De Drie Favorieten van Guy Janssens

“Groene bedrijfsobligaties zijn vandaag extra interessant. Ze bieden meer rente dan gewone”

Met deze selectie wil Guy Janssen, hoofd duurzame beleggingen BNP Paribas Fortis de combinatie maken van duurzaamheid met een goed financieel rendement. Guy Janssens: ‘ Speciaal interessant vandaag zijn de groene bedrijfsobligaties. Met de hogere rente is het sowieso interessant om obligaties te bekijken. Groene bedrijfsobligatie bieden nu daar nu bovendien nog een extra rendement.’ Guy Janssen ziet vandaag ook extra brood in aandelen met een betrouwbaar dividend en investeringen in gezondheidszorg. 

Fidelity Funds – Global Dividend Fund

Dit is een globaal aandelenfonds dat belegt in bedrijven wereldwijd die een duurzaam dividend uitbetalen op de lange termijn. De beheerder zoekt bedrijven die niet per se het hoogste dividend uitbetalen, maar een stabiel dividend. Dit fonds van Fidelity is een ‘SFDR artikel 8’-fonds en belegt voor 50% van zijn activa in bedrijven met ESG-criteria.

Dit fonds heeft een portefeuille met zo’n  50 posities voor een totaal activa onder beheer van 9.7 miljard dollar en bestaat sinds 30 januari 2012. Over de voorbije vijf jaar, heeft het fonds een jaarlijks rendement van 6.2% (op 30.09.2022) kunnen behalen, ondanks de negatieve markten sinds begin dit jaar. 

NN (L) Corporate Green Bond 

Het NN(L) Corporate Green Bond fonds is een van de weinige waarmee particulieren in groene bedrijfsobligaties kunnen beleggen. Het is een ideaal instrument om je obligatieportefeuille te vergroenen zonder aan rendement te moeten inboeten. Een team van green bond specialisten beoordeelt iedere individuele obligatie. Dit illustreert de donkergroene benadering van dit fonds.

Jaarlijks wordt in detail gerapporteerd over de impact die bereikt wordt in een uitgebreid rapport. Zo wordt het heel erg tastbaar wat de impact is voor iedere belegger in dit fonds.  

Vandaag is de vergoeding op groene bedrijfsobligaties zo’n 0.34% hoger dan voor de index van traditionele bedrijfsobligaties. Dit is nog niet eerder voorgekomen. Groen beleggen rendeert dus extra.

BNP PARIBAS GREEN BOND – Classic Cap LU1620156999

Wereldwijd is er een zeer sterke vraag naar groene obligaties. De jaarlijkse uitgifte van groene obligaties is in 5 jaar bijna vertienvoudigd tot vandaag al 439 miljard dollar dit jaar. Uitgevers kunnen nu de in aanmerking komende groene uitgiftes nog beter monitoren en ex-post milieueffectrapporten publiceren. De markt zal blijven groeien dankzij een uitzonderlijk jaar van uitgiftes van groene, sociale en duurzame (GSS) obligaties (1.100 miljard dollar in 2021 waarvan 600 miljard dollar aan groene obligaties) en momenteel is de markt meer dan 2 biljoen dollar.

BNPP Asset Management was een van de eersten die eind 2017 zijn eigen fonds voor groene obligaties lanceerde. Het fonds heeft al meer dan 1, 1 miljard euro onder beheer en is daarmee nummer twee. De rendementen zijn prima versus vergelijkbare fondsen. De beheerder aat regelmatig in gesprek met emittenten van groene obligaties om inzicht te krijgen in de milieu- en sociale risico’s en de verwachtingen van de uitgifte. Het team zorgt voor de volledige ESG screening van de belegging en sluit de slechtste 10% van de emittenten uit. 

EXTRA: BNP PARIBAS HEALTH CARE INNOVATORS – Classic Cap LU0823416762

De gezondheidszorgsector is in 2022 tot nu toe veerkrachtig gebleken en presteerde beter dan de globale markten. Deze trend zal zich wellicht doorzetten, want de mondiale economieën en aandelenmarkten blijven onder druk. In tegenstelling tot andere defensieve sectoren heeft de gezondheidszorg ook een innovatief segment, dat qua prestaties achterbleef bij andere innovatieve aandelen uit de consumenten- en technologiesector.

Beleggers hebben tot nu niet veel aandacht gehad voor de kansen in de kleine biofarmaceutische bedrijven met veel middelen in ontwikkeling. De grotere biotechbedrijven zien dit wel en nemen almaar meer van deze bedrijven over tegen forse prijzen. Dit heeft geleid tot betere prestaties in de meer innovatieve gezondheidszorgsectoren en in de investeringsstrategieën zoals BNPP Fund Health Care Innovators.

Deze selectie verscheen eerder ook in De Standaard

Recommend0 recommendationsPublished in De Drie Favorieten van ..., Nieuws

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *