Dit moet u als belegger weten over de lagere energieprijzen

Er was tumult en paniek rond de hoge prijzen van zowel aardgas als elektriciteit. De voorschotfacturen waar zowel particulieren als bedrijven mee te maken krijgen zijn niet min. Gelukkig lijken we nu aangekomen bij een ommekeer nu de energieprijzen fors dalen. Is dit houdbaar en wat zijn de gevolgen voor onder meer de euro en dus ook uw beleggingen?  

Besparen

Op het toppunt van de markt lag de elektriciteitsprijs boven de 450 euro/MWh en de gasprijs kwam ruim uit boven 300 euro/MWh. Daarom werden al maatregelen genomen om het energieverbruik te verlagen. Zo ook in Italië, waarbij Italianen vanaf 22 oktober hun verwarming binnenshuis niet hoger dan 20 graden mogen instellen. Daarenboven moet de verwarming er ook uitstaan tussen 23 uur en 5 uur. Dat blijkt uit een pamflet dat rondgaat op sociale media.

30% lager verbruik ?

Zowel bedrijven als gezinnen besparen op energie waar ze kunnen. Er waren al berichten dat het aardgasverbruik in Duitsland 30% lager zou liggen dan normaal. En dat is gecorrigeerd voor de zachte temperaturen die we vandaag genieten. Vermits Rusland voordien goed was voor 30% van het normale aardgasverbuik in Europa, zou een 30% lager verbruik dit al volledig compenseren. Zelfs als die 30% niet houdbaar is of niet helemaal accuraat geeft het wel aan hoe belangrijk een aanpassing van de vraag kan zijn om de markt en dus de prijzen terug in evenwicht te brengen.  

Gasschepen 

Verder zijn er ook een groot deel schepen met gas toegekomen in de Europese havens. Dat is onder meer het geval in Zeebrugge. De grootste capaciteit voor dergelijke schepen vinden we echter in Spanje. Voor de Spaanse kust alleen al liggen er 36 schepen klaar om gas te leveren. Doordat de gasprijzen in Europa op een bepaald moment tienmaal zo hoog lagen in vergelijking met de VS vertrokken veel rederijen met hun schepen richting Europa. De komst van de schepen gebeurt natuurlijk niet in een haverklap. Om die reden heeft het grotere aanbod, in combinatie met een lagere vraag door o.a. doorgevoerde besparingen en andere maatregelen, nu pas gezorgd voor fors lagere energieprijzen.  

Voorraden 

Het zit dus wel goed met de Europese gasvoorraden. Zowel in Frankrijk als Polen is de opslagcapaciteit 100% benut. Hongarije zit dan weer op zo’n 80%. In Europa ligt het gemiddelde op zo’n 90%, wat ruim uitkomt boven het strategische gaspercentage van 80% dat Europa vooropgesteld had. De deadline voor het bereiken van de 80% regel loopt volgende week af, op 1 november. Op korte termijn, voor de maanden oktober en november, zal de rust dus terugkeren op de energiemarkten.  

Echter is het probleem hiermee nog niet van de baan. Op lange termijn is het goed mogelijk dat de gasprijs weer zal beginnen stijgen. Meer specifiek vanaf het begin van volgend jaar bij een heel koude winter. De rust die er nu heerst op de markten staat sowieso in schril contrast met de situatie van twee maanden geleden. Toen was de gasvoorraad nog erg laag, met paniek tot gevolg. De kans dat we nog terugkeren naar de extreme prijzen van augustus lijkt klein. 

Arbitrage 

Als slimme trader zou je al snel verleid zijn om nu gas in te kopen tegen lagere prijzen om die begin 2023 weer duurder van de hand te doen. Maar de noodzakelijke opslagruimte hiervoor is niet beschikbaar. Alle schepen zitten immers op hun maximumcapaciteit. Het is dus praktisch niet haalbaar om te profiteren van het verschil in prijzen, ook arbitrage genoemd. 

klom de e

Herstel van de euro 

De lagere energieprijzen zouden niet enkel goed zijn voor onze portefeuille, maar ook kunnen zorgen voor een herstel van de euro. De combinatie van een lagere inflatie, een afnemend renteverschil tussen de euro en de dollar en een verbeterde handelsbalans zijn daarvoor drie belangrijke parameters. Ten eerste kan de inflatie afgeremd worden door de lagere energieprijzen omdat die laatste daarvan een belangrijke component is. Verder zullen beleggers minder geneigd zijn om hun euro’s te wisselen voor dollars als het renteverschil tussen Europa en Amerika kleiner wordt. Ten derde is er ook sprake van een verbeterde handelsbalans omdat er minder betaald wordt voor energie en er minder dollars aangekocht worden. Op die manier stroomt er weer meer geld naar de euro waardoor een herstel zich kan inzetten. Vandaag klom de euro al terug naar pariteit met de dollar en is dus weer evenveel waard. Wordt vervolgd. 

Dit artikel kwam tot stand op basis van informatie uit het wekelijks actualiteitswebinar van de Spaarvarkens Beleggingsclub. Word nu lid en volg onze portefeuille mee op, krijg toegang tot beleggingstips en tal van analyses en artikels.

Kom bij onze club!

Recommend0 recommendationsPublished in Beleggen, Nieuws

gerelateerde artikelen