Cryptocrash: zijn cryptobelievers hun vertrouwen kwijt?

Wat er zich vorige week afspeelde op de cryptomarkten was surreëel. Je zou bijna denken dat het materiaal is voor een film. Door het omvallen van de derde grootste cryptobroker FTX in de Verenigde Staten zijn cryptobeleggers het vertrouwen in digitale munten kwijt. De marktkapitalisatie van alle cryptomunten dook vorige week dan ook onder de 1 biljoen dollar. 

Aanleiding 

De aanleiding voor de bluts in het vertrouwen van cryptobeleggers was het omvallen van het inmiddels beruchte cryptohandelsplatform FTX. De cryptobroker is de derde grootste speler volgens volume in de VS en laat 200 miljard dollar in rook opgaan uit de cryptomarkt. Wat het faillissement zo veelbesproken maakt, is het feit dat cryptoplatformen amper tot niet gereguleerd zijn. Wie zijn centen op deze exchange had staan, is alles kwijt. Al hoeft de ongerustheid niet over te slaan naar reguliere brokers die beleggingen in aandelen en andere financiële activa aanbieden. Ongeacht wat er met uw broker gebeurt, uw aandelen blijven steeds van u. Banken houden de beleggingen van beleggers altijd aan in aparte vennootschappen die buiten de balans van de bank vallen. Wanneer de bank dan omvalt, hoeft u geen schrik te hebben dat uw effecten verloren zijn gegaan. Helaas is die regulatie niet van toepassing op crypto waardoor het ‘worst case scenario’ waarheid is geworden. Mensen zijn hun zuurverdiende centen verloren.

De schurk

De schurk in dit verhaal is de oprichter van het FTX genaamd Sam Bankman Fried. Voor het hele debacle dat nu aan de gang is, werd hij door Fortune nog gekopt als “De volgende Warren Buffet?”. De toen nog befaamde cryptoheld betaalde dan ook bekende Youtubers om te zeggen dat hij de meest vrijgevige miljardair was. Kortom deed de oplichter veel moeite om zijn imago naar de buitenwereld zoveel mogelijk op te smukken. Dat mediasucces liet hem toe om één van de grootste cryptospelers te worden. 

Verrader 

Eén van de mensen die oorspronkelijk meebouwde aan het succes van FTX was Changpeng Zhao die nu CEO is bij concurrent Binance. Op een bepaald moment besloot Zhao zijn eigen weg uit te gaan. Hij liet zich te laten uitkopen aan de hand van een betaling in de vorm van cryptomunten genaamd de FTX token (FTT). Het ging om een bedrag van 2,1 miljard dollar. Dat liep allemaal soepel tot de voormalige mede-oprichter van FTX een verraderlijke tweet de wereld instuurde.

Hierin zei hij zijn FTX token van de hand te doen. Alleen was het probleem dat er geen markt voor was. Bij zo’n grote transactie van een voormalige ‘insider’ roken andere beleggers onraad en verkochten ze op hun beurt ook hun tokens. Het gevolg was een sterke koersval van de FTX token van grofweg 24 dollar tot 4 dollar.  Tot overmaat van ramp stopt het verhaal daar niet. FTX-oprichter Sam Bankman Fried blijkt ook nog eens geld van zijn klanten gebruikt te hebben voor zijn eigen hedgefonds genaamd Alameda. Het geld dient als onderpand voor leningen waarmee hij speculeert op de prijsstijging van andere cryptomunten en ook de waarde van zijn eigen munt kunstmatig oppompt. Volgens de Wall Street Journal heeft Friedman een duizelingwekkende schuld van 10 miljard dollar bij zijn cryptobeurs en diens klanten. Dat kapitaal zit dus geïnvesteerd in FTX Tokens die waardeloos geworden zijn, eveneens als in Solana en andere illiquide cryptomunten. De heer Bankman gebruikte dit geld ook nog als reddingspoging om de FTX Token overeind te houden. Hij kocht via zijn hedgefonds FTX Tokens op tegen een prijs van 22 dollar per stuk in de hoop de schade te beperken. Al is dat duidelijk niet gelukt. Eens andere speculanten onraad roken, wou iedereen zo snel mogelijk naar de uitgang met een implosie van de token tot gevolg. 

Reddingsboei

De CEO van Binance deed nog een tevergeefse reddingspoging door bekend te maken dat ze FTX wensten over te nemen. Al valt er wel te twijfelen aan de oprechtheid van Changpeng Zhao die FTX aanvankelijk in moeilijkheden bracht door de verkoop van een groot deel van zijn FTX Tokens. 

Al snel maakte Binance dan ook bekend de overname niet te willen doorzetten. 

Ravage

De ravage was daarna compleet. FTX moest op zoek naar 9,47 miljard dollar kapitaal. Het vertrouwen van cyptobeleggers in exchanges werd herleid naar nul. Afgelopen vrijdag ging er ook nog geruchten de ronde dat de CEO en oprichter van FTX naar Argentinië gevlucht zou zijn. Al ontkent de topman deze geruchten aan Reuters. Hij vertelt het persagentschap dat hij nog steeds in de Bahama’s verblijft waar ook de hoofdzetel van FTX gevestigd is. Afgelopen vrijdag besloot de topman ook af te treden als CEO omdat hij het naar eigen zeggen verkloot had. 

Tot overmaat van ramp werd FTX vrijdagavond ook nog eens gehackt en ging de hacker met 600 miljoen dollar aan de haal. Het lijkt erop dat iemand de cryptobroker berooft voor de activa bevroren worden en toegang ertoe onmogelijk wordt gemaakt volgens hackonderzoeker Joe Roosen van Intel471.

Dit artikel kwam tot stand op basis van informatie uit het wekelijks actualiteitswebinar van de Spaarvarkens Beleggingsclub. De informatie in dit artikel werd reeds afgelopen zaterdag met onze leden gedeeld. Word nu lid en volg onze portefeuille mee op, krijg toegang tot beleggingstips en tal van analyses en artikels.

Kom bij onze club!

Reacties