook nog veel dingen te gebeuren die het aandeel de komende maanden onder druk zullen zitten. Zo moet auditor Deloitte binnenkort de jaarrekening aftekenen waarbij de kans bestaat dat ze onregelmatigheden zullen rapporteren, is GSX Techedu de afgelopen weken vaak genoemd als potentiële fraude in de media. Bovendien is er nu de extra regulering vanuit China en ook vanuit de VS terwijl er tevens een fraude onderzoekt loopt vanuit de Amerikaanse financiële waakhond. En dan spreken we nog niet over sommige banken die nog steeds grote brokken GSX Techedu noodgedwongen op hun balans hebben staan.

Nee, dit verhaal is nog niet voorbij. Ik hou rekening met een eventuele rebound na de sterke verkoopgolf, maar dat het aandeel binnen een jaar of zelfs enkele maanden lager zal noteren dan vandaag is zeer realistisch. Beperk echter de risico’s en de posities. Bij de opties raad ik de juni 2022 expiratiedatum aan. Hou je posities echter beperkt en werk enkel met het kopen van putopties. Na de sterke daling zou ik het gewicht beperken tot maximum 3% van je portefeuille.

Beursmagazine

Stefan Willems schrijft aandelenanalyses voor meerdere partijen. De GSX Techedu case covert hij al 10 maanden waarbij zijn laatste artikel over GSX Techedu verscheen op Beursmagazine. Daarvoor schrijft hij iedere maand een analyse en een interview met een beursexpert.

Dit artikel is een herwerkte versie van een artikel dat eerder deze week verscheen op Beursmagazine. Wilt u zijn aandelenanalyses volgen? Dan kan u momenteel voor 1 jaar inschrijven tegen €49.

Recommend0 recommendationsPublished in Beleggen, Nieuws

gerelateerde artikelen

Reacties