De 3 favoriete beleggingen van Xavier Boussemaere
Een kwantitatief belegger houdt niet van sentiment en kiest voor een model met cijfers
Twintig jaar geleden trokken de aandelenanalisten Jan Holvoet en Nico Goethals de deur van KBC achter zich dicht. Ze richtten de fondsbeheerder Aphilion op. Eind 2001 lanceerden ze het fonds Aphilion QĀ² Equities. Zes jaar geleden vervoegde Xavier Boussemaere Aphilion. Weinig beleggingsfondsen doen beter dan hun index, maar het Belgische Aphilion vormt een prachtige uitzondering. Sinds de start genereerde het aandelenfonds van Aphilion een jaarlijks rendement van 7,4%. Dat is 4 % per jaar beter dan de wereldindex MSCI en 2 % per jaar beter dan dezelfde wereldindex inclusief netto dividenden. Dit fonds verdient zijn beheersvergoeding en de kosten dus ruim terug. De jongste ‘TER’ of de lopendeĀ kosten bedroegen voor de gewone fondsencategorie ‘A’ 1,75%.
Aphilion is een zogenaamde quant. Dat is de verkorte Engelse benaming voor een belegger die zijn aandelen kwantitatief selecteert en ook zo zijn portefeuille beheert. Dat gebeurt op basis van duidelijke en op voorhand gedefinieerde data.
80 aandelen van 5.000
Zo selecteert Aphilion permanent minimaal 80 aandelen uit zoān 5.000 van de belangrijkste aandelen wereldwijd. Het model van Aphilion kijkt vooral naar de bedrijfsresultaten, de verwachtingen van analisten en de ontwikkeling van de beurskoers. Jan Holvoet: ‘Al van bij KBC stelden we vast dat aandelenkoersen niet efficiĆ«nt genoeg reageren op veranderingen van winstschattingen door analisten.’
Munt slaan uit traagheid
Aphilion probeert munt te slaan uit onder meer de wet van de traagheid. Veranderingen worden vaak pas na een tijd opgemerkt en in het geval van de beurzen met vertraging verwerkt in de koersen. Het model van Aphilion probeert aan te geven waar de koersen het minst adequaat reageren. ‘We krijgen data binnen van drie grote leveranciers van beursdata en die worden permanent geanalyseerd door ons model,’ vertelt Xavier Boussemaere.
Aphilion speelt vooral in op de wet van de grote getallen. Xavier Boussemaere: ‘Sinds de start van het fonds deden we met 56% van onze transacties beter dan de markt. 44% deed het minder goed. Het saldo levert een stabiele bron op van beter presteren dan de index.’
Aphilion QĀ² Equities is dus voor 100% een wereldaandelenfonds dat steeds minstens 80 aandelen uit de ontwikkelde markten (Europa, VS, Japan) in portefeuille heeft. De aandelenselectie leunt qua regionale en sectorspreiding dicht bij de brede markt aan, maar weet dankzij de kwantitatieve analyse en een actief beheer op lange termijn toch beter te presteren dan de markt.
Rangschikking per regio
Xavier Boussemaere licht de grote lijnen van het kwantitatief beheer bij Aphilion toe en diept kort uit. Boussemaere: āWe beheren op basis van cijfers en modellen met behulp van heel wat computerkracht. Onze modellen gaan aan het werk met een universum van ongeveer 5.000 aandelen wereldwijd. We krijgen dagelijks een grote hoeveelheid aan cijfers binnen (koersen, analistenrapporten en allerlei economische cijfers). Deze cijfers worden verwerkt en dit levert een eerste rangschikking op van alle gevolgde aandelen per sector en per regio.
Inzoomen op de beste
We zoomen vervolgens in op de aandelen met de beste winstgroei of de interessantste waardering. Voor een individuele belegger is het extreem moeilijk en tijdrovend om honderd aandelen, laat staan 5.000 aandelen, tot in de details te analyseren. Met wiskundige modellen is het voor een quant veel eenvoudiger om snel duidelijke signalen te vinden in de ruis en tot besluiten te komen.
Finale kwalitatieve controle
āWe voegen nog wel een kwalitatieve screening toe,’ legt Boussemaere uit. Bijvoorbeeld voor het verwijderen van bedrijven waar zich specifieke omstandigheden voordoen die het model niet kan capteren, zoals overnamespeculatie. We controleren dagelijks de kwantitatieve selectie met een kwalitatieve check om te zien of alles past bij de beursrealiteit.
Vervolgens is er de uiteindelijke selectie. De posities worden dus bepaald door de resultaten van het model. Deze kwantitatieve aanpak maakt komaf met āvisieā en āsentimentā bij beleggingsbeslissingen. Dankzij deze modelmatige aanpak wordt er zonder gevoelens belegd.
Selectie favoriete aandelen
Uit de beste ideeĆ«n wordt er steeds een regionaal en sectoraal evenwichtige portefeuille samengesteld. De posities moeten daarom ook best als Ć©Ć©n geheel beschouwd worden. In die zin is het ook niet correct om te spreken van āfavorieteā aandelen: alle aandelen in de QĀ²-selectie zijn immers koopwaardig. En als de feiten veranderen door een plotse sterke stijging of daling van een aandeel, zonder dat dit gepaard gaat met een verandering in de winstverwachtingen, dan zal dit ook snel leiden tot een switch in de selectie. Gemiddeld blijft een aandeel ongeveer zes maanden in de selectie: Aphilion QĀ² – Equities is dus een zeer actief beheerd fonds.
Niet zonder risico
Het succes van kwantitatieve fondsen mag dan in belangrijke mate afhangen van het gebruikte model. De fondsen blijven wel afhankelijk van de marktbewegingen. Zonder risico zijn ze dus niet. Toch bestaat ook hier een manier om dat risico te verkleinen: door systematisch en gespreid in de tijd in het fonds te beleggen.
De drie onderstaande aandelen behoren op dit moment bij de huidige selectie van 90 aandelen uit het universum van het fonds Aphilion QĀ² Equities.
1. Monster Beverage Corp (90,60 dollar): monsterachtige resultaten
De markt van de energiedranken is een populair en snel groeiend segment van de voedselindustrie. Naast het bij ons nog bekendere Red Bull, is ook Monster intussen een zeer herkenbaar merk geworden. Door de sponsoring van atleten uit allerlei extreme sporten, heeft Monster zich een ācoolā imago aangemeten bij jongere klanten. Zij grijpen steeds vaker naar de energiedrankjes van Monster.
Gemiddeld jaarrendement: 37%
‘Kwartaal na kwartaal haalt Monster beter dan verwachte omzet- en winstcijfers,’ vertelt Xavier Boussemaere. ‘Dat heeft geleid tot een āmonsterachtigeā prestatie op de beurs sinds 1995: een gemiddeld jaarrendement van maar liefst 37%. Het aandeel kan intussen niet meer als āgoedkoopā bestempeld worden, maar zolang de hogere koersen ook gepaard blijven gaan met steeds hogere winstverwachtingen, kan het aandeel in de Aphilion QĀ²-selectie blijven.’
2. Trigano (149,90 euro): winstgevend kamperen
Trigano is de Europese marktleider in ontwerp en productie van vrijetijdsvoertuigen en kampeermateriaal. Merken als Adria of Chausson doen ongetwijfeld bij kampeerders een belletje rinkelen. Trigano lijkt op het eerste gezicht een typisch lockdownaandeel, omdat de coronamaatregelen voor een (minstens tijdelijke) rush hebben gezorgd op motorhomes.
Voorraden abnormaal laag
Hierdoor zijn de voorraden bij de verdelers op een abnormaal laag niveau gekomen en dat zorgt voor een vol orderboek. Ook 2021 belooft dus een sterk jaar te worden. Dankzij de sterke balans is er ruimte om de aandeelhouders te belonen met een hoger dividend. Het aandeel steeg weliswaar al stevig sinds het dieptepunt van maart, maar dankzij de verbeterende vooruitzichten is het aandeel nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd volgens de Aphilion QĀ²-modellen.
3. Toyo Suisan (5.010 yen): noedels en zeevruchten
Toyo Suisan is een Japans bedrijf dat actief is in de voedselproductie. De specialisaties van het bedrijf zijn noedels en zeevruchten. Zowel ramen als instantnoedels zijn heel populair in AziĆ« en ze winnen ook harten – en magen – in het Westen. De omzet- en winstcijfers van Toyo Suisan tonen aan dat het bedrijf kan profiteren van de Aziatische consumptiegroei die al jaren een structurele groei kent. Analisten verwachten dat de winst per aandeel verder zal toenemen.
Japan verbetert structureel
Qua waardering is het aandeel veeleer goedkoop. Japanse aandelen zijn jarenlang weinig populair geweest, maar onder de nieuwe premier Suga zet zich een mentaliteitswijziging in het Japanse bedrijfsleven door waarbij de winstvooruitzichten van de Japanse bedrijven structureel aan het verbeteren zijn. Dat impliceert verder opwaarts potentieel voor Japanse aandelen. In de Aphilion QĀ²-selectie is er een allocatie van ongeveer 10% voor Japanse aandelen.
Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be
‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeĆ«n op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus veeleer bestemd voor de lange termijn (meer dan 1 jaar) en niet voor daytrading.
Ter info: kwantitatieve strategieĆ«n zijn moeilijk toepasbaar voor particuliere beleggers. Deze drie favorieten zullen mogelijk geen jaar in het fonds van Aphilion blijven. Deze fondsbeheerder kijkt voortdurende of volgens zijn kwantitatief model geen aandelen zijn met een betere rangschikking zijn. Xavier Boussemaere: ‘Als dat het geval is, zullen we snel geneigd zijn het aandeel te vervangen. We bouwen de meerprestatie versus onze benchmark liever op via meerdere kleine winsten dan via een grote. Voor deze favoriete beleggingen heeft Xavier wel gekeken naar posities die langer in portefeuille kunnen blijven. Dat kan zes maanden of zelfs langer zijn. In ieder geval zal Xavier Boussemaere aan SpaarvarkensĀ melden als een van de aandelenĀ uit Aphilon Q2 Equities verdwijnt.
Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.
Aphilion heeft ook nog een Balance versie van zijn hoofdfonds, waarbij het aandelenrisico voor 75% tot 100% wordt afgedekt. Over dit fonds en het principe brengen we later nog een stuk. Wil je dit niet missen, dan kan je inschrijven op onze Spaarvarkenupdate die we je versturen per mail.
Reacties