De 3 favoriete beleggingen van Lieven Willems
‘Ik wil graag asymmetrie in mijn portefeuille’
Met een goede constructie van je portefeuille verlies je onderweg misschien een tikkeltje rendement in superieure beursjaren, maar je slaapt gerust. Het hoeft dus zeker niet zo te zijn dat delen van de portefeuille zich altijd compleet anders gedragen. Als bij een correctie een deel minder daalt, is dat ook al een plus. Mijn doel is sowieso om op langere termijn consistente en degelijke rendementen te halen en het compounding effect (samengesteld rendement) volop te laten spelen.
Een klassiek voorbeeld van mijn ‘asymmetrische theorie’ is om fysiek goud te combineren met aandelen. Beleggersgeld is constant in beweging en als geld ergens uit een bepaalde beleggingscategorie (bijvoorbeeld aandelen of obligaties) teruggetrokken wordt, zoekt dat sowieso zijn weg naar andere beleggingsmogelijkheden. Ik ben ervan overtuigd dat goud zo de komende jaren nog dikwijls op het verlanglijstje zal staan.
Ik weet dat je met statistieken alles kan bewijzen als je de getoonde periodes maar goed genoeg kiest. Maar bij de coronacorrectie in maart donderde de Amerikaanse technologiebeurs 31 procent lager. Goud stopte met zakken bij -14 procent. Dat zorgde, samen met een grote portie cash, voor een zachter kussentje voor onze portefeuille.
Ik ben een hybride belegger
Maar kom, genoeg over goud. Ervaring leert dat mensen die er niet in geloven er niet van willen weten. Of misschien toch wel, wanneer het bijna op zijn top staat. Het is niet omdat ik er zelf in geloof als onderdeel van een evenwichtige portefeuille dat dit de correcte zienswijze moet zijn. De toekomst zal dit uitwijzen. Ik zit ook niet te wachten op een wereld waarin goud nog veel hogere toppen zal scheren. Het zou vooral betekenen dat we geen controle en/of vertrouwen meer hebben in het systeem. Dat is geen mooi vooruitzicht. Maar ik behoor zeker niet tot de groep die met vogelpik koersdoelen voor goud van 5.000 of 10.000 dollar per ounce voorspelt. Dat laat ik met plezier over aan anderen. Maar we gingen het over iets anders hebben.
In mijn beleggersfilosofie is een verhaal ook heel belangrijk. Cijfers zijn een uiting van het verleden, maar het verhaal zal mee de toekomst bepalen. Ik noem mezelf soms een hybride belegger, ik zoek naar waarde, maar wil ook kunnen deelnemen aan groeiverhalen of bedrijven met een nieuwe, beloftevolle technologie. Zo investeerden we met BeursKompas recent nog in een bedrijf dat bezig is met waterstof als energiebron van de toekomst.
Spreiding is dan wel cruciaal want er zullen zeker mislukkingen tussen zitten. Het komt er op aan af en toe een Apple te vinden om die verliezers ruimschoots te compenseren. Ik vind in dat opzicht de filosofie van Aswath Damodaran top.
De drie tips die ik vandaag selecteerde, zitten allen in de watchlist of portefeuille van BeursKompas.
Fysiek goud (1904,50 dollar/ounce)
Laat ik direct beginnen met die asymmetrische belegging. Niettegenstaande het mooie parcours van de voorbije twintig jaar, waarin de prijs van goud meer dan maal zes ging in dollar, zie ik toch nog potentieel in deze tastbare belegging. Inflatie wordt wellicht een veelgehoord woord de komende jaren en het gele metaal kan dienen als een indekking tegen geldontwaarding. Zelf kies ik resoluut voor gouden munten. Zelfs voor grotere bedragen. Op die manier kan je de aankopen spreiden in de tijd en dat kan dan ook voor je verkopen het geval zijn. Geef toe, als een staaf van 1 kilo nog eens zou verdubbelen in prijs spreken we over meer dan 100.000 euro. Munten zijn dan ook een goed alternatief. Naast de smeltprijs hebben bepaalde munten ook nog een historische waarde. Bij optredende schaarste kan er een extra premie inzitten. Een voorkeur heb ik voor 20 FRF Napoleon of de Zwitserse Vreneli, maar dat is vooral een gevoel. Maple Leafs of Krugerrands zijn minstens even goed wanneer de prijs van goud weer gaat stijgen.
Laat me toe te eindigen met een belangrijke opmerking. Met fysiek goud bedoel ik ook effectief fysiek Ć©cht in je bezit! Laat je niet verleiden door mooie boodschappen dat iemand dat voor jou gaat bewaren in Zwitserland bijvoorbeeld. Op die manier zal je nooit moeten testen of het er ook daadwerkelijk ligt.
Conclusie: ik vind goud koopwaardig aan deze prijzen. Bij voorkeur spreiden in de tijd. Zolang we niet boven 1.920 dollar per ounce stijgen, zit de kans er in dat we nog wat zwakke dagen gaan kennen. Bij een correctie naar 1.750 ā 1.850 dollar per ounce zou ik heel enthousiast worden.
Boskalis (17,67 euro, Amsterdam: BOKA)
Deze Nederlandse baggeraar en wereldleider kan me bekoren. Het bedrijf is door zijn cyclische karakter niet het voorbeeld van een echt buy-and-holdaandeel. Maar voor de komende jaren zie ik potentieel.
Door de groeiende wereldbevolking en de omschakeling naar duurzame energie (onder andere aanleggen van windmolenparken) is het orderboekje voor Boskalis de komende jaren goed gevuld. Dit zal de belangstelling wekken van duurzame fondsen en ESG-trackers. Samen met de inkoop van eigen aandelen is dat een niet te onderschatten steun voor de beurskoers.
Het bedrijf heeft een gezonde balans met een nettokaspositie van 190 miljoen euro of 1,45 euro per aandeel en noteert net onder de boekwaarde. Ook technisch lijkt de koers stilaan uit te bodemen.
Conclusie: Boskalis lijkt klaar voor een nieuwe bloeiperiode. Zeker onder 17 euro koopwaardig voor een rit naar minstens 30 euro de komende jaren. Neem dan wel op tijd weer afscheid gezien het cyclische karakter.
Thermo Fisher Scientific (435,06 dollar, NYSE: TMO)
Ik wou hier in eerste instantie een echt groeibedrijf met een hoger risicoprofiel selecteren. Ik realiseerde me echter dat ik al een belegging had met een hoek af (goud) en een cyclisch bedrijf (Boskalis). Omdat BeursKompas ook defensieve aandelen bespreekt, kwam ik bij Thermo Fisher uit. Dat aandeel staat op onze ‘watchlist’. Het bedrijf is actief in de zogenaamde medtech of medische technologie. Op de Brusselse Beurs zijn de bekendste bedrijven in deze sector: Biocartis, Sequana Medical en Nyxoah.
Maar die bedrijven hebben maar Ć©Ć©n ijzer in het vuur, respectievelijk Idylla, Alfapump en Genio. Dat is bij Thermo Fisher anders. Ieder onderzoekslabo ter wereld, of het van een universiteit is of van een farma- of biotechbedrijf, heeft minstens iets uit de uitgebreide catalogus van Thermo Fisher Scientific in gebruik.
De groep profiteert ook van de niet aflatende zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen, zonder dat risico te dragen. We weten allemaal wat een mislukt medicijn met de beurskoers van een farma- of biotechbedrijf kan doen. Weet je dat niet, kijk dan eens naar de grafiek van Kiadis Pharma. Eind 2019 daalde dat aandeel meer dan 50 procent op Ć©Ć©n dag.
Van de huidige pandemie maakte Thermo Fisher Scientific een echte opportuniteit. De groep verwacht alleen dit jaar al een COVID-19-gerelateerde omzet van 4,5 miljard dollar te draaien.
De sector is op dit moment nog zeer gefragmenteerd waarbij de top drie slechts een kwart van de 165 miljard dollar grote markt in handen heeft. Consolidatie zal dus zeker nog een tijd ondersteunend werken voor de beurskoersen. Door een investering in TMO speel je in op de vergrijzing en een wereldwijd groeiende middenklasse die meer geld kan uitgeven aan gezondheidszorgen. In China is TMO al veertig jaar aanwezig en wordt het als een lokale speler gezien.
Conclusie: Met een koers-winstverhouding van 24 (op basis van de verwachte winst van 2021) is het aandeel niet peperduur, maar zeker ook niet goedkoop. Ik ben voor de lange termijn koper, maar liefst bij een correctie richting 360-400 dollar.
Ik schreef een week geleden trouwens een uitgebreid rapport over dit bedrijf. Lezers kunnen dit gratis bekomen via: https://beurskompa19744.activehosted.com/f/5.
Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be
āDe 3 favoriete beleggingen vanā is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeĆ«n op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.
We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.
Reacties