De drie favoriete obligaties van Emmanuel Cool

3Fav_EmmanuelCool

Emmanuel Cool is een van de obligatiespecialisten van het Brusselse Goldwasser Exchange. Een van de weinige beurshuizen die ook in de moeilijke jaren van quasi nulrente individuele obligaties is blijven aanbieden en vandaag in België een zeldzame focus heeft op individuele obligaties.   

Bundesobligation in euro

0% 11/04/2025 prijs:  97,33%
ISIN: DE0001141810

Germany flag placed on wooden background with copyspace. 3d illustration

De Bundesobligation is nog steeds dé referentie voor Europees overheidspapier en de eerste keus voor wie risico wil mijden. Kortlopend Duits staatspapier brengt vandaag ongeveer evenveel op als Belgische OLO’s, dus dan is de keuze toch snel gemaakt. Momenteel is deze obligatie een stuk onder pari te koop en vanwege de coupon van 0% bijzonder interessant voor Belgische beleggers. Op de meerwaarde dient namelijk geen roerende voorheffing betaald te worden waardoor een mooi nettojaarrendement van 3,3% op tien maanden te halen valt. Een ideaal alternatief voor de aflopende staatsbon.

US T-Note in dollar

0,25% 31/05/2025   prijs:  95,42%
ISIN: US912828ZT04

american flag

Soms moet je de dingen niet moeilijk maken: Deze T-Note is de ideale tegenhanger voor de Bund maar dan in dollar. De obligatie in kwestie vervalt over iets minder dan een jaar en opnieuw gelden hier het lage risico en de interessante fiscaliteit vanwege de lage prijs en coupon. Aan de huidige koersen levert de T-Note een rendement van meer dan 5% op. Natuurlijk is er wel wisselkoersrisico. Door de omgekeerde rentecurve blijven de rendementen van obligaties voor kortlopend papier bijzonder hoog, maar hierin kan verandering komen eenmaal de renteverlagingen worden ingezet. Wie zijn kapitaal niet lang wil vastzetten en toch een mooie vergoeding wil opstrijken vindt moeilijk betere alternatieven.

Mercedes-Benz International Finance BV in euro

3,25% 15/11/2030  prijs 98,18%
ISIN: DE000A382988

Mercedes

Deze recent uitgegeven obligatie, met weinig verlopen intresten, wordt al volop verhandeld op de secundaire markt. Momenteel noteert ze lager dan bij uitgifte, waardoor de belegger kan rekenen op een rendement superieur aan de coupon. De obligatie wordt verhandeld in coupures van 1.000 euro en van ratingbureau S&P krijgt de uitgever, net als BMW Finance NV, een A-rating, de hoogste onder de Europese autobouwers. Beleggers die hun kapitaal langer willen vastzetten nu de daling van de Europese beleidsrente is ingezet, kunnen met deze investering rekenen op een jaarlijkse coupon en een rendement die de inflatie op lange termijn overstijgt.

Dit artikel verscheen eerder in de Standaard.

Reacties

  1. ik probeer me beetje in te werken in deze materie (ik heb een aantal lessen bekeken van Pascal en Stefanie) en zou graag sinds lange tijd een interessante obligatie aanschaffen , tijdsduur ongeveer een jaar. De eerste 2 tips lijken prima voorstellen, maar ik vraag me af, er staat dat dit fiscaal interessant is, geen RV, maar moet hier geen RV betaald worden op de meerwaarde ? Voor de eerste tip het verschil tussen 100 en 97,33 of een meerwaarde van 2,67 aan 30% RV , gezien deze obligatie niet uitgegeven is à pari. Of maak ik hier een denkfout en wordt deze meerwaarde NIET belast? Dank voor mij te willen adviseren.

    1. Die 97,33 (nu : 97,49) is de huidige koers.
      Of ze boven, onder of à pari uitgegeven is weet ik niet (ook niet naar gezocht). Indien ze onder pari is uitgegeven, bv. aan 99,xx, betaal je alleen RV op 100 – 99,xx. Of je die obligatie nu koopt aan 97 euro, of 85 euro, maakt momenteel (met de huidige wetgeving) niet uit. Het is net uit dat koersverschil (terugbetaling aan 100% bij afloop) dat je je rendement haalt.