Een Deense online broker geeft het voorbeeld

Little Mermaid statue on rock in Denmark

Hoe minder meer kan worden

Vanaf 8 april verlaagt de onlinebroker Saxo zijn tarieven in België drastisch. In deze tijden van klimmende prijzen is dat bijzonder goed nieuws. De Deense Saxo groep had al in 2018 de online broker BinckBank overgenomen. Het Nederlandse BinckBank brak samen met het Belgische Keytrade de Belgische markt open met een volledig online doe-het-zelf-aanbod en veel lagere transactietarieven dan de klassieke banken. Daarna besliste KBC eenzelfde aanbod te doen voor de online broker Bolero. Dit trio groeide uit tot de grote drie met een Belgische licentie, maar er bewoog verder weinig. 

Goedkope buitenlanders 

Er kwamen wel buitenlandse online brokers met (veel) scherpere tarieven. Maar die werken niet met een Belgische licentie, zodat je als Belgische klant aan de Belgische overheid moet aangeven dat je een buitenlandse rekening hebt. Ook moet je sommige belastingen zelf bijhouden en aangeven op je belastingen.

Perfecte storm

Tot nu paste Saxo nog altijd de tarieven toe die BinckBank aanrekende. Maar vorig jaar transfereerde Saxo alle Belgische klanten van BinckBank naar het platform van Saxo. Zo’n verandering is zelden prettig en voor Saxo evolueerde het zelfs naar een kleine nachtmerrie. Niet alleen was het platform van Binckbank populair, ook de klantendienst had een goede reputatie.

De transfer van de klanten bij Saxo ging gepaard met een reeks moeilijkheden. Zo werd tegelijk de klantendienst getransfereerd naar Saxo en waren er grote moeilijkheden met het geven van de wettelijke informatie voor heel wat producten. Daardoor konden sommige beleggingsproducten een tijd niet verhandeld worden. Zo beleefde Saxo een perfecte storm. Klanten waren ontevreden of stapten over naar een andere broker.

Goedmaker?

Mogelijk heeft Saxo nu met de veel lagere tarieven extra zijn best gedaan om een en ander goed te maken. Maar het is wel zo dat Saxo, ook in andere landen dan België, kiest voor een strategie met lage tarieven. Eddy Van Geyte, ceo van Saxo België, bevestigt dat en zegt dat de andere problemen ondertussen van de baan zijn. 

Sterkste aanbod en laagste prijzen 

Over de tariefverlagingen kunnen we alleen maar positief zijn. Er werden lage minimumkosten ingevoerd, waardoor ook kleine beleggers voor kleine bedragen tegen lage kosten kunnen handelen. Maar ook voor grotere bedragen is Saxo heel competitief, doordat de tarieven nog sterk zakken als er hogere bedragen op de rekening staan (belegd en cash samen). De tarieven zijn ook eenvoudig en gelden over alle beurzen en beleggingsproducten. In tegenstelling tot nogal wat andere brokers is er geen beleggingscategorie of beurs waar de tarieven net wat hoger uitvallen of zelfs helemaal uit de toon vallen. Je komt dus niet voor negatieve verrassingen te staan met de kosten. Hoeveel, waar of in wat je ook belegt. Een goed voorbeeld zijn de wisselkosten voor als je op een beurs belegt buiten de eurozone. Saxo halveerde die kosten tot 0,25% terwijl de op een na goedkoopste het dubbel aanrekent en sommigen zelfs het viervoudige. 

bron: De Standaard

In de tabel zie je de tarieven die door een aantal als Belgische beschouwde brokers worden gehanteerd voor enkele kleinere orders. Dat het wisselen van de munt bij heel wat brokers de rekening fors doet oplopen, zie je in de tabel. Als er dollars moeten gekocht worden voor een aankoop in de VS loopt het kostenplaatje bij de meeste brokers sterk op. 

De Deense broker geeft van de brokers die als Belgisch worden beschouwd bovendien toegang tot een pak meer beurzen dan de Belgische concurrenten en heeft ook voor obligaties een groot aanbod en lage kosten. 

Tegenreactie op komst? 

Vermoedelijk zullen de andere brokers nog wel met een tegenactie komen, want met de brede toegang bij Saxo gecombineerd met de lage tarieven over de hele lijn, zullen de Denen ongetwijfeld veel marktaandeel winnen. Hoe minder ook meer kan worden. 

Jammer van de Belgische beurstaksen

Helaas is er wel een manco. Dat minder hoge tarieven tot hogere inkomsten kunnen leiden, is bij de meeste van onze politici totaal onbekend. België scoort dus helaas over de hele lijn slecht met de belastingtarieven. Ook bij Saxo bank kan je niet ontsnappen aan de hoge taksen op beursverrichtingen die we als Belgen moeten betalen. Terwijl Saxo een basistarief hanteert van 0,08% (0,05% voor wie 200.000 euro op rekening heeft, 0,03% voor de gelukkigen met 1 miljoen euro) eist de Belgische fiscus 0,35% van elke transactie in aandelen. Zo ben je bij Saxo altijd een pak meer kwijt aan taksen dan aan transactiekosten. 

En dan hebben we het nog niet over de 1,32% taksen bij de verkoop van een kapitaliserend beleggingsfonds of de zogenaamde ‘Reynderstaks’ van 30% op meerwaarden op vastrentende beleggingen. Een taks die bovendien veel te vaak verkeerd, en in het nadeel van de beleggers wordt toegepast door banken en brokers. Geniet dus van de lage transactietarieven!  

Reacties

    1. Ik denk niet dat Saxo Nederland de tarieven gaat verlagen. Het systeem is daar wat ingewikkeld. Voor de tariefwijziging was Nederland goedkoper (voor zover ik inschat), maar nu is het hier veel interessanter en niet zo nodeloos ingewikkeld. Leve Saxo België.