China: is de huidige beursrally gezond?

China flag depicted in paint colors on old brick wall close up

Het zijn de laatste tijd heerlijke dagen voor beleggers in Chinese aandelen. Op amper 1 week tijd won de CSI 300 (een beursmandje vol met Chinese aandelen) maar liefst 25% terwijl de Chinese technologie-index Hang Seng 23% won op ongeveer 3 weken. Aandelen zoals Alibaba wonnen op een maand tijd zelfs een ongelooflijke 40% en vandaag zagen we de CSI 300 opnieuw met 8% stijgen op dagbasis. Voor een brede beursindex is dat best ongezien wat de vraag doet stellen: gaat het niet allemaal te snel.

Voor degenen die bang zijn dat deze rally niet kan blijven duren: maak een bladwijzer van dit bericht op je browser. Want af en toe naar deze blogtekst kijken zal in de toekomst belangrijk zijn om niet in paniek te geraken.

Eerst en vooral: de situatie is ernstig in China

Laat ons meteen met het negatieve beginnen. Als belegger in China moet je Ć©Ć©n ding in je achterhoofd houden: alles wat je weet over China en zijn economie is in de realiteit zelfs nog erger dan we denken. Het gaat niet goed in het land van de draak. De vastgoedmarkt is een ramp en de consumenten hebben de afgelopen jaren langzaam het vertrouwen verloren wat de consumptie onder druk zet. Deze maand heeft het Chinese bestuur echter zijn nek ver uitgestoken door een monetaire en fiscale bazooka aan steun in te zetten. Een soort Chinees ‘whatever it takes’-moment zoals ECB-voorzitter Draghi dat al eens deed tijdens de eurocrisis.

Waar China bang voor is? De verstrakking van de handelsoorlog

In China is men zich maar al te goed bewust dat er een handelsoorlog met het Westen op komst is. Dat is onvermijdelijk waarbij het niet uitmaakt of Harris of Trump aan het roer staat. China moet en zal bloeden als het afhangt van beide presidentskandidaten. Of China het nu wil of niet, de verstrenging van de handelsoorlog zal de economie van China in 2025 en vermoedelijk 2026 nog meer tegenwind geven dan nu. En dat kan China echt missen.

Economie is psychologie

Wil China uit die negatieve spiraal komen, dan heeft men geen andere keuze dan NU volop in te zetten op stimulus om de consumptie van de eigen bevolking aan te wakkeren en van een exporteconomie te evolueren naar een systeem dat meer gericht is op de interne markt. Vorige week kondigde men al forse monetaire stimulansen (via de centrale bank) en fiscale stimulansen (via extra overheidsuitgaven) aan. De waarheid? Wat nu op tafel ligt, zal vermoedelijk NIET genoeg zijn om uit de economische crisis te komen, gezien wat er nog op China afkomt.

Maar dat maakt juist dat deze rally terecht is

Als belegger moet je nog iets anders beseffen. China zal niet stoppen met enkel deze maatregel en zal niet aarzelen om zijn stimulus te verbreden als dit niet werkt. Daarvoor heeft het Chinese bestuur de nek te ver uitgestoken; het leiderschap en het vermogen van de communistische partij zal anders in twijfel worden getrokken.

Normaal zou ik zeggen dat er nu op technisch vlak een adempauze moet komen in deze rally. En wie weet komt die ook. Maar weet dat in de komende 12 maanden al jouw activa in China zullen worden opgepompt met enorme hoeveelheden monetaire en fiscale steun. Dit terwijl de Chinese aandelen op zulke lage waarderingsniveaus staan dat de huidige beweging niet alleen te verantwoorden is, maar zelfs te gering is wanneer je beseft dat dit enkel het openingssalvo is. Dat is hoe ik naar deze beweging kijk en waarom ik momenteel geloof dat deze rally volkomen terecht is. Ook al zal het de problemen van China niet oplossen.

Conclusie

Maak een bladwijzer van dit bericht en kijk er in een paar maanden/kwartalen nog eens naar terug. Ik verwacht kortgezegd dat de Chinese overheid nu een positief momentum wil creƫren voor de presidentsverkiezingen in de VS en het sentiment zo sterk mogelijk wil houden om een trendommekeer te starten. Vanaf november-januari zal de handelsoorlog in mijn ogen op de voorgrond komen, terwijl China nu het sentiment voor dit zal gebeuren zo sterk mogelijk wil maken. Als dit faalt, dan heeft China weinig tot geen speelruimte meer om uit deze negatieve spiraal te komen op de korte termijn. Het is dus alles of niets nu voor China.

Ik blijf optimistisch, ondanks de honderden redenen om van China weg te blijven. Die kennen we ondertussen al jaren en zijn verrekend in de koersen. Maar de massieve stimulansen die er nu aankomen, die zijn nieuw. Het is nu alles of niets. Dat is het belangrijkste wat je moet weten over deze beweging. China kan en mag niet falen. Het is nu of nooit.

Reacties