De Drie favorieten van een jong gezin

De drie favoriete beleggingen van Leen Moortgat 

Leen behoort tot de nieuwe generatie beleggers. Ze haalde er al de cover mee van het zakenmagazine Trends en schreef al verschillende columns voor De Beste Belegger van de Vlaamse Federatie van Beleggers. 

Leen vormt met haar man en sinds een jaar een dochter een knus en jong gezin. De ouders tonen een gezonde dosis professionele ambitie en tegelijk hebben ze ook al een beleggingstrategie. Zo hoort het: want in beleggen is vroeg begonnen, meer dan half gewonnen.  Wie er vroeg mee begint, ziet uiteindelijk zelfs kleine bedragen uitgroeien tot een vermogen. 

Leen wil sparen en beleggen voor haar dochter, ‘zodat we haar in de toekomst een duwtje in de rug kunnen geven wanneer ze het huis uitgaat’. We willen ook graag zo snel mogelijk financieel onafhankelijk zijn.’ 

‘Gelukkig hebben we net voor de oorlog in Oekraïne echt losbarstte onze volledige portefeuille verkocht en hebben wij geen verliezen geleden. We hebben ondanks de hoge prijzen en een aantal investeringen in ons huis toch geprobeerd om zoveel mogelijk bij te sparen. Hopelijk kunnen we op het juiste moment toeslaan.’

 Leen en haar man hebben de volgende drie aandelen hoog op hun verlanglijstje. 

Brederode

Waar we ooit ons heil zochten in ETF’s die de wereldeconomie volgen, vinden we deze nu te zwaar beladen met ‘big tech’ bedrijven. Wat we in het huidige klimaat toch te risicovol vinden. Daarom investeren we straks in holdings zoals Brederode zodat we de vruchten kunnen plukken van de risicospreiding en de domeinexpertise van deze gevestigde waarde. De bronnen die we volgen geven als advies kopen of houden, we zullen deze nooit blindelings volgen maar het geeft wel vertrouwen. Bovendien heeft het aandeel een mooi dividend dat jaarlijks verhoogd wordt, wat op ons pad naar financiële onafhankelijkheid een kritische succesfactor is.

Sofina

Dezelfde redenering geld voor Sofina. Bovendien zijn we nog een heel eind verwijderd van Sofina’s All Time High, en dus ligt er mogelijks een heel mooi rendement voor het rapen de komende jaren. Hopelijk blijven we de komende jaren gespaard van disruptieve ontwikkelingen zoals Covid en de oorlog in Oekraïne en kunnen we dit aandeel houden voor de lange termijn. We kunnen ons heel erg vinden in hun visie van ‘purpose and patience’. Hoewel we altijd wat cash opzijzetten om te traden en risico’s te nemen, willen we het grootste deel van ons kapitaal met een duidelijk doel en op lange termijn laten floreren.

Totalenergies

In onze portefeuille kan een duurzame groeier zoals Totalenergies niet ontbreken. Ze hebben zich na de Covid dip mooi hersteld en gezien hun toekomstgerichte visie geloof ik dat ze de trend zullen voortzetten. Dit aandeel is een goede kandidaat om op periodieke basis spaargeld voor onze dochter in te investeren. Onze strategie is om jaarlijks in december duizend euro voor haar op een aparte rekening te zetten en dit in de loop van het jaar daarop te investeren op een opportuun moment. Het is voor ons een groot bedrag, maar minder heeft weinig zin omdat de transactiekosten in verhouding te hoog zijn. We willen haar ‘kapitaal’ graag isoleren van onze eigen portefeuille zodat dat ze, als ze dat wil, later zelf met haar portefeuille aan de slag kan. Wel onder ouderlijk toezicht natuurlijk!

Deze selectie verscheen ook in De Standaard

Reacties

  1. Paar kromme redeneringen hier.
    Het aandeel is ver verwijderd van het all-time-high dus ligt er een mooi rendement te rapen. Is dat zo ? Het all-time-high was met de kennis die we nu hebben vrij onzinnig.
    Duurzame groeier zoals TotalEnergies ? Op basis van welke parameters ? Het bedrijf heeft een boost gekregen door de energie crisis en de inkomsten normaliseren nu terug.