Dit moet u als belegger weten over obligatie-ETF’s

In een interview gaat Stefanie Huybrechts in gesprek met Martijn Rozemuller van VanEck. We gaan dieper in op veelgestelde vragen door beleggers over obligatie-ETF’s. 

Wat is een obligatie ETF?

Eerst en vooral is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen actief en passief beleggen. Bij actief beleggen maakt een fondsbeheerder de keuze welke obligaties opgenomen worden in het fonds. Bij passief beleggen worden de obligaties uit een voorafbepaalde index gekopieerd. Hierbij is er geen sprake van subjectieve keuzes. 

Een ander groot verschil tussen beide zijn ook de kosten. “Bij passieve beleggingsproducten zoals obligatie-ETF’s liggen die een stuk lager”, benadrukt Martijn Rozemuller van VanEck.

Is het interessant om een obligatie-ETF te kopen met de stijgende marktrente? 

“Het is eigenlijk bijna de vraag: is het interessant om in aandelen te beleggen als aandelenkoersen dalen?”, zegt Martijn Rozemuller. Als je verwacht dat aandelen de komende twee jaar nog gaan dalen, kan je in principe beter twee jaar wachten. In realiteit heeft niemand echter een glazen bol. Daarom is het moeilijk om te voorspellen hoe de evolutie van aandelen en obligaties zal verlopen.

Ook de rente laat zich moeilijk inschatten. “In 2011 zeiden mensen al dat de rente echt niet meer verder ging dalen”, benadrukt de CEO van VanEck. De vraag werd toen ook gesteld: moeten we nu nog obligaties kopen? Het principe bij het koersverloop van obligaties is namelijk dat dit tegendraads beweegt met de marktrente. Daalt de marktrente, dan stijgt de koers van de obligatie en omgekeerd. 

“Wanneer je puur redeneert vanuit koerswinst en koersverlies, ga je dus geen obligaties kopen wanneer je verwacht dat de rente gaat stijgen, want dan dalen de prijzen van obligaties”, zegt Rozemuller. Maar een obligatie is uiteindelijk een instrument met een eindige looptijd en wordt op het einde weer tegen 100 euro afgelost. Enkel in de tussentijdse periode is de rente van invloed.

Als obligatiebelegger is het dus beter om te kijken naar wat de huidige vergoedingen zijn die je krijgt op obligaties. Wanneer je bijvoorbeeld vandaag voor een tienjarige obligatie een rente van 4% per jaar ontvangt, moet je jezelf de vraag stellen of je daar tevreden mee bent. Voor een belegger die gedurende 10 jaar belegt blijft, is het tussentijds koersverloop en de schommelingen uiteindelijk minder relevant.  

Hoe werkt de interne keuken van zo’n ETF?

Als voormalig beurshandelaar is Martijn Rozemuller goed bekend met interne werking van een obligatie-ETF.  Je kan als belegger in principe zelf met losse obligaties een ETF nabouwen. Wanneer je bijvoorbeeld een ETF met bedrijfsleningen wil nabootsen, ga je nakijken welke bedrijfsleningen in de bijhorende index zitten en die simpelweg kopen in de juiste verhouding.

Al zal dit in de praktijk vaak niet te realiseren zijn door de hoogte van de coupure. Een coupure komt overeen met de minimale grootte waarin je een individuele obligatie kan kopen of verkopen. Die ligt vaak hoger dan 100.000 euro. “Als je dan 40 obligaties moet aankopen, heb je al een stevig startkapitaal nodig”, legt Rozemuller uit. Een obligatie-ETF biedt de oplossing voor deze problematiek.
Op het moment dat onze klanten ETF’s kopen, dan verzamelen we achter de schermen de nodige obligaties om de ETF te creëren. “Het zou allesbehalve efficiënt zijn om dit per klant te organiseren, daarom produceren we ETF-stukken in bulk met een minimale hoeveelheid van bijvoorbeeld vijf miljoen”, zegt Rozemuller.

De verantwoordelijkheid voor de creatie ligt bij een liquidty provider. Die partij doet dat natuurlijk niet uit liefdadigheid. Hun verdienmodel ligt in het verschil tussen de bied- en de laatprijs. Om dat praktisch te laten werken, hebben ze een voorraad nodig die ze bij VanEck creëren. Het is dan de liquidity provider die de ETF’s verkoopt aan onze klanten. “Wanneer de voorraad uitgeput is kloppen ze weer bij ons aan om een nieuwe voorraad te halen”, zegt Martijn Rozemuller.

Smaakt dit interview naar meer? De volledige video is toegankelijk voor de leden van de Spaarvarkens beleggingsclub en voor de cursisten van de obligatiecursus. Lid worden kan door hier te klikken.

Reacties