De drie favorieten van Joren Van Aken

De drie favorieten Joren Van Aken

“Mijn lijstje lijkt ingegeven door een subjectieve voorkeur voor de thuismarkten”, zegt Joren Van Aken. Maar de holdingspecialist verzekert ons dat van de 26 Europese holdings die Degroof Petercam opvolgt, deze drie vandaag bovenaan staan.

Sofina

De holding van de familie Boël kwam eind maart met de finale resultaten voor 2023 en die waren goed. Sofina schommelt de laatste weken met een korting tussen 25% en 30%. Van Aken vindt dit overdreven voor een bedrijf dat over de laatste twintig jaar consistent zijn portefeuille met meer dan 10% per jaar kon doen groeien. Daarnaast is Sofina de enige beursgenoteerde onderneming die beleggers toegang geeft tot exclusieve ‘venture capital’-spelers zoals Sequoia Capital. Wanneer het sentiment van de beleggers keert, kan het heel snel gaan, net zoals in 2021.

Brederode

Brederode doet iets gelijkaardig als Sofina, met het grote verschil dat Brederode zich focust op ‘buyouts’: het uitkopen van bestaande hoofdaandeelhouders. In dit segment zijn de bedrijven iets meer volwassen en vaak ook al winstgevend. Daarom is het risico lager dan bij ‘venture capital’ waar bedrijven vaak heel jong zijn. Toch wordt het lage risicoprofiel van Brederode niet zichtbaar in de koers en noteert Brederode vandaag met een gelijkaardige korting als Sofina. Ook Brederode heeft een sterk netwerk aan partners binnen de private equity-wereld en via het aandeel geniet je daarvan aan een lage kost. Dit is een aandeel om voor de lange termijn in portefeuille te nemen.

Luxempart

Dit is een Luxemburgse holding met een zeer sterk trackrecord. Over de laatste dertig jaar is Luxempart met 15% per jaar kunnen groeien. Er zijn heel weinig holdings die gelijkaardige resultaten kunnen voorleggen. Toch noteert Luxempart vandaag met een korting van meer dan 45% versus de waarde van de portefeuille. En dat met zo’n sterke prestaties. De belangrijkste reden is de lage liquiditeit van het aandeel. Minder dan 25% van de aandelen is verhandelbaar. Luxempart is achter de schermen bezig om dit probleem op termijn op te lossen. Daarom kan het nu een ideaal moment zijn voor particuliere beleggers om in te stappen.

Wil je weten wat de top 10 must-have holdings zijn volgens Joren Van Aken? Bekijk ze hier!

Lezing door Joren Van Aken.
Joren Van Aken volgt als analist bij Degroof Petercam een hele reeks investeringsgroepen op uit België, Nederland, Frankrijk en Scandinavië. Ziet hij belangrijke evoluties of holdings die kunnen verrassen? Zijn er namen die je beter mijdt? Joren zal een top tien holdings presenteren en vertellen over de criteria. Wanneer is een holding een goede belegging? Zijn ze geschikt voor een buy and hold strategie of is een strategie op korte termijn ook interessant?

Zelf ook lid worden van de beleggingsclub? Probeer het 4 weken voor 4 euro!

Dit artikel verscheen eerder in De Standaard.

Reacties

  1. Beste Joren,
    Als fan van holdings, ben ik wel geinteresseerd om eens nader opzoeking te doen om LUXEMPART.
    Maar, onder welke munt en beurs wordt genoteerd, en kan zo de kans geven na studie ze aan te kopen.
    Dank u wel

      1. Het kan wel degelijk bij Bolero, alleen niet online. Je dient je order telefonisch door te geven aan de orderdesk. Geen extra kost hiervoor, kosten zijn dezelfde als zou het een online aankoop zijn