De drie favorieten van de paashaas
Mijn naam is Haas. Paas Haas. Mijn familie zit al sinds mensenheugenis in de seizoensarbeid. Dat is hard werken, maar het verdient niet slecht. Bijgevolg kan ik een aardig centje opzijzetten. Ik kies vooral eieren voor mijn geld. Dat ging lange tijd niet zo goed. Een ei is een ei en de prijs veranderde in tien jaar nauwelijks. In 2021 is daar verandering in gekomen. Sindsdien ging de prijs maal drie van mijn exemplaren ‘verrijkte kooi’, met de nadruk op rijk.
Het nadeel van die prijsstijging is dat ook mijn inkoopprijzen de hoogte zijn ingegaan. Mijn leveranciers zijn geen kiekens. Enfin, u begrijpt wat ik bedoel. Gelukkig worden er naast de klassieke variant in wit, bruin en mooi beschilderd ook exemplaren van chocola gevraagd en geleverd. Daar wordt ook goed aan verdiend.
Vandaar mijn eerste tip:
Barry Callebaut
De grootste chocoladeproducent ter wereld verwerkt op een jaar meer dan een miljard kilo cacaobonen. Dus waar je ook je chocolade eieren haalt, vers uit de tuin van mij, of bij de Aldi of de bakker om de hoek, de kans is heel groot dat ze gemaakt zijn met chocolade van deze Belgisch-Zwitserse onderneming. Barry Callebaut is Willy Wonka in het kwadraat. Het bedrijf heeft 65 fabrieken in 45 landen waar meer dan 13.000 Oempa Loempa’s worden tewerkgesteld. Die draaien een jaaromzet van iets meer dan 8 miljard Zwitserse frank, verdeeld over meer dan 6.000 recepten. Wie een gouden ticket wil moet daar best veel voor neertellen. De koers-winstverhouding bedraagt maar liefst 29,6. Kwaliteit wordt nu eenmaal duur betaald in onze industrie.
Lindt & Sprüngli
Als u Barry Callebaut al een ‘zwaar’ aandeel zou vinden, wat denkt u dan van deze lekkernij? Voor collega Lindt, ook al een Zwitser, moet u bijna 110.000 Zwitserse frank neertellen. Twintig jaar geleden kostte een aandeel ‘slechts’ 9.180 CHF. Sindsdien ging de prijs maal twaalf. In dezelfde periode steeg echter ook de ‘franc’ 50% ten opzichte van onze munt. Wie in euro rekent, zag bijgevolg de prijs maal 18 gaan op amper 20 jaar tijd! Voelt u zich een armoezaaier als u die prijs ziet? Geen probleem! Naast de 135.099 ‘gewone’ aandelen zijn er van Lindt ook nog eens 1.043.956 deelbewijzen die een tiende van een gewoon aandeel vertegenwoordigen. Voor zo’n eitje betaal je nu 11.040 CHF. Nog steeds te duur? Weet dan dat de grootste fan van het aandeel het bedrijf zelf is. De onderneming koopt immers voortdurend eigen aandelen en deelbewijzen in, zelfs nu de koers/winst al is opgelopen tot 45.
Broedrene Hartmann
Bent u op deze paasdag tot de onaangename vaststelling gekomen dat u zich nog niet eens een aandeel van een ei kan veroorloven? Geen nood. Dan kan u misschien beginnen met een producent van de verpakking van eieren. Het Deense Broedrene Hartmann is uw redding! Voor amper 303 Deense Kroon, niet eens 41 euro, wordt u mede-eigenaar van deze kranige 106-jarige fabrikant van verpakkingen van vormkarton. Wie twee jaar geleden aandeelhouder werd, betaalde nog 649 kroon voor een aandeel. Nu koopt u aan halve prijs. Daar is ook een reden voor. In 2020 boekte de onderneming nog een winst van 274 miljoen DKK op een omzet van 2,6 miljard DKK. Vorig jaar bedroeg de omzet 3,35 miljard DKK, maar daarop werd een verlies geboekt van 30 miljoen kroon. Alleen kopen als u overtuigd bent van een turn-around! En weet: als u koopt en het valt toch tegen: mijn naam is Haas.
Nog tips?
Of ik nog een paar tips kan geven aan Spaarvarkens? Heeft u dan werkelijk nog niet genoeg tips van me gehad? Ok, vooruit. Hier zijn ze.
- Leg niet al uw paaseieren in 1 mand. Op een dag als vandaag neemt u die tip gerust letterlijk. Alle andere dagen onthoudt u dit voor uw beleggingen. Overdrijf niet. Spreid. Koop van alles wat. Daarmee verkleint u het risico op verlies.
- Blijf op de hoogte van wijzigingen die zich aandienen. De wereld verandert voortdurend. De economie dus ook. Zorg dat u alles als eerste opvangt. Of dacht u dat het toeval was dat ik grote oren heb?
- Wees geen angsthaas. Die tak in onze familie doet het niet goed. Af en toe is de beurs geen stieren- of berenmarkt, maar wel een konijnenmarkt. Wie de op- en neerspringende haasachtigen correct weet in te schatten, kan een mooie winst boeken. Maar dan moet u wel durven handelen. Wie enkel op eieren wenst te lopen – de angsthaas, dus – die zal nooit wat verdienen.
- Haas(t) & spoed zijn zelden goed. Hou dit voor uzelf, maar weet dat ik ooit een wedloop aanging met een schildpad. Easy peasy. Dat dacht ik tenminste. Toen ik Kortrijk passeerde, waande ik me al de winnaar. Maar de traagste in het dierenrijk heeft me uiteindelijk overtroffen. Zo zie je maar. Niet snelheid, wel geduld en wijsheid brengen veel op. Uiteindelijk wint de aan(deel)houder!
Iedereen doet wat hij meent te moeten doen. Een zalig Pasen aan iedereen! En dank u voor de bloemen! Nog steeds niet verzadigd van de chocolade tips? Zoek niet langer in de tuin, doe uzelf nog een extra paasei cadeau en neem een kijkje in onze beleggingsclub vol aandelen- en beleggingstips!
Dank je wel Paepshaas.
Zo ben je op je best: scherp, spitsvondig & ludiek!
Meer van dat is geen gevaar voor een indigestie!