De 3 favoriete beleggingen van Paul D’Hoore, beursexpert VTM en uitgever Beurssucces

Paul D’Hoore in zijn element

Paul D'Hoore met vest en das op de cover van zijn boek ' De 10 beurswetten van Paul D'Hoore'
Een van de boeken die Paul D’Hoore uitgaf.

Paul D’Hoore is het bekendste financiële tv-gezicht van Vlaanderen. In 1983 gaat hij aan de slag bij de toenmalige BRT, waar hij vier jaar later een stek veroverde bij Het Journaal. Hij zal er ook nieuwslezer worden. Wanneer er financieel nieuws was, of wanneer er iets te melden viel over de beurs, gingen zijn collega’s op de vlucht. Paul was dan echter net in zijn element en legde met veel kennis van zaken uit wat er op de financiële markten aan de hand was.

Ontslag bij VRT

Eind 2007 nam Paul D’Hoore ontslag bij de VRT om als zelfstandige het beursblad Beurssucces uit te geven. Hij bleef wel beurscommentaar geven voor de Vlaamse zender. In 2011 stapte hij over naar VTM, waar hij, net als bij de VRT, financieel expert werd voor de nieuwsuitzendingen. Sinds jaren begint hij er het nieuwe jaar met een lijstje van favoriete aandelen die door banken en beurshuizen getipt worden. Paul D’Hoore schreef ook zes beleggingsboeken, onder meer De 10 beurswetten van Paul D’Hoore (2002), De 100 kapitale vragen van Paul D’Hoore (2003) en 179 % hoger (2006).

Wat zijn de belangrijkste beleggingscriteria voor Paul D’Hoore?

“Het is belangrijk om een gediversifieerde portefeuille samen te stellen. Als allereerste aankoop voor een beginnende belegger zou ik één van de Belgische investeringsmaatschappijen suggereren. Dat zijn met name Ackermans & van Haaren, Bois Sauvage, Brederode, GBL, Gimv en Sofina”, vertelt hij aan Spaarvarkens.be.

Goedkoop of pokkeduur?

“In een volgende fase kan je je portefeuille uitbouwen met aandelen van bedrijven die niet altijd actief zijn in meer dan 1 sector. Koop alleen wat je kent en begrijpt. Het is altijd nuttig om enkele eenvoudige waardemeters te checken, zoals de boekwaarde, de koers-winstverhouding (k/w) en het dividendrendement. Zo kan je inschatten of het aandeel veeleer goedkoop dan wel pokkeduur is.”

Twee redenen om te verkopen

De brompotten van Sesamstraat in Beurssucces van Paul D'Hoore
Elk nummer van Beurssucces trakteert de lezer op een cartoon

Dat een aandeel goedkoop is, is geen absoluut criterium voor een aankoop. Er kan een goeie reden zijn waarom een aandeel goedkoop noteert. Misschien is er wel iets mis bij het bedrijf? En wanneer een aandeel erg duur lijkt, heeft dat misschien te maken met de uitstekende vooruitzichten die al voor een deel in de huidige beurskoers verrekend zitten.

Aandelen koop je voor de lange termijn. Er zijn maar twee goede redenen om een aandeel te verkopen, vindt D’Hoore: “Je kan maar beter verkopen als een onderneming de verwachtingen niet inlost. Verkoop dan, zelfs al lijd je verlies. Ook als een aandeel véél te ver vooruitloopt op de verwachtingen, kan je een verkoop overwegen.”

Tussenspurt

“In mijn beursbrief noem ik dat een tussenspurt. Ik steek de winst – geheel of gedeeltelijk – op zak en neem rustig weer plaats in het peloton. Als het betreffende aandeel later terugvalt, komt het weer in aanmerking voor een aankoop. Vooral aandelen van cyclische bedrijven lenen zich daartoe.”

Kers op de taart

“Een actieve belegger kan daarnaast ook een nieuwsgedreven aanpak overwegen. Je speelt dan in op een aangekondigde of een mogelijke beursexit of een eventuele overname. Zeker als een biedstrijd zich aankondigt – waarbij twéé of meer potentiële kandidaat-overnemers tegen mekaar opbieden – valt er op korte termijn een mooie winst te rapen. Voor alle duidelijkheid: die aanpak kan zorgen voor de kers op de taart. Maar je mag nooit een portefeuille uitbouwen die uitsluitend daarop gebaseerd is”, aldus Paul D’Hoore.

De 3 favorieten van Paul D’Hoore

Lotus Bakeries (3.540 euro)

Lotus Bakeries is het schoolvoorbeeld van een aandeel voor de goede huismoeder of -vader. Het bedrijf is winstgevend, zowel in economisch goede als slechte tijden. De dividenden stijgen. En Lotus Bakeries is innovatief, met enerzijds zijn traditionele activiteiten (speculoos en gebak), maar ook met nieuwe specialiteiten, zoals gezonde tussendoortjes. Er is maar één probleem: volgens alle klassieke maatstaven is het aandeel veel te duur. Je betaalt vandaag al voor de verwachte groei van de komende jaren. Het is niet zeker of het aandeel op korte termijn fors kan stijgen. Maar iedereen die ooit Lotus Bakeries verkocht heeft omdat het té duur was, heeft daar achteraf dik spijt van gehad.

Amazon.com (3.116 dollar)

Ook Amazon is naar alle klassieke maatstaven veel te duur. Altijd al geweest. Maar de potentiële groei is nog altijd zeer groot. Amazon is bij ons het bekendst als webwinkel. Amazon verdient echter ook geld met advertenties. Met Amazon Prime bindt de onderneming de klanten aan zich. Ze betalen abonnementsgeld voor gratis verzending van pakjes, waardoor ze natuurlijk nergens anders nog gaan webshoppen. Als aanbieder van streaming video is Amazon Prime ook een concurrent van Netflix. Met Amazon Web Services (AWS) beschikt Amazon bovendien over bijna de helft van de wereldwijd beschikbare infrastructuur voor clouddiensten.

LPKF Laser & Electronics (22,85 euro)

LPKF is een Duitse producent van toestellen op basis van lasertechnologie, bestemd voor de technologiesector. Ze worden onder meer gebruikt voor de productie van printplaten, microchips, auto-onderdelen en zonnepanelen. De onderneming ontwikkelde de nieuwe technologie Laser-Induced Deep Etching (LIDE). Daarmee kunnen wafers worden vervaardigd uit ultradun glas. De technologieën van LPKF zijn beschermd met 45 patenten.

Voor zijn LIDE-technologie heeft LPKF een licentieovereenkomst afgesloten met Nippon Electric Glass, een van de grootste producenten ter wereld van speciaalglas. Dankzij de technologie van LPKF zal Nippon Electric Glass in staat zijn plooibare glazen schermpjes te produceren.

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’, hier met de ideeën van Paul D’Hoore, is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

Reacties

  1. Ik twijfel geen ogenblik aan de expertise en de goede trouw van Paul d’Hoore.
    Mijn theoretische vraag is of omgaan met het beursgegeven enkel een kwestie is van maximaal informatie plus de “kunst” van de juiste lectuur van die data?
    Vermoedelijk is dat zo.
    Dan is mijn echte vraag: of ooit en wanneer Artificiële Intelligentie deze hele business zal overnemen?
    Of is dit reeds de werkelijkheid op het niveau ver boven “de kleine belegger”?

  2. Kent er hier iemand het aandeel LPKF?
    Destijds gekocht aan € 16 en volgens Paul DH in Beurssucces van 28/3/23 zou je het moeten bijkopen tussen de 7 en de 8 euro. Vandaag heeft het aandeel een sprong gemaakt van 5,47% maar ik weet niet waarom.