De Drie Favorieten van Jim Stukken

Voor de luie belegger

Jim Stukken schrijft onder meer voor VFB en Spaarvarkens.be. Elke week de tips lezen is allemaal goed en wel, maar het beste beleggingsadvies dat je kan krijgen, is volgens hem steevast: ermee beginnen! Bouw dat extraatje op voor je pensioen of werk aan een spaarpot voor je kinderen of kleinkinderen. In deze drie tips laat hij zien hoe dat ook makkelijk kan. 

Vanguard FTSE all-world ACC ETF (IE00BK5BQT80)

Niet veel tijd, geen zin om uren met je hoofd tussen de jaarverslagen te spenderen? Vermijd beleggingstips van de kapper of slager, laat exotische beleggingen als crypto en forex links liggen. Maak het jezelf gemakkelijk en investeer met één druk op de knop in een korf van meer dan 3700 bedrijven over de hele wereld. Het totale kostenplaatje bedraagt slechts 0,22% op jaarbasis en deze allround ETF herbelegt automatisch het dividend. De perfecte ‘one size fits all’ voor de ‘luie belegger’, een eigen pensioenportefeuille of de spaarpot van je kinderen en kleinkinderen.

Brederode

Wil je toch net dat ietsje meer weten over de wereld van beleggen? Start dan bij de holdings. Via deze weg krijg je een kijkje in de strategieën van families die vaak al generaties lang succesvol investeren. Beter nog, je kan je geld door hun laten beleggen. Bij Brederode is dat met de familie Van der Mersch in hun gespreide portefeuille die voor 33% bestaat uit beursgenoteerde bedrijven en 67% uit private fondsen, waar particuliere beleggers vaak geen toegang tot hebben. Zo beleg je via hun ook in de wijnen van Luigi Bosca en de betalingsservice provider Mollie. Brederode is volgens mijn berekeningen momenteel onder de 95 euro aantrekkelijk.

Disney

Maak je kinderen warm voor de beurs door in hun spaarpot een aandeel toe te voegen dat hen raakt. Contentkoning Disney opent stilletjes aan overal ter wereld terug zijn pretparken. De streamingdienst Disney+ gaat nek aan nek met Netflix en is zopas beschikbaar geworden in meer dan zestig nieuwe landen. Ik verwacht dat de omzet van het bedrijf nu wel even in stijgende lijn zal zitten. En zeg nu zelf, wat is er leuker dan aan je kinderen vertellen dat ze mede-eigenaar zijn van Mikey Mouse en Dagobert Duck? Spelen je kinderen liever met Nerf-Guns of Barbie poppen? Speelgoedgiganten Hasbro en Mattel zijn ook beursgenoteerd!

Deze selectie verscheen eerder ook in De Standaard