De cryptomarkt viel lang buiten het toezicht van financiële waakhonden en andere al dan niet strenge regelgevers. Logisch, want vaak heb je eerst de innovatie en komen er pas achteraf wetten en regels die rekening houden met de nieuwe realiteit. Denk maar aan de harde aanpak van technologiebedrijven die we het afgelopen anderhalf jaar zagen in China. Peking kwam met regels die vooral heel streng lijken omdat er voordien nu eenmaal weinig regelgeving was voor de sector. Nu moeten ook technologiereuzen in de pas lopen.

De ‘cowboys’ moeten eruit

Met crypto is dat net zo. Het fenomeen is relatief nieuw en dus duurt het even voor er regelgeving is. Dat die er ooit zou komen stond vast. Voor de een is die regelgeving misschien onwenselijk, voor de ander is die heel welgekomen. Regelgeving betekent niet alleen meer controle, het zou op termijn ook wantoestanden en fraude moeten aanpakken.

Dit heeft gevolgen voor wie crypto bezit of verhandelt, maar ook voor de platformen waar je crypto kan verhandelen. De ‘cowboys’ moeten eruit. In principe wordt de kleine belegger in crypto dan zelfs beter beschermd en zijn er minder accidenten. Regelgeving kan uiteraard niet verhinderen dat er geen fraude meer zal zijn en dat er nooit nog forse koersdalingen of andere accidenten voorvallen. Maar het dwingt wel de aanbieders van diensten in de sector tot meer transparantie. Net als  banken en andere financiële instellingen zal een crypto-platform voortaan dus dienen te investeren in IT en communicatie.

Spaarvarkens.be beantwoordde vanochtend de vragen van HLN.be over de nieuwe Europese regelgeving. Bekijk het interview via deze link.

Word je belast op crypto?

Over de (Belgische) fiscaliteit van cryptowinsten en -verliezen is ondertussen vooral nog heel veel onduidelijkheid. Die zal ooit ook worden gereguleerd. “Maar daar kan je maar beter niet op wachten”, aldus Dave Van Moppes van Tuerlinckx Tax Lawyers. Hij geeft veel concrete tips voor de cryptobelegger die een gepeperde factuur wil vermijden in het boek ‘Cryptomunten cryptisch belast’, dat in juni 2022 op de markt kwam. Bij ons bestel je het boek met korting én gratis verzending: klik hier.

17 rating(s), gemiddelde: 3.6.