Goud: waarom goud stijgt bij stijgende rentes
Een van de meest gemaakte fouten in de media die ik vaak wil corrigeren, is dat dalende rentes positief zouden zijn voor de goudprijs. De logica erachter is dat als de rente zakt, goud in vergelijking veel aantrekkelijker wordt omdat het geen rente oplevert. Dus een dalende rente is positief voor goud hoor je dan.
Maar is een dalende rente vandaag wel positief voor de goudprijs?
De logica klopt, maar ik wil dit graag corrigeren omdat er andere effecten spelen die vandaag meer de goudprijs sturen. Een ander effect dat men moet beseffen, is dat goud voornamelijk een bescherming is tegen wanbeleid van de overheid. Veel meer dan een inflatiebescherming of een asset die aantrekkelijker zal worden bij dalende rentes, zie je dat beleggers naar goud gaan wanneer ze twijfels hebben dat de overheid problemen heeft met zijn eigen budget op orde te hebben. Dit door:
1) Grote begrotingstekorten te hebben
2) De geldhoeveelheid te verruimen
Begrotingstekorten zijn de sleutel
De huidige beweging dat de rente nu stijgt en de goudprijs mee beweegt, zoek ik dan ook eerder daar. Wat de goudprijs in mijn ogen zegt, is dat beleggers nu volop naar reĆ«le activa zoeken. Dat is olie, koper etc. Het is niet voor niets dat grondstoffen het zo goed doen de afgelopen periode. Een stijgende rente zorgt er net voor dat overheden (ik kijk naar jou Uncle Sam) op termijn meer rente moeten betalen, het budget nog meer onder druk komt en dat is goed voor goud. That’s it.
Oorlog? Inflatie? Dalende rente? Dat zijn verhalen die ik als journalist vroeger neerschrijf, omdat de lezer een verklaring wil hebben en soms kon het zeker juist zijn. Maar vandaag zien we in mijn ogen iets anders en dat is dat de goudprijsstijging meer correleert met de stijgende rente. Is dit juist? We shall see. Maar mijn voorspelling is dat als de rente blijft stijgen, beleggers meer en meer naar goud zullen alloceren, net als andere grondstoffen. Hogere rentes zijn positief voor grondstoffen en goud. Net als begrotingstekorten. En denk je persoonlijk dat Trump of Biden gaan stoppen met een begrotingstekort te hebben na 2024?
Ben ik een goudkever? Nee, ik heb een beperkte allocatie gehad aan goud de afgelopen jaren vanuit diversificatie standpunt en ben nooit over de 7% allocatie gegaan in mijn vermogen terwijl ik wel een grote blootstelling had aan andere grondstoffen. Maar het is mijn job om activaklassen te zoeken waar beleggers geld mee kunnen maken. En vandaag denk ik dat goud alle kaarten heeft (samen met reƫle activa en grondstoffen) om rendement te genereren. In mijn ogen liggen de kaarten zeer goed.
Wat je ermee doet, kies je zelf. Dit is geen beleggingsadvies. Puur mijn mening waarbij ik denk dat we op een keerpunt in de markt staan. En dan schiet ik wakker.
Stefan out
Tijdens de crisisjaren ā70 vorige eeuw zagen we die opverende goudprijs ook. Daarna, wanneer de economische omstandigheden normaliseerden, kachelde de goudprijs gedurende enkele decennia in. Kunnen we de evolutie van de goudprijs technisch benaderen? Ik vraag het me soms af.
Deze klim is een gevolg van het blokkeren van Russische gelden door de oorlog. China en Rusland kochten vele Amerikaanse obligaties voor de oorlog die ze na een conflict of na een toekomstig conflict zeer moeilijk kunnen verkopen. Beter een vogel(goud)in de hand dan een vogel ( Amerikaanse obligatie ) in de hand.