De 3 favoriete aandelen van Boris Cukon    

Boris Chucon

Boris Cukon en Vincent Vandamme beheren al 15 jaar samen een beleggingsfonds dat investeert in grondstoffenbedrijven: “Isatis Global Natural Resources Flexible Fund” bij European Capital Partners.

Veolia Environnement

Veolia is een wereldleider in verschillende sectoren die consistente groei zouden moeten voorleggen over de volgende 10-20 jaar. Zo komt 41% van de winst uit de divisie “water” met afvalwaterbehandeling, waterontzilting, optimaliseren van pompen en terugwinning van afvalwaterwarmte. Daarnaast is deze Franse groep ook wereldtop in afvalbeheer met inzameling, decontaminatie, bodemsanering en recyclage. Dat is goed voor 34% van de omzet. De divisie “energie” tot slot is verantwoordelijk voor 25% van de omzet. Veolia is de grootste producent van biogas-energie ter wereld. Ondanks de sterke marktpositie is Veolia tegen 13,6 keer lager gewaardeerd dan andere bedrijven uit de sector.  

Anglo-American

De beurskoers van Anglo-American zakte 19% na een verlaging van de productiedoelstellingen voor 2024 en 2025. Er werd een bijkomend herstructureringsplan aangekondigd. Anglo-American is meer dan de sectorgenoten blootgesteld aan Latijns-Amerika en Afrika. Dat resulteert in grotere operationele uitdagingen. Tegen net geen 10 keer de verwachte winst noteert het aandeel goedkoop. De balans is gezond met een nettoschuld van 0,8 keer de verwachte 2024-Ebitda. Anglo-American heeft een knap gediversifieerde portefeuille met activa van wereldklasse met een levensduur van minstens 20 tot 60 jaar. Koper en ijzer samen goed zijn voor ongeveer 70% van de verwachte bedrijfskasstroom. 

Barrick Gold

Terwijl het sentiment in de uranium-sector euforisch is, verkommeren de goudmijnaandelen. In 2022 en 2023 zorgden grote aankopen van goud door centrale banken voor tegengewicht tegen verkopen van goud door ETF’s. De beleggers die deze ETF’s verkopen, zijn vaak dezelfde die goudmijnaandelen verkopen. Alles wat fout kon gaan met de goudmijnen over de voorbije jaren, ging ook fout. Misschien is de tijd aangebroken om wel posities te nemen. Op 20 december 2023 kocht Christine Keener, COO Noord-Amerika voor Barrick Gold, aandelen van Barrick Gold voor een half miljoen dollar. Barrick Gold noteert tegen 1,2 keer de boekwaarde en heeft netto nauwelijks schulden.

Dit artikel verscheen eerder in De Standaard.

Reacties