Door de lage rente, was het de afgelopen jaren zeer moeilijk om toch nog ergens rendement te vinden. De meeste spaarboekjes bieden immers amper 0,11 procent rente wat de inflatie niet eens dekt. Ook kasbons bieden geen interessant rendement aan terwijl overheidspapier helemaal geen optie is. Zo kunnen Europese overheden geld lenen tegen een negatieve rente waardoor de spaarder weer eens de dupe is.

Waar sparen?

Iedereen die wil sparen, moet daarom op een slimme manier te werk gaan en zoeken naar het beste rendement. Helaas kom je dan vaak uit bij buitenlandse partijen of bij spaarformules waar je maar beperkt kan sparen. Zo hebben enkele Belgische banken een maximum storting per maand ingesteld op hun hoogrentende spaarformules. Denk aan KBC dat met Start2Save jaren een hoger rendement bood dan de markt, maar waarbij de inleg per maand beperkt was tot 500 euro. Onlangs heeft men ook de rente op deze formule beperkt waardoor de formule niet meer aantrekkelijk is.

Zoeken naar Belgische promoties

Wie goed oplet en zoekt naar promoties, kan toch nog profiteren van bepaalde acties bij banken. Zo heeft het Belgische MeDirect vorige maand een charmeoffensief gestart om spaarders aan zich te kunnen binden. Men had al langer een hoogrentende spaarrekening waarbij de rente tot 6 keer hoger lag dan bij de concurrentie, maar de maximum storting lag altijd op 500 euro per maand. Een niet te onderschatten adder onder het gras waardoor spaarders maar beperkt konden genieten van de hogere rente.

Echter heeft MeDirect nu de maximum storting tijdelijk verhoogd van 500 naar 5000 euro voor een onbepaalde tijd. Zo kan een spaarder met 15.000 euro op zijn zichtrekening dit geld in 3 maanden overzetten waar vroeger dit 2.5 jaar duurde.

Hoeveel brengt het op?

Voor spaarders wordt het daardoor ineens wel interessant om te kijken naar MeDirect omdat men een basisrente van 0,05% aanbiedt samen met een getrouwheidsrente van 0,65%. Ook gaat het om een fiscaal gunstige gereglementeerde spaarrekening. Dit wil zeggen dat een spaarder die hier de getrouwheidsrente en basisrente krijgt, in dit geval al 141.000 euro moet gespaard hebben voor hij er belastingen op betaald.

Is het veilig?

MeDirect is bij het grote publiek minder bekend, al heeft men al sinds 2015 hun zetel in België. Het gaat echter om een Belgische internetbank zonder kantoren wat ook de reden is waarom ze niet in het straatbeeld aanwezig zijn. Doordat men echter een Belgische banklicentie heeft, valt het spaargeld onder het Belgische depositogarantiestelsel. Dit wil zeggen dat het spaargeld onder de 100.000 euro gegarandeerd blijft door de Belgische staat.

Is het een goede keuze?

Sowieso is het interessant om met de coronacrisis wat spaargeld achter de hand te houden. Doordat de banken momenteel geen hoge rente aanbieden op hun spaarrekeningen, kunt u ook zonder risico overschakelen. Dit omdat er op de Belgische markt nog amper spraken is van een sterke getrouwheidspremie.

Echter ligt de premie nog steeds onder de inflatie die in België 1,4% bedroeg vorig jaar. Hierdoor verliest u nog steeds koopkracht, al zal deze spaarrekening eens de getrouwheidspremie loopt wel de helft van de inflatie dekken. Zelf blijf ik een fan van beleggen, maar indien u geen risico wilt nemen is dit de beste manier om toch nog wat rendement uit uw spaargeld te halen. En ook om met de getrouwheidspremie u en een vriend naar keuze te trakteren op restaurant wanneer de coronacrisis voorbij is. Laat ons hopen dat dit snel zal zijn.

U kan het volledige artikel hier vinden.

4 rating(s), gemiddelde: 3.5.