Sluit je aan bij Exmar verzet

Analist Stefan Willems licht het verloop van de exit van Exmar toe

Op 3 april deed Saverex, de holdingvennootschap van de familie Saverys, een overnamebod op de Belgische scheepvaartgroep Exmar van € 12,10. Of is het € 11,10 ?

Exmar is een Belgisch bedrijf, hoofdzakelijk actief in de maritieme olie- en gassector. Het bedrijf ontstond als een dochterbedrijf van de ‘CMB’ of de ‘Compagnie Maritime Belge’. In 2004 viel de beslissing om van Exmar een onafhankelijk bedrijf te maken. We leerden vervolgens Exmar kennen als verzelfstandigde, beursgenoteerde onderneming. Aan die beursnotering komt binnenkort mogelijk een einde, want Saverex lanceerde een drietal weken geleden een bod van € 12,10 op alle Exmar-aandelen die het nog niet in bezit heeft. Dat is 50,96% van de aandelen.

Premie?

Hoewel de biedprijs een premie van 24,74 procent vertegenwoordigt ten opzichte van de slotkoers van het aandeel op 31 maart, zijn er wel een paar kanttekeningen te maken bij dit bod. Het bod van € 12,10 zou bijvoorbeeld zakken tot € 11,10 als het dividend van €1 per aandeel uitgekeerd zou worden.

Niet iedereen is tevreden met deze zuinige ‘premie’. Onder andere oud-VFB voorzitter Fonne Hendrickx vindt dit een opportunistische prijs die niet eens de boekhoudkundige waarde van het aandeel vertegenwoordigt. Zeker nu de vooruitzichten eindelijk mooi ogen na jaren van miserie bij Exmar waarbij het bedrijf soms zelfs aan de rand van de afgrond stond.

Ook wij van Spaarvarkens.be sluiten ons bij dit verzet aan. Wij vinden dat de ‘kleine’ aandeelhouder zijn stem moet laten horen en niet zomaar volgzaam moet ingaan op dit opportunistisch bod. Er is niks mis met goed zijn, maar er zijn grenzen. Je moet niet naïef zijn.

https://dejuisteprijs.be/

Ondertussen werd de webpagina https://dejuisteprijs.be/ opgezet. Op die manier wordt het verzet georganiseerd om de kleine aandeelhouder bij te staan en zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Eendracht maakt macht. Samen zijn we echt sterker dan als individu. Op de pagina kan je je als aandeelhouder registreren om je te verzetten tegen het bod van de Familie Saverys.

Het doel? 5% van alle aandelen verzamelen zodat beleggers die niet willen verkopen niet gedwongen worden om dit te doen tegen de huidige prijs. Het voorlopige resultaat staat op 1,05% van alle Exmar aandelen. Hiermee is 21,36% van de opdracht volbracht, goed voor 635.325 aandelen en meer dan 7,6 miljoen euro. Dat kan tellen, want we hadden hier amper 24 uur voor nodig. Maar we zijn er nog niet. Daarom de oproep. Sluit je aan bij het verzet!

Onze analist Stefan Willems licht dit hier voor jullie toe.

Recommended5 recommendationsPublished in Nieuws

gerelateerde artikelen

Reacties