De top 3 van Max van Meijl

max

Max van Meijl is student aan de PXL te Hasselt en is gebeten door de beursmicrobe, hij schreef zijn thesis over hoe je het best een aandeel selecteert. Hij interviewde hiervoor Pascal Paepen en Jim Stukken van Spaarvarkens.be. Nu krijgt hij de kans om zijn drie favorieten met ons te delen!

ASML

ASML is een Nederlands bedrijf dat opgericht is in 1984 door een joint venture tussen Philips en Advanced Semiconductor International. De lithografische machines zijn de machines die nodig zijn om chips te maken. ASML zelf maakt geen chips, enkel de infrastructuur om deze te maken. 

De reden waarom ik in ASML investeer, zijn de kernactiviteiten. De chips worden steeds maar populairder – denk maar aan de autosector – waardoor ASML kan blijven doorgroeien. Daarnaast is de werknemerstevredenheid zeer hoog, waardoor het ook de mankracht kan blijven gebruiken om de omzet te verhogen. Jaar op jaar stijgt de omzet met gemiddeld 25%. 

Apple

Apple staat vooral bekend om zijn smartphones, Apple-watches, computers en software. De iPhones die het bedrijf verkoopt, staan in voor maar liefst 52% van de volledige omzet. Tot slot biedt Apple ook financiële dienstverlening aan onder de naam Apple Pay.  

Ikzelf vind Apple vooral een aanlokkelijk merk door de unieke besturingssystemen (iOS, macOS en watchOS) en het streven naar onafhankelijkheid, bijvoorbeeld door Apple Maps in te voeren. Daarnaast is het ook op te merken dat Berkshire Hathaway (opgericht door Warren Buffett) ruim 5,80% van Apple’s aandelen bezit. Tot slot is het rendement op eigen vermogen: ruim 130%…

Lotus Bakeries

Lotus, de bekende bakkerij opgericht in 1932 te Lembeke door Jan Boone, is alom bekend dankzij de Biscoff koffiekoeken en speculoospasta. Het begon met een gekaramelliseerd koekje met natuurlijke ingrediënten.

Inmiddels is Lotus Bakeries uitgegroeid naar een bedrijf met ruim 880 miljoen euro omzet, wat blijft groeien. Een tijdje geleden is er een goedkeuring gegeven voor een uitbreiding van de productiehallen in Lembeke en bouwt het bedrijf aan een fabriek in Thailand. Opnieuw een positief element om te investeren in Lotus, hopelijk zullen de aandelen ooit splitsen zodat ook de gewone student het aandeel kan aankopen…

Reacties