De opkomst van Fintech

Smartphone, ecommerce and mobile app payment, fintech and digital store, money and banking, data or

De laatste jaren heeft de wereld een gigantische technologische evolutie gekend, ook in de financiële sectoren. Als we de financiële sectoren in combinatie brengen met technologie leren we het fenomeen van de fintech-bedrijven kennen. Maar wat houdt dat nu juist in?

Fintech-bedrijven gebruiken de nieuwste technologieën om zo hun financiële diensten en producten te ontwikkelen en aan te bieden. Het voordeel hiervan is dat deze diensten en producten vaak sneller, goedkoper en toegankelijker zijn dan de authentieke en traditionele financiële instellingen. Een goed voorbeeld van fintech zijn de verscheidene online betalingsdiensten. Denk maar aan de grote namen zoals PayPal en Stripe. Deze diensten maken het mogelijk om gemakkelijk en veilig online te betalen, zonder dat er een traditionele bank bij betrokken is.

Fintech-bedrijven hebben het marktaandeel van banken op twee gebieden aangetast, namelijk dat van geld lenen en van betalingsverkeer. 

Leenplatforms

De nieuwe ‘peer-to-peer’ leenplatforms lopen voorop in de fintech revolutie. De leenplatforms koppelen leners online aan investeerders die leningen financieren in plaats van de traditionele banken. Deze platforms hebben verschillende kenmerken. Eén van deze kenmerken is dat ze online algoritmen gebruiken om leningaanvragen te screenen en zo te bepalen of ze voldoen aan de kredietnormen. Dit wil dus zeggen dat het hele uitleenproces volledig geautomatiseerd wordt. Door deze revolutie, gaan de meer commerciële banken ook steeds meer vertrouwen in deze technologieën. Het grote voordeel van deze online uitleenplatforms is dat de consumenten sneller en goedkoper toegang krijgen tot kredieten in vergelijking met banken. 

Betalingsverkeer

Het tweede gebied waar de bedrijven een aantasting volbrengen is het betalingsverkeer. De betalingsmarkt heeft een snelle toename van digitale innovaties meegemaakt die betalingen sneller en contactloos maken. Banken hebben te maken met concurrentie van fintech-bedrijven zoals PayPal, Revolut en Wise, maar ook van grote technologiebedrijven, waaronder Meta, Apple en Google. De snelle groei van digitale betalingen heeft geleid tot een daling van de vraag van consumenten naar contant geld. Digitale betalingen vertegenwoordigen het grootste onderdeel van fintech qua transactievolume.

Wat is de invloed?

Aangezien fintech-bedrijven marktaandelen veroveren van traditionele banken en andere bedrijven die actief zijn in de financiële dienstverlening, vormen ze een potentiële bedreiging voor de stabiliteit van de financiële sector. De fintech bedrijven hebben een disruptieve invloed op deze traditionele banken en de financiële sector. Traditionele banken hebben vaak te maken met complexe en verouderde systemen, waardoor ze niet even snel kunnen innoveren als fintech-bedrijven. Bovendien zijn de tarieven en vergoedingen van traditionele banken vaak hoger dan die van fintech-bedrijven. Ondanks het binnendringen in de activiteiten van banken blijft de fintech-sector klein in vergelijking met de banksector.

Wet-en regelgeving

De opkomst van fintech heeft ook geleid tot veranderingen in de regelgeving. Overheden en regelgevende instanties moeten de opkomst van fintech en de mogelijke risico’s voor de financiële stabiliteit en consumentenbescherming beoordelen. Dit heeft geleid tot nieuwe wet- en regelgeving. Regelgevingen zoals de AVG en PSD2 zijn een must en leggen zo ook bescherming neer bij de gegevens van particulieren en infrastructuren. Deze regelgevingen zijn van cruciaal belang. De kans van gevaar op cyberaanvallen bestaat steeds en met de regelgevingen kunnen fintech-bedrijven goed gecontroleerd worden. Door het niet volgen van de wet- en regelgeving kunnen bedrijven ook betrapt en beboet worden, alsook een slechte merkreputatie krijgen.

De toekomst moet uitwijzen hoe ver de fintech zal gaan en waar we de grens moeten trekken.

Deze bijdrage werd geleverd door een student aan de Thomas More Hogeschool.

Reacties