Een eenzame start

Education school cost, scholarship, student loan. Piggy bank with graduation cap

Al bestaan er vele beleggingsclubs, het is als student toch vaak een eenzame start om te beginnen met beleggen. Er zijn trouwens weinig mensen die tussen hun 18de en 25ste al over beleggen denken. Al zijn het er misschien meer dan vroeger. Maar je weet hoe dat gaat. Ze zijn net begonnen aan hun carrière of zitten nog volop tussen de boeken. Buiten het feit dat er bij elke video op YouTube weleens vervelende reclame over superbeleggers getoond wordt, komt deze leeftijdscategorie niet snel in aanraking met de beurs. De bekendste vorm waar je als jonge persoon bijna onmiddellijk heen wordt gestuurd is het spaarboekje. Nog steeds. Sparen is veilig en je hebt het geld later uiteraard nodig. Helaas worden niet alle manieren van sparen besproken. Wat houdt je tegen om je spaargeld voor later te beleggen? Het zal voor velen raar in de oren klinken, maar je kunt wel degelijk te veel spaargeld hebben. Zeker als student. Starten met beleggen in je eentje is vaak een te moeilijke stap. Je komt in een financiële wereld terecht waar iedereen een mening klaar heeft en waar je duizenden aandelen hebt uit verschillende sectoren. Daarenboven is er ook nog crypto of goud en wordt er ook al eens gepraat over vastgoed en grondstoffen. Je nonkel zal je op het volgende familiefeest vertellen om in banken te investeren en weken later lees je plots dat banken eigenlijk best een heel risicovolle belegging kunnen zijn. Daar sta je dan als starter. Begin er dan maar eens aan. Je staat voor keuzes. Kiezen is verliezen. Ga ik mijn betrouwbare nonkel volgen en toch in banken investeren? Of is hij misschien te ouderwets en heeft de brave ziel zelf nog niet door dat de wereld veranderd is?

Beleg in wat je kent

Hoe je hier het best mee omgaat, is eigenlijk zeer makkelijk. Je hoeft niet slechts één keuze te maken. Het gevaar van beleggen is juist de focus op een enkele mogelijkheid leggen. Je kunt het best zo breed mogelijk starten door sectoren te kiezen waarin je geïnteresseerd bent. Ben je een technologiefreak of heb je een zwak voor auto’s? Voor elke persoonlijkheid bestaan er geschikte manieren om te investeren. Je begint met beleggen omdat je zelf achter een bedrijf en zijn activiteiten staat. Het is zinloos om als vegetariër aandelen te kopen van vleesproducenten. Je kan soms beter starten om eerst in een sector te investeren en later pas individuele aandelen te selecteren. Starters die geloven in een groene elektrische toekomst kunnen eerst eens breed kijken naar fondsen in de energiesector. Je spreidt zo je risico’s alsook je kennis. Je leert diverse bedrijven kennen en op die manier groeien niet alleen je aandelen, maar ook je algemene kennis. Als groentje op de beurs kan het soms zeer aangenaam zijn om je aan te sluiten bij een beleggingsvereniging. Dit is nooit een verplichting, maar het kan je wel helpen om beginnersfouten te vermijden. Buiten het feit dat je leert uit andermans fouten, leer je ook andere mensen kennen. Hoe meer mensen je leert kennen, hoe meer ideeën je kunt uitwisselen.

Hoewel je niet alles moet geloven, kan het juist interessant zijn. Je praat met mensen over sectoren en je leert uit elkaars visie. Hierbij maak ik wel de kanttekening dat je een portefeuille nooit mag kopiëren. Je kunt een gedachtegang delen, maar kopieer nooit iemand zijn aandelenselectie. Iedereen heeft een ander plan met zijn portefeuille.

Beleggen op de lange termijn kan zeker voor een student heel gunstig uitdraaien. Je moet niet wakker liggen van een jaar met tegenslagen. Let wel op. Als student kan je een gevaarlijke start nemen als je jouw volledig belegd kapitaal laat afhangen van slechts vijf aandelen. Je kunt dus beter beginnen in een fonds vooraleer je zomaar aandelen op gevoel koopt. Investeren in fondsen is hetzelfde als beleggen in aandelen, maar toch helemaal anders. Het verschil tussen een fonds en een aandeel is dat je bij een fonds vaak in een specifieke sector investeert. Je investeert in technologie en de beheerders zullen de grootste of sterkste aandelen op dat moment in het fonds plaatsen. Bij een aandeel investeer je in een specifiek bedrijf. Dat gaat uiteraard gepaard met een iets hoger risico/rendementspercentage.

Crypto als moordwapen

Doorheen de geschiedenis zijn er cryptomunten die “to the moon” zijn gegaan, zoals de sector het zelf noemt. Munten zijn met honderden procenten gestegen. Ethereum, een product uit de cryptomarkt, kende ooit stijgingen van boven 1000%. Bitcoin zelf maakte ook al stijgingen van 400% mee. Ik denk dat we de voordelen van crypto echter al gehad hebben. Je kunt er relatief snel veel geld mee verdienen en/of verliezen. De bitcoin en andere digitale munten kunnen voor een student enorm fascinerend lijken. Je koopt ze omdat je vriend ze heeft, of omdat een kennis er misschien een paar honderd euro mee heeft verdiend. Crypto is allesbehalve hetzelfde als aandelen. Als je een aandeel koopt, koop je vaak meer dan de koers. Je hebt geïnvesteerd in een bedrijf en onrechtstreeks bezit je zo ook een portie vastgoed, producten, diensten en zo verder. Je ziet dus duidelijk waar het geld dat je investeerde naartoe gaat. Het bedrijf heeft mensen in dienst en produceert goederen of levert diensten. Crypto heeft buiten een portie gebakken lucht niets. 

Een cryptomunt is gebaseerd op kopers en verkopers. Als veel mensen de munt kopen, zal het product stijgen. Als veel mensen de munt verkopen, zal ze dalen. Aan iedereen die crypto bezit, zou je moeten vragen om in één minuut uit te leggen hoe die werkt. Iedereen zal starten met de woorden “euhm”, om vervolgens niet te kunnen antwoorden. Crypto lijkt een spel van alles of niks, van leven of dood. Ik geloof er dan ook sterk in dat je beter in klassieke aandelen kunt investeren dan in cryptomunten. Jammer genoeg zijn er veel mensen die deze mening pas volgen nadat ze hun vingers hebben verbrand. Aandelen koop je niet alleen voor de winst. Ik hoop dat je als toekomstige aandeelhouder trots bent op je aandeelhouderschap en met lof over het bedrijf spreekt. Veel mensen zijn trots op Tesla of op Alphabet.  

Tesla, Google, Facebook en zo verder. Het zijn allemaal bedrijven waar je investeert in een verhaal. Ook in België heb je zo’n bedrijven, denk maar aan Colruyt, KBC of Umicore. Deze bedrijven zijn tot vandaag gegroeid. Crypto is vandaag enkel nog lucht. Als starter moet je 10 keer nadenken voordat je individuele aandelen koopt. Bij crypto denk je best 100 keer na. Als beginnend belegger kun je soms een wondje oplopen. Bij crypto kun je er vanaf de start al littekens aan overhouden.

Geld verliezen is niet het grootste gevaar

Nu, geld verliezen of verkeerde aandelen selecteren zijn niet de grootste gevaren. Het grootste gevaar als starter op de beurs ben jij zelf. Jouw gedachtegang zal bepalen hoe je zelf op de beurs zult vorderen. Aandelen dalen en stijgen, zo werkt het nu eenmaal. Aan de start klinkt het enorm normaal en duidelijk dat rode dagen erbij horen, maar helaas gaan hier de meeste mensen de fout in. Mensen krijgen plotseling angst om geld te verliezen en verkopen hun aandelen. 

Aandelen verkopen op basis van angst is nooit een goed idee. Als starter kijk je het best van zo breed naar zo fijn mogelijk. Het klinkt logisch, maar toch hoor ik mensen soms spreken over specifieke aandelen, nog voordat ze weten uit welke sector het afkomstig is. Maak het jezelf aan de start zo makkelijk mogelijk. Aandelen kunnen soms hard geraakt worden en daardoor tientallen procenten dalen. Dat wil nog niet zeggen dat je als starter een foute keuze hebt gemaakt. Je kunt perfect een gezond rendabel bedrijf bezitten dat ook mee naar beneden zal gaan als de beurs het minder doet. 

Dit is de reden waarom ik vind dat de mensen zelf aan het begin het grootste gevaar zijn. Zonder kennis van het beursklimaat kun je goud verkopen tegen de prijs van zilver. Start als groentje niet in de moeilijkste materie en blijf weg van zogenaamde hype-aandelen. Beter handelen dan de markt of het beter willen doen, is altijd een verloren moeite. Je kunt beter kiezen voor een sterk fonds dan voor een risicovolle belegging in het buitenland. Ga als starter absoluut niet voor kwantiteit maar wel voor kwaliteit.  

Verlies is beter dan winst

“Mensen gaan altijd winkelen als het solden zijn, maar op de beurs lopen ze ervan weg.”

In het begin van je beleggingscarrière kun je veel verkeerde handelingen stellen. Je koopt misschien aandelen omdat je gehoord hebt dat ze zouden stijgen, omdat je erbij wilt horen, of misschien omdat je denkt op die manier snel rijk te worden. Iedereen heeft zijn eigen reden om de beurs toe te treden. Jammer genoeg maken startende beleggers nog steeds dezelfde fout. Als starter overtuig je jezelf en zeg je dat je tegen verliezen kunt, maar als de verliezen daadwerkelijk optreden, kan het wel eens warm worden onder je voeten. Je ziet dan plots jouw geld effectief naar beneden gaan. Het is belangrijk om hierop streng te handelen. Het is cruciaal dat wanneer je een aandeel koopt, je dit aandeel ook durft vasthouden. Soms vinden er bepaalde situaties plaats waardoor je aandelen naar beneden gaan. Wanneer de rentes plots stijgen, zien we veel aandelen dalen, maar ook een bedrijf dat jaar na jaar winst maakt en plots met rode cijfers naar buiten komt, kan fel dalen. Je moet je kunnen inleven in de gedachte dat aan “jouw” bedrijf niet noodzakelijk iets is veranderd. De aandelen dalen wel, maar daarom is het bedrijf zelf niet verslechterd. 

Je kunt beter een kwalitatief aandeel kopen dat diep in het rood staat dan een aandeel dat op het hoogste punt ooit staat. Mensen gaan altijd winkelen als het solden zijn, maar op de beurs lopen ze ervan weg.

Het avontuur van je leven

“Probeer niet alles in één keer te begrijpen en doe zeker niet met alles mee.”

Uiteindelijk zal beleggen het mooiste avontuur van je leven worden. Je leert gloednieuwe zaken kennen die je kunt toepassen op je eigen vermogen. De verstandigste manier van beleggen is niet om te wachten tot je over meer kennis beschikt, maar wel om vandaag te starten met hetgene dat je al weet. Mensen die niets over aandelen afweten, kunnen nog steeds meer verdienen dan met hun spaarboekje. Een korte introductie van fondsen kan werelden doen openen. Neem afscheid van rentes onder het procent en geloof in tien procent. Ook als starter kun je deze winsten realiseren als je slim handelt.

Het is zeker belangrijk om de beurs stap voor stap toe te treden. Probeer niet alles in één keer te begrijpen en doe zeker niet met alles mee. Een belegging aangaan is een persoonlijke keuze. Niet elke belegging is geschikt voor iedereen. Zoek aan de start goed uit waarin je wel, maar misschien ook zeker best (nog) niet investeert. 

De aandelenmarkt beweegt lang niet alleen door aandelen. Er zijn door de jaren veel bruggen gebouwd om starters te helpen. ETF’s die 1 aandeel spreiden over vijfhonderd tot duizenden bedrijven kunnen het perfecte startblok zijn voor jouw beleggingsavontuur. 

Denk goed na over de keuzes die je maakt en gebruik je gezond verstand. Eén ding is zeker: beleggen zal het mooiste en rendabelste avontuur van je leven worden. En vergeet uiteindelijk niet; je kunt meer dan je zelf denkt.

Reacties