De 3 favoriete beleggingen van Jim Stukken
Investeer in de wereld, in groeilanden en … in videokaarten!
Voor deze rubriek maken we ook plaats voor niet-professionele beleggers. Onder meer via de Vlaamse Federatie van Beleggers kennen we heel wat mensen die met kennis van zaken even goed of beter beleggen dan de doorsnee professional.
Deze week presenteert Jim Stukken drie van zijn favoriete aandelen. Stukken is, je raadt het nooit, een stukadoor. Een man die de kunst van het pleisteren beheerst. Hij werkt in een familiebedrijf en aan de website van Stukken kan je zien dat ze niet de eerste de beste zijn. Het zijn vakmensen die hun werk tot in de puntjes beheersen.
Maar nu is het hier verder aan Jim. Hij laat zien dat hij ook met zijn hobby niet houdt van half werk. Voor hij zijn favoriete beleggingen presenteert, krijgen we inzicht in zijn filosofie en aanpak.
We leven in een interessante tijd. Een pandemie heeft de wereldeconomie in een wurggreep. Bepaalde sectoren lagen een tijd volledig lam en sommige kleine zelfstandigen zijn zwaar getroffen. Een schokgolf die iedereen zal raken. Want het geld dat de ene niet meer kan uitgeven, kan de andere ook niet verdienen.
Toch zijn er bepaalde bedrijven die op de golven van de tsunami zijn blijven surfen. In de digitalisering werd zelfs een tandje bijgestoken.
Cash is king
Uit het verleden hebben we geleerd dat bedrijven die in moeilijke omstandigheden voldoende cash hadden – of voldoende cash blijven genereren – daarna nog sterker voor de dag komen.
Ik denk dan bijvoorbeeld aan Amazon, dat net voor de dotcomcrash in het jaar 2000 met wat geluk net een hoop geld had bemachtigd door een converteerbare obligatie te plaatsen met een coupon van 6,9%. Daarmee kon Amazon zich in andere strategische markten ontwikkelen terwijl gelijkaardige bedrijven noodgedwongen de āboekenā neerlegden.
Een goede belegging is zoals het planten van een notelaar. Met veel zorg selecteer je een gezonde okkernoot om hem vervolgens in vruchtbare grond te planten en te voorzien van voldoende zon en water. Je gaat dan niet de volgende uren zitten staren naar het geheel. Je houdt de externe factoren in de gaten en geeft het groeiproces tijd en vertrouwen. Op een dag baant een groene kiem zich een weg door het aardoppervlak en weet je dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Nog steeds dien je alle factoren in het oog te houden. Met nog veel meer geduld werpt weldra een notelaar zijn vruchten af en is de boom een toeverlaat voor generaties ver in de toekomst.
Beleggen draait om meer dan geld
Ik ben ondertussen 12 jaar met beleggen bezig en heb daar nog geen moment spijt van gehad. Het is een van de enige hobbyās waar je enorm veel waarde uit kan halen. Ik spreek niet alleen over geld. Het is van onschatbare waarde hoeveel je kan bijleren over het leven. Over hoe de wereld in elkaar zit. Over de verschillende sectoren, producten, enz. De kennis die je vergaart! Het is interessant om ogen de kost te geven en kritisch te zijn. Je ziet je eigen tekorten en er is altijd wel iets waar een ander meer over weet dan jijzelf. Door de juiste vragen te stellen kan je met vele mensen boeiende gesprekken hebben. Dat maakt beleggen tot de denksport waarvan ik zo hou!
Zelf leun ik het meest aan tegen een waardebelegger, maar dat is veel breder dan een euro kopen voor vijftig cent. Een groeibedrijf past voor mij ook perfect in dat plaatje. Zolang je maar minder betaalt dan de huidige waarde van de toekomstige inkomsten.
Ik vind het niet belangrijk of een bedrijf al dan niet een dividend uitkeert. Veel belangrijker is dat het bedrijf het geld aan het werk zet waar dat het meeste opbrengt. Betekent dat investeren in groei, diversifiƫren in andere markten of eigen aandelen goedkoop inkopen? Dat hangt van de situatie af. Dividend uitbetalen is fiscaal gezien niet zo aantrekkelijk, maar slechts een laatste toeverlaat als het bedrijf zelf geen goed rendement kan halen met het kapitaal.
Sinds de komst van mijn eerste neefje beleg ik ook voor zijn toekomst en ik ben ervan overtuigd dat het grootste cadeau niet de portefeuille is die hij zal krijgen, maar de kennismaking met de beurs op jonge leeftijd. Ik hoop dan ook dat hij net zo geprikkeld zal zijn als ik.
1. iShares Core MSCI World ETF (IWDA)
Slotkoers 14/9/2020: 54,88 euro (Euronext Amsterdam)
2. iShares Core MSCI EM IMI ETF (EMIM)
Slotkoers 14/9/2020: 25,54 euro (Euronext Amsterdam)
Van de eerste twee van mijn favoriete beleggingen koop ik elk jaar wat bij voor mijn neefjes portefeuille. Het gaat om een combinatie van 90% van de eerste (ticker: IWDA) en 10 % van de tweede (ticker: EMIM). Het zijn ETFās, dat zijn beleggingsfondsen die op de beurs verhandeld worden zoals aandelen. Ze zijn ongelofelijk saai, maar het zijn echte no-brainers die iedere beginnende belegger zou moeten kennen. Ze staan voor diversificatie en lage kosten.
De eerste heeft als tickersymbool (de afkorting van het beursgenoteerd effect) IWDA en kost jaarlijks maar 0,20% aan beheerskosten (Total Expense Ratio (TER) van 0,20%). In ruil daarvoor volgt deze ETF de MSCI World index die zo’n 1.600 aandelen uit ontwikkelde landen bevat. Dat zijn dan vooral veel bedrijven uit Amerika en Europa.
De tweede heeft als tickersymbool EMIM en belegt in opkomende (groei)landen. Deze ETF doet dat voor jaarlijkse kosten van 0,18% en investeert in een groot deel van Aziƫ. Deze ETF is een beetje als het peper en zout in een maaltijd.
Met deze combinatie van twee ETF’s beleg je met twee drukken op een knop meteen in de hele wereldeconomie. Het is zo simpel, dat mijn neefje van ondertussen 9 jaar oud het waarschijnlijk zelf zou kunnen! Wat deze producten voor ons Belgen nog extra interessant maakt, is dat ze juridisch in Ierland gevestigd zijn en de dividenden accumuleren en niet uitkeren.
Dat wil zeggen dat je geen roerende voorheffing verschuldigd bent, want het nettodividend (dat dus gelijk is aan het bruto dividend) wordt volledig automatisch herbelegd. Beide zijn voldoende groot en veilig en noteren in euro op de beurs van Amsterdam.
Je koopt ze best periodiek zonder je ook maar iets aan te trekken van de vraag of het dan een goed moment is of niet. Deze ETF’s moeten naar mijn mening de basis vormen van alle langetermijnportefeuilles, portefeuilles voor kinderen en pensioenspaarpotten. Ze volgen immers de markt (de beurs) en iedereen weet hoe moeilijk het is om beter te doen dan de markt. De gevorderde belegger kan die basis eventueel uitbreiden met robuuste holdings. Denk dan aan Belgische parels als Sofina of Brederode.
3. Nvidia (514,89 dollar): bliksemse beelden
Mijn derde favoriete belegging behoort tot de groeicategorie waar ik het eerder over had. Het gaat over het Amerikaanse bedrijf Nvidia, dat met een hoge waardering op de NASDAQ noteert. Mijn advies is om niet direct in te stappen, maar te wachten tot het aandeel een dipje heeft.
Als we naar het koersverloop van een van de best presterende aandelen van de laatste 20 jaar kijken (Monster Beverage Co). Dan zien we dat wie een populair groeiaandeel lange tijd in de portefeuille wil houden een sterke maag moet hebben. Het is geen makkelijke weg naar de top, maar de dalen zijn ideaal voor wie het aandeel nog wil toevoegen.
Nvidia staat bekend om zijn videokaarten voor het gamen. Wat deze kaarten zo speciaal maakt, is dat ze in tegenstelling tot een normale processor, verschillende kleine processoren bevatten die parallel van elkaar kunnen werken. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor grafische doeleinden want elke foto op een scherm wordt ingedeeld in vakjes (pixels). Door deze vakjes parallel van elkaar te berekenen en vervolgens samen te voegen tot Ć©Ć©n beeld kan je veel sneller te werk gaan dan dat Ć©Ć©n enkele processor dat zou kunnen.
Nvidia Heeft met het eigen CUDA-softwareplatform voor ontwikkelaars een manier ontwikkeld waardoor je allerlei andere berekeningen ook kan splitsen en terug samenvoegen voor een razendsnelle verwerking van data. Hierdoor vormen de videokaarten van Nvidia de basis voor supercomputers en artificiƫle intelligentie en datacentertoepassingen. CUDA heeft onder de ontwikkelaars een enorm draagvlak waardoor ze een stapje voor zijn op andere marktspelers.
Maar ook zelfrijdende autoās moeten veel beeldmateriaal verwerken en Nvidia werkt daarom ook samen met bijna alle autoconstructeurs. Zo zit er al in elke VW of Daimler die vandaag de dag van de band loopt een supercomputer ter grootte van een boterhammendoos. Die voegt niet alleen de data van alle sensoren in de auto samen tot een beeld van de omgeving, maar zorgt er ook voor dat de bestuurder het allemaal mooi op een scherm kan zien en er ook iets mee kan doen. Wie in de laatste nieuwe Mercedes plaats genomen heeft, kent het virtuele dashboard wel. Allemaal mogelijk gemaakt door die boterhammendoos.
Verder helpen de videokaarten van Nvidia artsen tumoren opsporen in medisch beeldmateriaal, robots in fabrieken efficiĆ«nter werken enz. Ze maken razendsnelle gezichts- en spraakherkenning mogelijk. Wie twijfelt eraan dat we naar een toekomst gaan met nog meer cameraās, beeldmateriaal, schermen en dus ook meer grafische kaarten die dat allemaal verwerken?
Het bedrijf heeft een nettokaspositie van ongeveer 10 dollar per aandeel. Nvidia verwacht de vrije cashflow in de volgende vier jaar weer te doen verdubbelen. Dat maakt een hogere waardering verantwoord, zeker als je beseft dat ze in elke belangrijke groeisector van het moment aanwezig zijn. De verwachtingen zijn hoog en een kleine misstap kan een grote koersduik betekenen. Maar het is dan dat je bij dit soort bedrijven moet toeslaan. Want een bedrijf als Nvidia verliest met Ć©Ć©n teleurstelling zeker de oorlog niet.
Naschrift Spaarvarkens: Jim had ons zijn favoriete beleggingen en motivering nog maar pas gestuurd of daar volgde al een mailtje: ‘Je hebt allicht het nieuws gezien, Jan. Nvidia heeft zonet een overnamebod van tientallen miljarden dollars uitgebracht op het Britse ARM. De microprocessoren van dit bedrijf zitten in bijna elke smartphone! Als deze overname wordt goedgekeurd, veranderen de cijfers die ik opgaf natuurlijk.’ De miljardenzet van Nvidia toont aan dat de dataverwerkingsmarkt steeds verder oprukt!
26/5/23 Nvidia noteerde meer dan 500 dollar toen Jim Stukken het aandeel aanraadde. Drie jaar later noteert het aandeel 389 dollar..maar het aandeel is wel al eens gesplitst in vier. Ik ga (nog) wat meer naar hem luisteren.