De 3 favoriete beleggingen van Marc Leyder

Drie favorieten en cruciaal beleggingsadvies

 Marc Leyder is al bijna dertig jaar professioneel actief op de financiële markten. Vandaag is hij directeur beleggingsadvies bij het Nederlandse Van Lanschot Bankiers. Zijn drie favoriete beleggingen geeft hij hier prijs aan de leden van Spaarvarkens.be. We vroegen deze ervaren rot ook welk advies hij beleggers vandaag het meest op het hart wil drukken. Door welke fout laten vele beleggers beleggingsopbrengsten verloren gaan? Of omgekeerd; met welke algemene tip kunnen mensen hun beleggingsrendement verbeteren?

Schrijf je in op onze beleggingscursus!

Marc Leyder: ‘Veel beleggers zijn op zoek naar goedkope aandelen. Alsof dat het ultieme doel is: goedkope aandelen vinden. Ik wil de mensen die goedkope aandelen hebben gevonden, maar er uiteindelijk niets aan verdiend hebben, geen eten geven. De kunst is niet om goedkope aandelen te vinden. Wel om aandelen te kiezen waarvan de kans groot is dat die klimmen en/of duurder worden.

Soms worden zelfs aandelen die al te duur zijn, nóg duurder. De enige reden om goedkope aandelen te kopen, is de verwachting dat er mogelijk een gebeurtenis plaatsvindt die het goedkope karakter van het aandeel zal doen verdwijnen. Een ‘trigger’, een game changer, kortom een gebeurtenis die de situatie ten goede verandert. Dat kan er dan voor zorgen dat het voor andere beleggers duidelijk wordt dat de onderwaardering onterecht is.

We gaan weer op restaurant!

We zien de mensen in onze bubbel graag, maar verlangen ernaar om ook weer de mensen buiten onze bubbel te ontmoeten. Om samen een glas te drinken, om samen op restaurant te gaan.

Op de parking van de vestigingen van Sligro, een groothandel en leverancier van voeding aan de horeca en professionele keukens, was er de afgelopen maanden meer plaats dan gewoonlijk. De reden is uiteraard de verplichte sluiting van de horeca vanwege de corona-situatie. Bent u ook een post-lockdown ‘to do’-lijstje aan het samenstellen? Wie wil er niet op restaurant?

1.Sligro, 18,82 euro (beurswaarde 832 miljoen euro)

Bedrijven zoals het Nederlandse Sligro, die nog duidelijk onder hun pre-coronaniveau noteren en hun kwalitatieve producten doorgaans slijten aan de horeca, gaan profiteren van de heropening van de horeca. Een bijkomende ‘trigger’ is het feit dat de analisten die het aandeel volgen stilaan hun koersdoelen opwaarts bijstellen, in plaats van neerwaarts.

De resultaten over 2020 die Sligro donderdagochtend 18 februari naar buiten bracht, waren minder slecht dan analisten hadden voorzien. De groothandelaar boekte – als gevolg van een eerdere afschrijving – een nettoverlies van 70 miljoen euro, bij een bruto operationele winst (EBITDA) van 75 miljoen. De omzet nam 18,7% af ten opzichte van een jaar eerder naar 1,95 miljard euro. Het analistengilde rekende op een nettoverlies van 81 miljoen euro, een EBITDA van 61 miljoen euro en een omzet van 1,88 miljard euro.

Dankzij strak management lijkt het bedrijf de coronawinter goed door te komen. Het bedrijf sneed flink in de kosten, onder andere door afscheid te nemen van uitzendkrachten. Dit wierp zijn vruchten af. De vrije kasstroom over 2020 bedroeg 67 miljoen euro. Daardoor was er ruimte om de balans te versterken. De netto schuldpositie komt daardoor uit op 2,8 maal de EBITDA. Dit ondanks het feit dat de EBITDA met bijna 41% afnam ten opzichte van een jaar eerder. Gezien de uitzonderlijke marktomstandigheden vinden we dit een uitstekende prestatie. Het geeft vertrouwen in het management.

Daarnaast valt het op dat het marktaandeel van Sligro over het jaar toenam met 2,4%. Hierdoor is de onderneming beter gepositioneerd voor een omzetherstel in 2021. Het management denkt dat de omzet in de tweede helft van het jaar zal herstellen naar het niveau van voor het uitbreken van de coronapandemie. Belangrijk is wel dat de vaccinatiestrategie succesvol is.

Doordat Sligro de crisis beter lijkt te doorstaan dan de concurrentie, ontstaan er ook aantrekkelijke overnamemogelijkheden.

We gaan weer op reis!

Voor de globetrotter met reizigersbloed is dit een zware periode. Maar ook zij die graag op vakantie gaan in eigen land zien hun mogelijkheden beknot. Hoewel er tempoverschil is aan het ‘vaccinfront’, zullen we naar verwachting langzaam maar zeker onze vrijheid herwinnen. De eerste reizigers zullen mogelijks wat schoorvoetend weer op weg gaan naar een verre bestemming, maar het tempo zal ongetwijfeld versnellen naarmate het vertrouwen groeit.

Eerst zullen veel mensen de voorkeur geven om met de wagen op reis te gaan van zodra dit kan. Je bent dan immers flexibeler dan wanneer je het vliegtuig neemt.

2.Eiffage 83,76 euro (beurswaarde 8,19 miljard euro)

Een bedrijf dat hiervan kan profiteren is het Franse Eiffage. De groep Eiffage is een van de Europese leiders in bouw (24% van de omzet in 2019), energiesystemen (25% omzet), infrastructuur (36% omzet) en concessies (exploitatie van infrastructuur, 16% omzet). Eiffage is vooral actief in Frankrijk met 74% van de omzet. De overige 26% komt uit de rest van Europa.

Net zoals sectorgenoot Vinci is Eiffage met omvangrijke bouwactiviteiten en de exploitatie van tolwegen ook sterk gepositioneerd om te profiteren van het economisch herstel in Frankrijk. Investeringen in infrastructuur ondersteunen het orderboek bij de bouwactiviteiten. De tolwegexploitatie is winstgevend en draagt bij aan stabiele en voorspelbare kasstromen.

Terwijl het eerste kwartaal van dit jaar wellicht nog behoorlijk zwak zal zijn, verwachten we dat naarmate het jaar vordert de verkeersstroom op de Franse tolwegen zal herstellen. Qua omzet spelen de concessies een ondergeschikte rol, maar ze staan wel in voor meer dan de helft van de operationele winst.

Daarnaast kan de kwaliteitsvolle bouwtak de komende jaren ook profiteren van de ‘groene transitie’. 

Dividenden doen ertoe !

De afgelopen twee jaar stonden dividendaandelen minder in de gading bij beleggers. De focus lag immers op groei- en technologie-aandelen. Toch blijft de kracht van dividendstromen één van de meest onderschatte beleggingseffecten. Zelfs wanneer er zoals in België 30% roerende voorheffing wordt afgehouden. Zo brengt het jaarlijks herbeleggen van een netto-dividend van 3% na 10 jaar liefst 34% extra op. Let wel: als je het verkregen dividend gedisciplineerd herbelegt.

Dan moet het bedrijf waar je aandeelhouder bent er wel in slagen telkens een dividend uit te keren. Te vaak gaan beleggers ervan uit dat dit vanzelfsprekend is. Je moet vooruit kijken naar de betaalbaarheid van het dividend, eerder dan achteruit te  kijken naar het laatstgeknipte dividend. Een belangrijke indicatie is de ‘payout ratio’. Deze geeft weer welk deel van de winst het bedrijf opzij zet voor de uitbetaling van het dividend. Als het bedrijf bijvoorbeeld bijna 100% van de winst uitkeert, moet je beseffen dat wanneer de winst onder druk komt, dit meestal ook gevolgen heeft voor het dividend.

3.Telenet 34,66 euro (beurswaarde 3,92 miljard euro)

Een aandeel dat vandaag een mooi én haalbaar dividend oplevert is Telenet. Het dividend van 2,75 euro per aandeel komt neer op een bruto rendement van 7,6%.

Het management van Telenet verwacht voor 2021 een terugkeer van de groei van de omzet en de operationele winst. Bij een omzetgroei van 1% (jaar-op-jaar) mikt Telenet op een aangepaste operationele winstgroei (EBITDA) van 1% tot 2% ten opzichte van een jaar eerder. Analisten rekenden wel op een hogere omzetgroei (van 1,7%). Toch komt de verwachte operationele winstgroei van Telenet hoger uit dan de prognose van analisten (van 0,5%). Dat vind ik positief.

Telenet heeft zijn productaanbod dankzij sterke commerciële aanbiedingen verder verstrekt. De telecommarkt begint bovendien langzaamaan te herstellen en daar profiteert het concern van. Tegelijkertijd wil ik wijzen op de lage waardering van het aandeel Telenet. Het is ongeveer 35 à 40% goedkoper dan de Europese telecomconcurrenten. Dit terwijl de vooruitzichten van Telenet even goed zijn.

Na jaren worden analisten weer positiever

Voor 2021 verwachten we bij Telenet een rendement van 11% op basis van de vrije kasstroom. Dat is een stuk aantrekkelijker dan bij de concurrentie. Bovendien zijn de vooruitzichten voor de omzet- en winstgroei nog niet in de koers verwerkt. Een verdere herwaardering kan er komen door mogelijke fusie- en overnameperikelen aangezien de telecommarkt steeds meer in beweging komt. Hoofdaandeelhouder Liberty Global heeft een belang van 58,3% in Telenet. Overnames in de sector gebeuren momenteel aan duidelijk hogere waarderingen dan de huidige koersen van Telenet.

Na een jarenlange daling van de koersdoelen lijken de analisten stilaan wat positiever te worden. Voor het eerst sinds lang beginnen ze de koersdoelen wat op te trekken.

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’, is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

Recommend0 recommendationsPublished in Beleggen, De Drie Favorieten van ...

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *